Ο ΔΗΚΤΗΣ (29/07/2018)

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μικρό «Ελληνικό» θα αποκτήσει και η Κρήτη

Το δικό της… Ελληνικό θα αποκτήσει σύντομα η Κρήτη, καθώς ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου στην πρώην αμερικανική βάση στις Γούρνες Ηρακλείου βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) έχει υποβληθεί στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης της κυβέρνησης και αναμένεται εντός των ημερών η έγκρισή του. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη από τον νόμο διαβούλευση της περιβαλλοντικής μελέτης και στη συνέχεια η προκήρυξη του διαγωνισμού. Επενδυτές από τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, αλλά και την Κροατία, έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ δηλώνοντας πρόθυμοι να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει την αξιοποίηση 350 στρεμμάτων από τα περίπου 738 στρέμματα της έκτασης που κάλυπτε η πρώην αμερικανική βάση, η οποία έκλεισε το 1993, καθώς στο υπόλοιπο τμήμα έχουν εγκατασταθεί κρατικοί και ιδιωτικοί φορείς από την εποχή που το ακίνητο βρισκόταν στη δικαιοδοσία της ΕΤΑΔ. Το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ, συνολικής έκτασης 345 στρεμμάτων, θα διατεθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού για την ανάπτυξη τουρισμού αναψυχής που να μπορεί να υποστηρίξει την προσέλκυση τουρισμού 12 μήνες τον χρόνο, αλλά να είναι και ανοικτό στον κόσμο. Μεταξύ άλλων, δίνεται η δυνατότητα κατασκευής έως και δύο πολυτελών ξενοδοχείων και περίπου 80 παραθεριστικών κατοικιών, κάτι σαν ένα μικρό «Ελληνικό» δηλαδή.

Στη γενική συνέλευση των μετόχων της «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ», ο κ. Κώστας Πετρόπουλος είχε αναφέρει πως το ποσοστό των βασικών μετόχων θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 51%. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, την περασμένη Παρασκευή, ανακοινώθηκε ότι το fund Brevan Howard Greek Opportunities εξαγόρασε το 8,15% της εταιρείας. Πωλητής είναι εταιρεία συμφερόντων του κ. Πετρόπουλου. Υστερα και από αυτή τη συναλλαγή, η συμμετοχή του Brevan Howard ανήλθε σε 16,32, καθώς το fund είχε αποκτήσει ένα ακόμη πακέτο μετοχών τον περασμένο Μάρτιο. Η εισηγμένη έχει προσελκύσει και άλλα funds με μικρότερα ποσοστά. Το Brevan Howard με υπό διαχείριση κεφάλαια 18 δισ. δολάρια έχει φτιάξει ένα fund (το Greek Opportunities) για επενδύσεις σε ελληνικές εταιρείες. Τα κεφάλαια γι’ αυτόν τον σκοπό ανέρχονται σε 250 εκατ. δολάρια.

Στα ύψη η φοροδιαφυγή παρά τις ποινές

Οι ποινές φυλάκισης, τα πρόστιμα και τα «λουκέτα» δεν φαίνεται να φοβίζουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, το οποίο συνεχίζει να αποκρύβει εισοδήματα από το κράτος, να υφαρπάζει τον ΦΠΑ, ή να μην εκδίδει αποδείξεις. Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι εντυπωσιακά και δείχνουν ότι η φοροδιαφυγή διογκώνεται χρόνο με τον χρόνο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να εντοπισθεί ευκολότερα από το παρελθόν. Σύμφωνα με τα στοιχεία: «Τα ποσοστά παραβατικότητας στο σύνολο των διενεργηθέντων ελέγχων αλλά και ερευνών υπερβαίνουν το 61%». Η υπερφορολόγηση και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, όπως φαίνεται, έχουν εκτινάξει τη φοροδιαφυγή στα ύψη.

Λίγοι οι… παρείσακτοι

Αποσύρθηκαν από την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού όλοι οι δημόσιοι φορείς. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι παρείσακτοι μετρώνται πλέον στα δάκτυλα του ενός χεριού, αλλά απαιτούν ειδική διαχείριση. Πρόκειται για κάποια «νυχτομάγαζα», τα οποία, εκτός του ότι είναι παράνομα, απαιτούν… ειδικές μεθόδους απομάκρυνσης. Ο καταλύτης πάντως για την επένδυση δεν είναι πλέον οι παρείσακτοι στο Ελληνικό, αλλά η άδεια καζίνο και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Μέχρι πρόσφατα, που οι συντελεστές φορολόγησης «κυμαίνονταν» στο 30% έως 35% (επί των εσόδων), μόνον η Caesars Entertainment «χτυπούσε την πόρτα» της κυβέρνησης, απαιτώντας όμως ειδικό φορολογικό καθεστώς. Τώρα όμως που οι συντελεστές φορολόγησης υποχώρησαν σε 20% έως 8%, και παράλληλα η κυβέρνηση άφησε κατά μέρος τις παλινωδίες σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού, το ενδιαφέρον, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, έχει πυκνώσει. Ετσι, μπορεί μια συναλλαγή να μην ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, όπως ελπίζουν οι πιο αισιόδοξοι, αλλά πλέον δεν φαίνεται ότι θ’ αργήσει.

Από διοικητικές «κόντρες» ταλανίζεται και η J&P Overseas

Διοικητικές «κόντρες» δεν είχε μόνο η «Ελλάκτωρ» τους τελευταίους μήνες, αλλά και η μητρική τής J&P-Αβαξ, η J&P Overseas. Ο κυπριακός όμιλος ταλανίζεται την τελευταία διετία από εσωτερικές έριδες, με αποκορύφωμα την κόντρα εντός των κόλπων της οικογένειας Παρασκευαΐδη (ο έτερος μετοχικός πόλος αφορά την οικογένεια Ιωάννου), με αφορμή τον διορισμό του κ. Ανδρέα Παπαθωμά, συζύγου μιας από τις κόρες της οικογένειας, στην ηγεσία της θυγατρικής στη Σαουδική Αραβία. Η λύση δόθηκε πρόσφατα στις δικαστικές αίθουσες, καθώς τα αδέλφια Ευθύβουλος και Λεώνη Παρασκευαΐδη είχαν καταθέσει αγωγή εναντίον του κ. Παπαθωμά για κακοδιαχείριση της εταιρείας. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή, κρίνοντας ένοχο τον κ. Παπαθωμά και απομακρύνοντάς τον από την ηγεσία της εταιρείας στη συγκεκριμένη χώρα. Πλέον, όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα, τον έλεγχο αναλαμβάνουν οι ενάγοντες, οι οποίοι αναμένεται ότι θα ενισχύσουν οικονομικά την εταιρεία ώστε να καταβληθούν άμεσα τα οφειλόμενα προς τους εργαζομένους. Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω «κόντρες» δεν επηρεάζουν επ’ ουδενί τη λειτουργία της J&P Αβαξ, της εν Ελλάδι θυγατρικής, η οποία έχει αυτονομία κινήσεων. Μάλιστα, η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία κεφαλαιοποίησης ζημιών της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης σε όλους τους μετόχους, με τιμή 0,45/μετοχή και την έκδοση 44.444.444 νέων κοινών μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή