Ασθενές εμπόριο, ασθενής οικονομία

Ασθενές εμπόριο, ασθενής οικονομία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όγκος των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο εξακολούθησε να αυξάνεται, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά δεδομένα. Εντούτοις, ο ρυθμός με τον οποίο σημειώνεται αυτή η αύξηση είναι πιο αργός. Αυτή η ένδειξη πρέπει να συνεκτιμηθεί σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας αρχίζει να ανακόπτει ταχύτητα. Ειδικότερα, τον Μάιο ο όγκος του παγκοσμίου εμπορίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,4% εν συγκρίσει με τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Γραφείου Αναλύσεων Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων της Ολλανδίας.

Ωστόσο, το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου ο όγκος των παγκοσμίων συναλλαγών παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 3,1%, μόνον εν συγκρίσει με την ίδια τριμηνία το 2017. Κι αυτό μεταφράζεται σε σημαντική επιβράδυνση, αν σκεφθεί κανείς ότι στα τέλη του 2017 αλλά και στις αρχές του 2018 ο όγκος του εμπορίου αυξανόταν 5% σε ετήσια βάση. Τον Μάιο, πάντως, η ταχύτερη αύξηση στις διεθνείς συναλλαγές παρατηρήθηκε στην Κίνα, στη Νοτιοανατολική Ασία, στη Μέση Ανατολή και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν σε όλες τις άλλες γεωγραφικές ζώνες στον πλανήτη, ο όγκος των συναλλαγών περιορίστηκε. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους λόγους που ευνοήθηκαν οι συναλλαγές ένθεν κακείθεν του Ειρηνικού είναι οι επιπλέον δασμοί. Καθώς οι κυβερνήσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου απειλούσαν να επιβάλουν εκατέρωθεν δασμούς, πολλοί έσπευσαν να προλάβουν, πριν όλα αυτά γίνουν πραγματικότητα. Οπότε τον Μάιο και τον Ιούνιο οι αφίξεις των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν και το ίδιο συνέβη και με αποθέματα.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, γίνεται αντιληπτό ότι το δεύτερο εξάμηνο οι συνθήκες θα έχουν αλλάξει και ο αντίκτυπος των δασμών θα καταστεί ορατός. Επιπλέον, το σύστημα της προμηθευτικής αλυσίδας θα κληθεί να διαχειριστεί μεγαλύτερο όγκο προϊόντων από το συνηθισμένο, εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων.

Πέραν των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Κίνας, στις υπόλοιπες περιοχές παρατηρείται μια μετριασμένη και ιδιαιτέρως ανομοιογενής ανάπτυξη της οικονομίας. Αξίζει να επισημάνουμε πως το 2017 είχε σημειωθεί σχεδόν συγχρονισμένη αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ. Και, όπως είναι αναμενόμενο, τα στοιχεία των εμπορικών συναλλαγών συνάδουν με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες. Αυτούς τους δείκτες παρακολουθεί ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Βάσει αυτών, το δεύτερο εξάμηνο του 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας είχε επιταχυνθεί. Τους πρώτους μήνες του 2018, πάλι σύμφωνα με τους δείκτες που εξετάζει ο ΟΟΣΑ, παρατηρήθηκε πιο γρήγορη ανάπτυξη στην Ινδία, στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αντιθέτως, στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου η οικονομία ανέκοψε ταχύτητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιβράδυνση αυτή αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στον δείκτη του χρηματιστηρίου αξιών KOPSI 100 στην Μπουσάν και στη Σεούλ στη N. Κορέα. Ο συγκεκριμένος δείκτης θεωρείται βαρόμετρο για το πώς εξελίσσεται το παγκόσμιο εμπόριο, διότι η Ν. Κορέα είναι μία χώρα που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία είκοσι χρόνια ο δείκτης KOPSI 100 συσχετιζόταν με τον όγκο των παγκοσμίων συναλλαγών, τις οποίες παρακολουθεί συστηματικά το Γραφείο Ανάλυσης Οικονομικής Πολιτικής της ολλανδικής κυβέρνησης. Εχοντας αυτά κατά νου, παρατηρούμε ότι στα τέλη του 2017 ο δείκτης KOPSI 100 είχε αγγίξει επίπεδα ρεκόρ. Στη συνέχεια δείχνει να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό. Το δωδεκάμηνο Νοεμβρίου 2016 – Οκτωβρίου 2017 είχε εντυπωσιακή άνοδο 32%, αλλά έκτοτε οι όποιες συγκρίσεις γίνονται με τα φετινά δεδομένα δείχνουν μια απογοητευτική εικόνα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ο δείκτης KOPSI 100 είχε πτώση σε ετήσια βάση. Συνεπώς, μας δείχνει πιθανώς ότι η αύξηση του διεθνούς εμπορίου θα επιβραδυνθεί στο εγγύς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή