Μαθιόπουλος: Οταν ενημέρωναν τον Τσίπρα υπήρχαν τουλάχιστον 10 νεκροί (βίντεο)

Μαθιόπουλος: Οταν ενημέρωναν τον Τσίπρα υπήρχαν τουλάχιστον 10 νεκροί (βίντεο)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στις 21:54 είχαμε παραλάβει τις πρώτες σορούς», δήλωσε ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, κ. Γιώργος Μαθιόπουλος, ενώ τόνισε ότι η ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για νεκρό υπήρχε στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ από τις 20:41.

Την ώρα της σύσκεψης – ενημέρωσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τους αρμοδίους «η ενημέρωση ήταν ότι υπήρχαν ήδη πάνω από 10 νεκροί, σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε στο συντονιστικό του ΕΚΑΒ», τόνισε ο κ. Μαθιόπουλος. «Οι πάντες ήξεραν ότι υπάρχει ο πρώτος νεκρός και από εκεί και πέρα μέχρι τις 00:00 δεχόμασταν κλήσεις ότι υπάρχουν νεκροί και τραυματίες».

«Επρόκειτο για τραγική κατάσταση. Τις πρώτες ώρες δεν μπορούσαμε να επέμβουμε γιατί υπήρχε η φωτιά. «Από την ώρα που ξεκινήσαμε να παραλαμβάνουμε νεκρούς, δηλαδή περίπου από τις 21:50 μέχρι τις 22:30, (είχαμε λάβει ήδη τέσσερις) σταματήσαμε να παραλαμβάνουμε τους νεκρούς γιατί από ότι φαίνεται ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών και ταυτοποίησης. Οταν ενεργοποιείτε αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότεροι νεκροί», δήλωσε. 

«Αυτό σημαίνει ότι από αυτό το σημείο και μετά – δηλαδή από τις 11 παρά – ήξεραν ότι υπάρχουν πολλές απώλειες», επισημαίνει ο κ. Μαθιόπουλος.

«Από τη φωτιά στην Κινέτα θα έπρεπε να έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι μηχανισμοί και στα συντονιστικά κέντρα, αστυνομία, πυροσβεστική και ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι στη φωτιά στο Βουτζά. Πιστεύω ότι τέτοιος συντονισμός δεν είχε γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ. 

Εθελοντές κάνουν λόγο για «ανυπαρξία σχεδιασμού»

Παράλληλα, οι εθελοντές κάνουν λόγο για ανυπαρξία οργάνωσης και υποτίμηση της κατάστασης. «Εχουν μεγάλη ευθύνη αυτή που έδιναν τις οδηγίες. Η φωτιά έπιασε στον ύπνο τους υπεύθυνους και καήκαν τόσοι άνθρωποι», τόνισε ο πρόεδρος της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδας, Μίλτος Μπενάκης. «Ενώ ήμασταν σε ετοιμότητα, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας μας είπε ότι δεν χρειάζεται ακόμα η παρέμβαση και η συνδρομή εθελοντών, πρόσθεσε ο κ. Μπενάκης.

Ως ενδεικτικό της ανυπαρξίας σχεδιασμού μπροεί να θεωρηθεί και η επισήμανση του κ. Μπενάκη ότι «τα ελικόπτερα διάσωσης του στρατού που είναι τόσο καλά εξοπλισμένοι, με φοβερούς διασώστες, επαγγελματίες, τους 26 (σ.σ. που είχαν εγκλωβιστεί στο οικόπεδο) θα τους έβλεπαν, θα τους έπαιρναν». «Πότε σηκώθηκαν τα ελικόπτερα;», διερωτήθηκε. 

Μαθιόπουλος: Οταν ενημέρωναν τον Τσίπρα υπήρχαν τουλάχιστον 10 νεκροί (βίντεο)-1

«Δεν μπορεί να περιμένουμε δύο ημέρες για να κληθούμε να επιχειρήσουμε. Δεν μπορεί να πηγαίνουμε εκεί και να μην υπάρχουν ενιαία κέντρα συντονισμού που να μπορούμε να δώσουμε τους πόρους μας. Δεν μπορεί να μην χρησιμοποιύνται όλα τα μέσα όταν μιλάμε για τέτοια πυρκαγιά», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των εθελοντών, ενώ τόνισε: «Εμείς, ξεκινήσαμε στις 00:00 να κάνουμε έρευνα, χάσαμε τόση ώρα». 

«Πάντα έχουμε υπηρεσιακά προβλήματα και πάντα χάνουμε κόσμο», κατέληξε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή