Νέες απειλές Τραμπ για το τείχος

Νέες απειλές Τραμπ για το τείχος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε εκ νέου την Κυριακή ότι θα ασκήσει βέτο στη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε περίπτωση που το Κογκρέσο δεν εγκρίνει κονδύλια για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό. Την ίδια ώρα, στενεύει ο κλοιός των ερευνών του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, κάτι που καθιστά αναγκαία από την πλευρά του Τραμπ την αλλαγή συζήτησης.

Σύμφωνα με την «ιέρεια» του αμερικανικού συντηρητισμού, συγγραφέα Αν Κούλτερ, «αν ο Τραμπ χτίσει το τείχος, τα μέσα ενημέρωσης θα τρελαθούν, κάθε άλλη συζήτηση θα επισκιαστεί και η δημοτικότητά του θα εκτοξευθεί». Η Κούλτερ κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι έχει ξεχάσει και ο ίδιος την προεκλογική του υπόσχεση. «Τι έλεγες τρεις φορές την ημέρα σε κάθε προεκλογική συγκέντρωση; “Θα προσλάβω στην κυβέρνηση τη μισή Goldman Sachs;” Οχι, κύριε πρόεδρε, δεν έλεγες αυτό», έγραψε η Κούλτερ στο περιοδικό Breitbart.

«Είμαι διατεθειμένος να “κατεβάσω τους διακόπτες” του κρατικού μηχανισμού αν οι Δημοκρατικοί δεν μας δώσουν τις ψήφους για την ασφάλεια των συνόρων, που περιλαμβάνει το τείχος!» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, καταλαμβάνοντας εξ απήνης τα στελέχη του ίδιου του κόμματός του, που, όπως γράφουν οι New York Times, πίστευαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε συμφωνήσει να μεταθέσει την αντιπαράθεση για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Στην εκλογική αυτή αναμέτρηση, στην οποία ανανεώνεται η Βουλή των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας, είναι ορατό το ενδεχόμενο ήττας σειράς Ρεπουμπλικανών υποψηφίων.

«Οι εκλογές θα είναι πρόκληση για εμάς, δεν καταλαβαίνω πώς θα μας βοηθήσει το να μεταθέσουμε τη συζήτηση στη διακοπή της κυβερνητικής χρηματοδότησης την ώρα που ελέγχουμε την κυβέρνηση», είπε στην εφημερίδα ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Τομ Κόουλ. Τον Μάρτιο το Κογκρέσο ενέκρινε χρηματοδότηση 1,6 δισ. δολάρια για την κατασκευή τείχους στα σύνορα με το Μεξικό σε μήκος 150 χιλιομέτρων. Αλλά το συνολικό ποσό που απαιτείται για να υλοποιήσει ο Αμερικανός πρόεδρος την υπόσχεσή του σε όλο το μήκος των συνόρων είναι 25 δισ. δολάρια, τα οποία το Κογκρέσο δεν είναι διατεθειμένο να δώσει.

Αντιθέτως, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν ήδη συμφωνήσει στις γενικές κατευθύνσεις του προϋπολογισμού για το 2019 και, μάλιστα, νωρίτερα απ’ ό,τι συνέβαινε άλλες χρονιές.

Η προσωπική στρατηγική του Αμερικανού προέδρου, ωστόσο, δυναμιτίζει τη συμφωνία αυτή. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο πρώην συνήγορος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, δηλωσε διατεθειμένος να καταθέσει σχετικά με τη συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ ανάμεσα σε Ρώσους αξιωματούχους και τον υιό Τραμπ, στην οποία οι Ρώσοι φέρεται να προσέφεραν «άπλυτα» της υποψηφίου των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον, προς προεκλογική αξιοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή