«Μυστηριώδης» απελευθέρωση

«Μυστηριώδης» απελευθέρωση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εντελώς αβάσιμες» χαρακτήρισε χθες υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος τις πληροφορίες ότι η Τουρκάλα Εμπρού Οζκάν, η οποία είχε συλληφθεί στο Ισραήλ με την κατηγορία ότι παρείχε βοήθεια στην παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, αφέθηκε ελεύθερη από τις ισραηλινές αρχές έπειτα από συμφωνία με τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση σε αντάλλαγμα από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον. Η υπόθεση του τελευταίου δηλητηριάζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και η Ουάσιγκτον απείλησε προχθές να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Αγκυρας αν δεν αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός εις βάρος του Μπράνσον. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διεμήνυσε ότι η Αγκυρα δεν θα δεχθεί απειλές, ενώ πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι ο Τσαβούσογλου μίλησε τηλεφωνικά επί του θέματος με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο, μετά τις προειδοποιήσεις Τραμπ.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ είχε συλλάβει την Οζκάν τον Ιούνιο, ενώ αυτή επισκεπτόταν τη χώρα με τουριστική βίζα. Στις 8 Ιουλίου οι ισραηλινές αρχές της απήγγειλαν κατηγορίες για δεσμούς με τη Χαμάς, τις οποίες ο συνήγορός της απέρριψε και προκάλεσαν την οργή της Τουρκίας. Μία εβδομάδα αργότερα η Οζκάν απελάθηκε. Χθες, ωστόσο, Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αρχές άφησαν ελεύθερη την Οζκάν έπειτα από αίτημα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η αμερικανική εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι η συμφωνία για να αφεθεί ελεύθερη η Οζκάν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας αποτυχημένης προσπάθειας του Λευκού Οίκου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση από την Αγκυρα του Αμερικανού πάστορα. Ειδικότερα, η αμερικανική εφημερίδα έγραψε την Πέμπτη πως ο ίδιος ο Τραμπ ζήτησε σε τηλεφώνημά του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις 14 Ιουλίου να αφήσει ελεύθερη την Οζκάν για να μπορέσει να την ανταλλάξει με τον Μπράνσον, ο οποίος έχει εκτίσει 21 μήνες φυλάκιση σε τουρκικές φυλακές και αυτήν την εβδομάδα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω προβλημάτων με την υγεία του. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπήρξε τέτοιο αίτημα από τον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν, χθες, πως ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ ζηλεύουν τις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας που είναι σε υψηλό επίπεδο. «Δεν υπάρχουν προβλήματα στις σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας αυτή τη στιγμή. Ακόμη και το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών αυξάνεται», είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε ότι στόχος είναι οι εμπορικές συναλλαγές να φτάσουν τα 100 δισ. δολάρια. «Ο όγκος αυξήθηκε 40,5% σε σχέση με πέρυσι», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας και δεσμεύθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις Αγκυρας – Μόσχας θα συνεχίσουν να ενισχύονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή