Ενταση στα Υψώματα του Γκολάν

Ενταση στα Υψώματα του Γκολάν

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ κατέρριψε την περασμένη Τρίτη ένα συριακό αεροσκάφος το οποίο παραβίασε τον εναέριο χώρο πάνω από τα Υψώματα του Γκολάν, ένα σπάνιο συμβάν που υπογραμμίζει τους αυξημένους κινδύνους μιας αντιπαράθεσης στην ευαίσθητη περιοχή. Καθώς οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν για την ανακατάληψη περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε δύο πυραύλους Πάτριοτ κατά του αεροσκάφους. Είναι μόλις η δεύτερη ανάλογη περίπτωση στη διάρκεια του επταετούς συριακού πολέμου. Το πρώτο παρόμοιο επεισόδιο είχε σημειωθεί το 2014. Οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό για πιθανά αντίποινα εκ μέρους της Συρίας. Η ένταση είναι έκδηλη στην περιοχή εδώ και καιρό. Η Συρία, ωστόσο, η οποία επί μακρόν βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου με το Ισραήλ, έχει αποφύγει έως τώρα μια σύρραξη στο ισραηλινό μέτωπο, επικεντρώνοντας την προσοχή της στους εσωτερικούς εχθρούς και διατηρώντας την ανακωχή με το Ισραήλ, που ισχύει από το 1974.

Προειδοποίηση

«Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε διείσδυση ή διάχυση του πολέμου στα εδάφη μας, ούτε από την ξηρά ούτε από αέρος. Οι δυνάμεις μας ενήργησαν όπως αρμόζει», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Το επεισόδιο απασχόλησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο συμπτωματικά συνεδρίαζε με αντικείμενο τη Μέση Ανατολή. «Αυτές οι εχθροπραξίες αποτελούν απόδειξη μιας ανησυχητικής διάστασης που θα μπορούσαν να λάβουν οι συχνές και επικίνδυνες αντιπαραθέσεις», σχολίασε ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία, Νικολάι Μλαντένοφ, ενώπιον του Συμβουλίου.

O Nτάνι Ντάνος, Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, ο οποίος επίσης εμφανίστηκε ενώπιον του Συμβουλίου, επανέλαβε την προειδοποίηση του Νετανιάχου προς τη Συρία να μην παραβιάσει την ανακωχή, που ακολούθησε τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973. Το Ισραήλ ελέγχει ένα σημαντικό τμήμα των Υψωμάτων του Γκολάν και με βάση τη συμφωνία του 1974 αμφότερες οι πλευρές έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν στρατιωτικές ενέργειες. Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ κατέρριψε το συριακό μαχητικό, αλλά παρείχε ένα διαφορετικό αφήγημα, ισχυριζόμενο πως το αεροσκάφος βομβάρδιζε αντάρτες στη νότια Συρία. Ο Τζόναθαν Κονρίκους, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, διευκρίνισε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό λόγω των εντάσεων στην περιοχή. Το Ισραήλ διευκόλυνε την απομάκρυνση εκατοντάδων Σύρων διασωστών–μελών της οργάνωσης «Λευκά Κράνη» το Σαββατοκύριακο, και ο Κονρίκους είπε ότι υπάρχει μια ασυνήθιστη εναέρια δραστηριότητα από τη συριακή πλευρά τον τελευταίο καιρό. «Εχουμε εκδώσει σειρά προειδοποιήσεων μέσω διαφορετικών διαύλων και σε διαφορετικές γλώσσες», ανέφερε. Ο Γιόσι Κουπερβάσερ, απόστρατος στρατηγός, δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ότι τα πρόσφατα γεγονότα αποκαλύπτουν τα πιθανά αντίποινα και τις παρεξηγήσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν από την εσωτερική συριακή σύγκρουση, που διεξάγεται όμως κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι πως ορισμένες συριακές δυνάμεις ή κάποιες δυνάμεις που φορούν συριακές στρατιωτικές στολές δεν είναι πράγματι Σύροι αλλά δυνάμεις που έχει αποστείλει το Ιράν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των Σύρων», είπε. Ο Αμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και τέως πιλότος μαχητικών, εξήγησε, τέλος, ότι ένα μαχητικό χρειάζεται μόλις μερικά δευτερόλεπτα για να ταξιδέψει ένα μίλι και τότε το Ισραήλ θα κληθεί να λάβει ταχείες αποφάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή