Το μήνυμα που δεν στάλθηκε ποτέ

Το μήνυμα που δεν στάλθηκε ποτέ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέσπασε προχθές μεγάλη φωτιά στην Καλιφόρνια και περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι του δυτικού Ρέντινγκ έλαβαν μήνυμα στο κινητό τους ότι αν ζουν στην περιοχή αυτή να «προετοιμάζονται να εκκενώσουν τον οικισμό», γιατί «η φωτιά είναι εκτός ελέγχου». Ηταν ανάγκη να συμβεί αυτό; Λίγες ώρες μόνο μετά τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ότι «προσπαθώ να βρω τα λάθη και δεν τα βρίσκω»;

Τους νεκρούς στο Μάτι, αποτεφρωμένους ή πνιγμένους, δεν θα τους κηδέψουμε εύκολα. Θα τους κουβαλάμε. Θα εμφανίζονται σε κάθε νομιμοποίηση αυθαιρέτου, σε κάθε λάθος κίνηση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων, σε κάθε αναξιοκρατική και ρουσφετολογική τοποθέτηση δημόσιου λειτουργού, σε κάθε εξόφθαλμο ψεύδος της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας.

Μπορούν τα επιδόματα, ο διορισμός στο Δημόσιο ή η «δωρεάν» είσοδος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2017 – 2018 (ο βαθμός εισαγωγής προσαυξάνεται αυτόματα κατά 20%!) να απαλύνουν το μέγεθος της απώλειας στους συγγενείς των θυμάτων; Μπορεί, δηλαδή, μια θέση «σε φορέα της γενικής κυβέρνησης» να απορροφήσει τους κραδασμούς του εφιάλτη; Πόσο πιο ανακουφιστικό θα ήταν αν, αντί για εμβαλωματικές παροχές προς τους πυρόπληκτους που εξαγγέλθηκαν, αποφάσιζε η κυβέρνηση να βελτιώσει τις προδιαγραφές του οικισμού, με σεβασμό στην κοινή λογική του ρυμοτομικού σχεδιασμού, επιδοτώντας πλουσιοπάροχα τη νομιμότητα. Να μη φωνάξει, δηλαδή, ανερυθρίαστα ότι, ναι, απευθύνεται σε ψηφοφόρους και όχι σε πολίτες λυγισμένους από το βάρος μιας καταστροφής. Ακόμη και αυτή την ύστατη ώρα που η χώρα κάνει ταμείο, πληρώνοντας έλλειψη υποδομών εξαιτίας συναλλαγών κάθε λογής, επελαύνουν οι μάγοι με δώρα επιδόματα και καρέκλες. Το γαϊτανάκι αυτό πάει σε βάθος χρόνων, είναι εκμαυλιστικό γιατί είναι προσώρας βολικό, αλλά έχει ολέθριες συνέπειες. Αναπαράγει ηγεσίες που ψελλίζουν ακατονόμαστα ύστερα από εθνικές καταστροφές, συγχαίροντας ο ένας τον άλλον πάνω από εκατόμβες πτωμάτων.

Οι μέρες αυτές του θρήνου, της οργής και των ερωτημάτων, που ζυγίζουν αναπόφευκτα τα μεγέθη των κυβερνώντων και τα βρίσκουν (όπως και το 2007, στις φωτιές της Ηλείας) φοβιστικά ελλιποβαρή, μας φέρνουν, όλους, αντιμέτωπους με την ατομική ευθύνη, κυρίως των κριτηρίων για την επιλογή των ηγεμόνων, είτε άρχουν στη χώρα είτε στον δήμο. Θα πείτε: ένα sms «εκκενώστε τον οικισμό» θα έσωζε την κατάσταση; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Το χειρότερο είναι ότι δεν στάλθηκε ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή