Η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή της συσκότισης

Η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή της συσκότισης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τακτική προσπάθειας συσκότισης των ευθυνών για την πυρκαγιά που οδήγησε στην τραγωδία της Ανατολικής Αττικής εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση. Χθες, επτά ημέρες μετά τον πύρινο όλεθρο στο Μάτι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε για ακόμα μία φορά να προσδιορίσει τα λάθη που έγιναν. Απέφυγε να απαντήσει στο καίριο ερώτημα για την ώρα που δόθηκε εντολή εκκένωσης της περιοχής στο Μάτι, ενώ, ουσιαστικά, παρέπεμψε σε ευθετότερο χρόνο για τον καταλογισμό ευθυνών. Αντιθέτως, περιορίστηκε στην ανάγνωση των μέτρων και των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε, επίσης, σε μια πρωτοφανή ερμηνεία της πολιτικής ευθύνης. Την περιέγραψε ως «έμπρακτη», καθώς, «αναδεικνύεται» με τη στήριξη των πυρόπληκτων, την ταχεία αποκατάσταση των κατεστραμμένων περιοχών, αλλά και τη διόρθωση των χρόνιων παθογενειών που οδήγησαν σε οικιστικές στρεβλώσεις. «Η έμπρακτη πολιτική ευθύνη αναδεικνύεται με τη στήριξη ακριβώς των πληγέντων, με την προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και με τη δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων για τη διόρθωση των οικιστικών στρεβλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στο Μάτι ειδικά, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει στο να αποφύγουμε παρόμοιες τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Αυτή είναι η έμπρακτη πολιτική ευθύνη από τη μεριά της κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα, λίγες ώρες μετά την πρωινή, ταχεία επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Μάτι.

Ειδική επιτροπή

Ο κ. Τζανακόπουλος κοινοποίησε, επιπλέον, τις αποφάσεις που ελήφθησαν προχθές το βράδυ σε κυβερνητική σύσκεψη. Αποφασίστηκε, όπως είπε, ειδική επιτροπή υπό τον υπουργό Επικρατείας Χριστ. Βερναρδάκη «για εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της». Επίσης, όπως συμπλήρωσε, «εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι». Ως προς τα άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στις υλοτομήσεις των καμένων που έχουν απομείνει στην περιοχή, την αποκομιδή αποβλήτων και τις αυτοψίες σε κτίρια. Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, στις αυτοψίες στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, και Μεγαρέων «1.803 κτίρια κρίθηκαν πράσινα, 827 κίτρινα, και 1.046 κόκκινα». Οι αιτήσεις για την εφάπαξ ενίσχυση ξεκινούν αύριο, σε κατά τόπους σημεία, υπό την επίβλεψη των υπ. Υποδομών και Εργασίας. Επί τούτου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανέναν και καμία μόνο του. Επιτάσσει να σταθούμε ως πολιτεία δίπλα και στις οικογένειές τους, αλλά και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής και για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων στη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της».

Ο κ. Τζανακόπουλος αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση αφορούσε την ουσία των επιχειρήσεων κατάσβεσης και διάσωσης το βράδυ της περασμένης Δευτέρας και τα ξημερώματα της Τρίτης. Αντιθέτως, έκανε λόγο για «παιχνίδι επικοινωνιακής τυμβωρυχίας» στο οποίο, όπως είπε, έχουν αποδυθεί ορισμένα ΜΜΕ και η αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στις συζητήσεις περί ανασχηματισμού, υπογράμμισε ότι «είναι το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση». Επίσης, περιέγραψε ως «μια από τις πραγματικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης» ότι «δεν συγκρούστηκε αρκετά, με αρκετούς και με την ένταση που έπρεπε για τις οικιστικές προβλέψεις». Δηλαδή, για ακόμα μία φορά, ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε το πρόβλημα στις προηγούμενες κυβερνήσεις, αποφεύγοντας να αναλάβει την ευθύνη για το παραμικρό. Τέλος, επέμεινε στο σενάριο του εμπρησμού τόσο στην Πεντέλη και στο Μάτι όσο και στην Κινέτα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνουν οι αρμόδιες αρχές, όταν η έρευνα ολοκληρωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή