Το Κονκλάβιο (29/07/2018)

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα παίρνει ο άνεμος

Επειδή ο «στρατηγός άνεμος» είναι το φάντασμα των ημερών –και δεν είναι το μόνο– με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου των «τα κάναμε όλα καλά» της περασμένης Πέμπτης, πηγή μού μετέφερε λεπτομέρεια που αφορά τον δυτικό άνεμο που φυσούσε την περασμένη Δευτέρα. Αν δηλαδή πιστεύουν όσα είπαν οι αρμόδιοι για την ταχύτητα και την επικινδυνότητα του ανέμου και κυρίως τα όσα ισχυρίστηκαν περί «πρωτοφανών συνθηκών» από εδάφους και θαλάσσης. Τότε, αναρωτιέται η πηγή μου, γιατί δεν ανέβασαν την επικινδυνότητα από την κλίμακα 4 στην κλίμακα 5; Για να μην σας κουράζω με τα τεχνικά, μου λένε ότι η κλίμακα 5 σημαίνει άλλου τύπου κινητοποίηση: όπως, για παράδειγμα, ανάκληση αδειών… Τα συμπεράσματα δικά σας.

Παράνοια εγκυκλίων

Για να σας δώσω, πάντως, μια ιδέα της παράνοιας και της πολυνομίας, μαθαίνω ότι προ ημερών, στην ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Πειραιώς για τις πυρκαγιές, μπερδεύτηκαν από τις πολλές εγκυκλίους. Και σας διαβεβαιώνω ότι ήταν όλοι αρμόδιοι. Για την ακρίβεια, αναζητούσαν μεταξύ δύο νόμων και δύο εγκυκλίων ποιoς ακριβώς πρέπει να δώσει εντολή εκκένωσης σε περίπτωση επικείμενης καταστροφής. Το σύστημα είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να μετακυλίεται η ευθύνη και να είναι δυσεύρετος ο εντοπισμός της. Σατανικό, αν και δεν μου κάνει εντύπωση. 

Moratorium τέλος 

Το άτυπο moratorium έναντι της κυβέρνησης, που τήρησε η Ν.Δ. για τα 24ωρα του πένθους, έληξε την Παρασκευή, όπως φάνηκε και από την εμφάνιση του Μάκη Βορίδη που θεωρώ ότι συγκρατήθηκε ηρωικά τις προηγούμενες ημέρες (όπως και ο Aδ. Γεωργιάδης). Οι προαναφερθέντες είναι δύο από τους… πιστοποιημένους εκπροσώπους της Ν.Δ. για την τραγωδία. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι αυτοί που θα εμφανίζονται, πλην της Μαρίας Σπυράκη και των αναπληρωτών εκπροσώπων της Ν.Δ., θα είναι ακόμη οι πρώην υπουργοί Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας και Β. Κικίλιας, ο έτερος αντιπρόεδρος του κόμματος Κ. Χατζηδάκης, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτ. Αυγενάκης και της Kοινοβουλευτικής Oμάδας Κώστας Τσιάρας. Eχω την εντύπωση ότι ο Μητσοτάκης δεν τρελάθηκε για να χάσει σε αυτό το τερέν και δη από την επικοινωνία. 

Οταν γίνουν κυβέρνηση…

Αλλο η πολιτική, άλλο η επιχειρησιακή ευθύνη. Δεν ξέρω αν ο Αλ. Τσίπρας μοιράζεται την αισιοδοξία που ξεδίπλωσαν γενναιόδωρα οι υπουργοί του και υπηρεσιακοί παράγοντες στη συνέντευξη Τύπου-παρωδία, όπου προσπάθησαν να πείσουν ότι επιχειρησιακά δεν έγιναν μεγάλα λάθη. Πληροφορούμαι, πάντως, ότι ευρωπαϊκοί παράγοντες διαμήνυσαν στον πρωθυπουργό ότι η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο –και αυτό είναι ευφημισμός– τουλάχιστον στον τομέα της πρόληψης. Ποιος ξέρει… Μπορεί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, να φτιάξει τα πράγματα…

Déjà vu από την ανάποδη

Με τόσες συνωμοσιολογικές «κοτσάνες» που ακούστηκαν αυτές τις μέρες, απορώ που δεν βρέθηκε κανένας να στοχοποιήσει τους Εβραίους. Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι δεν ήταν μόνο ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου που συλλυπήθηκε τον πρωθυπουργό και δήλωσε έτοιμος να συνδράμει. Το έκαναν ακόμη το ΚΙΣ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Παγκόσμιο Εβραϊκό Συνέδριο που εκπροσωπεί 42 εβραϊκές κοινότητες της Ευρώπης, αλλά και ο γνώριμός μας Ντέιβιντ Χάρις της AJC, o οποίος κάλεσε σε κάθε δυνατή βοήθεια. Θυμίζω, πάντως, ότι όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες για το πώς «έδεσε» η ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση, επί των ημερών του Γ. Παπανδρέου, επιμένουν ότι η ελληνική συνδρομή στις φοβερές πυρκαγιές στο όρος Καρμέλ το 2010 υπήρξε καθοριστική. Déjà vu από την ανάποδη…

Φτιάχνει νέο μοντέλo

Δεν ήταν τυχαία η ανακοίνωση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι ο ακαδημαϊκός Κ. Συνολάκης αναλαμβάνει να καταρτίσει πλαίσιο προτάσεων για την Πολιτική Προστασία. Εγώ, θα κρατούσα το όνομα, αλλά και την ιδέα. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Μητσοτάκης επεξεργάζεται ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο θα περιλαμβάνει προτάσεις για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου. Διαμηνύει δε στους συνομιλητές του ότι είναι «αδιανόητο» να είναι και ζήτημα του πρωθυπουργού να αποφασίσει για ένα θέμα που έχει επιχειρησιακή άποψη, καθώς και ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να καλείται να αποφασίσει μόνο σε μεγάλες αποφάσεις διλημματικού χαρακτήρα. Θεωρεί ότι πρέπει τον ρόλο του «αφεντικού» να αναλαμβάνει πρόσωπο υπεράνω υπουργών. Ποιος δεν θυμάται π.χ. τον Π. Φούρλα (φωτ.);

Survivor

Δεν είναι γιος της μαμάς του, αλλά παιδί της μητέρας του. Οσο για τη γυναίκα των ονείρων του, δηλώνει ότι την έχει βρει και ότι του αρέσουν οι γυναίκες «μαχήτριες σε όλα τα επίπεδα». Αναφέρομαι στη lifestyle συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, καθώς αρκετοί στον χώρο του την εξέλαβαν ως εξεζητημένη ενέργεια προκειμένου να βρίσκεται στην επικαιρότητα. Θυμίζω ότι ο Παύλος Χρηστίδης δεν είναι πλέον το μόνο φρέσκο πρόσωπο στο ΚΙΝΑΛ. Υπάρχει και ο γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης (φωτ.). Το μείγμα μπορεί να οδηγήσει σε νεανικό survivor στον δρόμο προς τις κάλπες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή