Το κίνημα #MeToo βρίσκει υποστηρικτές και στην Κίνα

Το κίνημα #MeToo βρίσκει υποστηρικτές και στην Κίνα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ολοένα και περισσότερες κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση έκαναν την εμφάνισή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας αυτή την εβδομάδα, καθώς το κίνημα #MeToo έθεσε στο στόχαστρό του γνωστούς ακτιβιστές, διανοούμενους και ένα τηλεοπτικό πρόσωπο.

Σε μια χώρα, όπου θέματα όπως η σεξουαλική παρενόχληση συνήθως συγκαλύπτονται, το κινεζικό κίνημα #MeToo φαίνεται να βρίσκει υποστηρικτές στη νεότερη γενιά, της οποίας η νοοτροπία αλλάζει. Εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα διασφαλίζουν ότι οι όποιες ειδήσεις, σκάνδαλα και κατηγορίες εξαπλώνονται γρήγορα. Η εξάπλωση κατηγοριών εις βάρος γνωστών προσωπικοτήτων αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση, που έχει προχωρήσει σε λογοκρισία κάποιων αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κατηγορίες έχουν προκαλέσει μια έντονη συζήτηση στο Διαδίκτυο για τη σεξουαλική παρενόχληση και για το τι συνιστά συναινετικό σεξ ή βιασμό.

Χθες, η «συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για σεξουαλική παρενόχληση» ήταν το δεύτερο σημαντικότερο θέμα στη δημοφιλή πλατφόρμα Sina Weibo. Πάνω από 20 γυναίκες έχουν βγει δημοσίως ισχυριζόμενες ότι έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση αυτή την εβδομάδα, μετά τις κατηγορίες που έγιναν γνωστές τη Δευτέρα και προκάλεσαν τριγμούς σε μια μη κυβερνητική οργάνωση. Ο Λέι Τσουάνγκ, ιδρυτής της Yi You, μιας γνωστής μη κυβερνητικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, παραδέχθηκε σε δήλωσή του στο Διαδίκτυο ότι προέβη σε σεξουαλική παρενόχληση και παραιτήθηκε μετά την ομολογία του. Τρεις ακόμα ακτιβιστές έχουν εμπλακεί σε άλλες κατηγορίες σεξουαλικής παρενόχλησης αυτή την εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή