Επικοινωνιακή διαχείριση α λα Τσίπρα

Επικοινωνιακή διαχείριση α λα Τσίπρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η​​ επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρεί η κυβέρνηση προσπαθώντας απεγνωσμένα να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες που της αναλογούν για την τραγωδία στο Μάτι, πάει κατά διαβόλου. Η παράσταση με τη σύσκεψη ενημέρωσης του πρωθυπουργού αμέσως μετά την άφιξή του από τη Βοσνία ήταν θλιβερή και ακόμη χειρότερη ήταν η παράσταση της περασμένης Πέμπτης με πρωταγωνιστή τον Δ. Τζανακόπουλο πλαισιούμενο από τον Ν. Τόσκα, τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού (ΕΛΔΟ) και τους αρχηγούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας. Μία πεντάδα που ανέλαβε την κρίσιμη αποστολή να πείσει σε πανελλαδική τηλεοπτική μετάδοση ότι επιχειρησιακά έγιναν όλα τέλεια και υπαίτιοι της καταστροφής ήταν εμπρηστές και άνεμοι. Επομένως η κυβέρνηση και μαζί της ο κρατικός μηχανισμός που αυτή διοικεί σήμερα, έκαναν ό,τι μπορούσαν απέναντι σε υπέρτερες δυνάμεις και δεν έχουν καμία ευθύνη για το φονικό αποτέλεσμα.

Ούτε ο πρωθυπουργός, με την εικόνα που παρουσίασε τη Δευτέρα το βράδυ, όταν η καταστροφή είχε ήδη συντελεστεί, ούτε οι υπουργοί του και οι κρατικοί αξιωματούχοι της επιλογής του την Πέμπτη κατάφεραν να πείσουν ότι είναι άμοιροι ευθυνών. Παρ’ όλο που προσπάθησαν να εντυπωσιάσουν με φωτογραφίες από δορυφόρους –και μάλιστα ο πλωτάρχης του ΕΛΔΟ υποχρεώθηκε από τον Δ. Τζανακόπουλο να επαναλάβει την παρουσίασή του για να την εμπεδώσουν οι θεατές–, ανούσια χρονοδιαγράμματα και κυρίως με απόπειρες να οδηγήσουν τη σκέψη ότι σκοτεινοί εμπρηστές (Οικοπεδοφάγοι; Ρώσοι; Τούρκοι; Aκροδεξιοί; Aκροαριστεροί; Ποιος ξέρει;) έκαψαν την Αττική. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας διατύπωσε πρώτος ανάλογες υπόνοιες, μετά για δύο ημέρες υπήρξε κάποια συγκράτηση, αλλά στο τέλος «τα έδωσαν όλα», αφού άλλωστε είχε προηγηθεί και σύσκεψη με τη συμμετοχή του αρχηγού της ΕΥΠ.

Ανθρακες, όμως, ο θησαυρός, αν ο ύποπτος της εγκληματικής ενέργειας, κατά Τόσκα, από την οποία ξεκίνησε η θανατηφόρα πυρκαγιά στο Μάτι, είναι ένας ανόητος που πήγε να κάψει χόρτα, ξύλα, ή κάτι τέτοιο με αέρα 9 μποφόρ. Ακούγεται ότι υπάρχει και σχετική μαρτυρία γειτόνων… Αρα μιλάμε για συνηθισμένη αιτία έναρξης πυρκαγιάς στην Ελλάδα και όχι για συνωμοτικό σχέδιο εχθρών της πατρίδας. Οπως φαίνεται όμως η κυβέρνηση Συρανέλ είναι αποφασισμένη να κατασκευάσει αφηγήματα προκειμένου να πείσει ότι αυτή και μαζί της ο λαός είναι στόχοι σκοτεινών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα δεν δείχνει να δικαιώνει τέτοιες σπασμωδικές προσπάθειες, είτε γιατί ο Αλ. Τσίπρας έχει χάσει μεγάλο μέρος της γοητείας του είτε γιατί ο κόσμος έχει κορεστεί από ψέματα, αυταπάτες, αντιφάσεις, ανεπάρκεια, αλαζονεία, είτε γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ανθρώπινες απώλειες και η καταστροφή ξεπέρασαν τα όρια της συλλογικής ανοχής.

Το γεγονός ότι οι προηγούμενες απόπειρες επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης ώστε να περιοριστεί το πολιτικό κόστος απέτυχαν οικτρά, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής ο πρωθυπουργός ανέλαβε προσωπικά «ακέραια την πολιτική ευθύνη» και κάλεσε τους υπουργούς του να πράξουν το ίδιο. Αλλαξε δηλαδή την υπερασπιστική γραμμή, αλλά όχι και ακριβώς. Δεν ζήτησε συγγνώμη και δεν έκανε μία ολοκληρωμένη «κωλοτούμπα», δεν προχώρησε σε παραιτήσεις και αποκεφαλισμούς, αλλά κατέφυγε σε μεθόδους που δοκίμασε το 2015. Εμπλεξε παρελθοντολογία και ευθύνες, αναγνώρισε στρεβλώσεις, έκανε λόγο για αυτοκριτική και απόδοση ευθυνών όταν λήξει η μάχη (ποια μάχη από εδώ και εμπρός, εκτός αν υπονόησε ανασχηματισμό), αφού υποσχέθηκε συζητήσεις και σχέδια ανασυγκρότησης στο κράτος, στη Γενική Γραμματεία Προστασίας, στη δόμηση και βεβαίως αοριστολόγησε περί εμπρησμών. Υπήρξαν και δεν υπήρξαν εμπρηστές, υπάρχουν και δεν υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις που επιβουλεύονται τον κοινωνικό ιστό, πρέπει να υπάρχει αυξημένη περιφρούρηση, αλλά όχι κυνήγι μαγισσών. Κανονικός Αλ. Τσίπρας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή