Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τον δρόμο της μετριοπάθειας

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε τον δρόμο της μετριοπάθειας

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχουμε να πούμε τίποτα. Πρέπει να σεβαστούμε αυτό που συμβαίνει»… H απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να επιβάλει σιωπητήριο στη Ν.Δ. και να μη σηκώσει τους τόνους για την τραγωδία ήταν προσωπική και, πάντως, όχι ανεξάρτητη από το σοκ που προκάλεσαν και στον ίδιο οι εικόνες από το Μάτι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε ήδη λάβει από τα ξημερώματα της Τρίτης την απόφασή του, την οποία και ανακοίνωσε στον «πρωινό καφέ» στους στενούς του συνεργάτες, παρουσία των δύο αντιπροέδρων του κόμματος.

Η γραπτή δήλωσή του που ακολούθησε, έδωσε αργότερα και τον τόνο ότι την ώρα που η Ανατολική Αττική μετρά ακόμα νεκρούς, δεν είναι η ώρα για πολιτική αντιπαράθεση. Υπήρχε, όμως, και μια κρίσιμη επισήμανση: ότι το ελληνικό κράτος «διαχρονικά» αποδεικνύεται ανίκανο να προστατεύσει τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του. Αυτή έχει τη σημασία της, καθώς εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε μεν ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο μία μόνο κυβέρνηση, διαχώρισε, ωστόσο, τη θέση του από τα πεπραγμένα προηγούμενων κυβερνήσεων. Το σιωπητήριο και η προεδρική δήλωση έδειξαν έναν άλλο δρόμο αντιπολίτευσης μπροστά στην ανθρώπινη τραγωδία. Η εντολή ήταν να μην τοποθετηθεί κανένας πριν από τη λήξη του τριήμερου εθνικού πένθους που κήρυξε η κυβέρνηση. Και σίγουρα όχι πριν η Ν.Δ. αποκτήσει σαφέστερη εικόνα για το μέγεθος και τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία, καθώς τα πρώτα 24ωρα ήταν χαοτικά.

Στάση υπευθυνότητας

Προσωπική ήταν και η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές, χωρίς την παρουσία κάμερας, καθώς δεν ήθελε να δώσει την εικόνα ότι επιδιώκει να καρπωθεί πολιτικά μια μεγάλη τραγωδία. Η απευθείας εικόνα για το τι συνέβη φέρεται να συνέβαλε τα μέγιστα στην απόφασή του όλη η Ν.Δ. να τηρήσει στάση υπευθυνότητας και μετριοπάθειας και να μην κάνει πολιτική πάνω στα αποκαΐδια. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι έχει «διαβάσει» σωστά την κοινωνία, η οποία ενώ βρίσκεται ακόμα υπό το σοκ των πληγών της και μετρά τους νεκρούς της, το τελευταίο που θέλει να ακούσει είναι κορώνες από τα τηλεπαράθυρα. Ηταν μια υπέρβαση. Και δεν ήταν η μόνη. Η απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να κινηθεί για να αναζητήσει λύσεις με θεσμικό τρόπο, στο πλαίσιο της οποίας τηλεφώνησε στον κ. Τσίπρα για να τον κάνει εταίρο της πρότασής του –κατόπιν συνεννόησης με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος– να αναλάβει το Ιδρυμα τη συντήρηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης για τα επόμενα πέντε χρόνια, ήταν χαρακτηριστική. Και, πάντως, έλεγαν στη Ν.Δ., «έδειξε ποιος είναι «ευαίσθητος»…

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε κανένα λόγο να κάνει τη «βρώμικη δουλειά». Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Είναι αδιάψευστα, όπως και η κατακραυγή, που, σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., ανάγκασε τον πρωθυπουργό σε αναδίπλωση με καθυστέρηση την Παρασκευή, καθώς ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο. Ηδη, και πριν απ’ αυτήν στην Πειραιώς έλεγαν ότι χωρίς «εχθρό» και χωρίς τη Ν.Δ. να αντιπολιτεύεται, η κυβέρνηση έμεινε «γυμνή» με τα πιεστικά ερωτήματα των πληγέντων και των μέσων ενημέρωσης. «Εκλήθη να αντιμετωπίσει τον εαυτό της και την πραγματικότητα», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Τούτο δεν σημαίνει ότι η Ν.Δ. δεν θα επιμείνει στον εντοπισμό και στην απόδοση ευθυνών, όπως κατέστη σαφές από τα ερωτήματα που έθεσε την Παρασκευή. Κατά πληροφορίες, ωστόσο, υπάρχει άνωθεν εντολή οι τόνοι να είναι μετριοπαθείς με στοχευμένα ερωτήματα, τακτική που θα κλιμακωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή