Ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – ΗΠΑ

Ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – ΗΠΑ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείχνοντας για ακόμη μία φορά πόσο δεινός διαπραγματευτής είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατέληξε, κατά την εβδομάδα που πέρασε, σε συμβιβασμό με τον Ντόναλντ Τραμπ, και η Ε.Ε. φαίνεται ότι αποφεύγει τον εμπορικό πόλεμο. Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες συμφώνησαν να μειώσουν τους δασμούς στα βιομηχανικά προϊόντα. Ετσι, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα υποστούν δασμούς ύψους 25% που απειλούσε να επιβάλει ο Τραμπ. Ο κλάδος ήταν ίσως το σημαντικότερο διακύβευμα για την Ε.Ε. και ειδικότερα για το Βερολίνο, καθώς οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εξήγαγαν πέρυσι 657.000 οχήματα στις ΗΠΑ. Προ ολίγων εβδομάδων, ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο πρότεινε στους διευθύνοντες συμβούλους των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών την αμοιβαία πλήρη κατάργηση των δασμών στα αυτοκίνητα. Η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε από την αρχή θετική στην πρόταση.

Το αντάλλαγμα που συμφώνησε να προσφέρει η Ε.Ε. θα είναι η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και των εισαγωγών αμερικανικής σόγιας. Οι υποσχέσεις αυτές της Ε.Ε. αντιμετωπίζονται, όμως, με επιφυλακτικότητα από οικονομικούς αναλυτές. Αφενός το αμερικανικό LNG είναι σαφώς ακριβότερο από το φυσικό αέριο που προμηθεύεται η Ευρώπη από τη Ρωσία και τη Νορβηγία. Αφετέρου η Ε.Ε. δεν μπορεί να εξαναγκάσει τους αγρότες της να αγοράσουν σόγια από τις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, αναλυτές μεγάλων επενδυτικών τραπεζών όπως η Goldman Sachs προειδοποιούν πως η συμφωνία Γιούνκερ-Τραμπ δεν είναι τελεσίδικη και θα μπορούσε να καταρρεύσει αργότερα, όπως συνέβη προ καιρού στην προσέγγιση με την Κίνα.

Εκ πρώτης όψεως, πάντως, η έκβαση της συνάντησης Γιούνκερ-Τραμπ φαίνεται να δικαιώνει έως έναν βαθμό τη στάση του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος, με την απειλή των δασμών, κατορθώνει να εκμαιεύει υποχωρήσεις και παραχωρήσεις από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. Μια στάση που δεν βρίσκει πάντοτε σύμφωνους όλους τους Ρεπουμπλικανούς. Εως έναν βαθμό, όμως, δικαιώνει και όσους έχουν κατηγορήσει την Ουάσιγκτον ότι για να προωθήσει το αμερικανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, προβάλλει αντιρρήσεις όσον αφορά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία. Ανάμεσά τους ήταν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος πριν από δύο μήνες κατηγόρησε τον κ. Τραμπ ότι θέλει να εξασφαλίσει πελάτες για το υγροποιημένο φυσικό αέριο που παράγουν οι ΗΠΑ.

Ακόμη κι αν το τοπίο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον παραμένει ώς έναν βαθμό θολό και ο Αμερικανός πρόεδρος απρόβλεπτος, ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται να επικεντρώνεται τώρα στο μέτωπο της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή