Αναβάθμισε το αξιόχρεο του ΟΤΕ σε ΒΒ+ η S&P

Αναβάθμισε το αξιόχρεο του ΟΤΕ σε ΒΒ+ η S&P

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ προχώρησε την περασμένη Παρασκευή η Standard & Poor’s (S&P). Ο οίκος αξιολόγησης απέδωσε στο αξιόχρεο του ΟΤΕ την αξιολόγηση «BB+», από «BB» που ήταν μέχρι τότε. Μάλιστα, υπόσχεται ότι στην περίπτωση που συνεχιστεί η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας, όπως π.χ. η αύξηση του ΑΕΠ να κυμανθεί άνω του 2% και η ανεργία να μειωθεί κάτω του 20%, η πιστοληπτική ικανότητα του ΟΤΕ θα βελτιωθεί επιπλέον μία βαθμίδα στους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές Λούκας Πολ και Οσνάτ Τζάγκερ της S&P, η νέα βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ είναι περισσότερο αποτέλεσμα της βελτίωσης του γενικότερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Κυρίως είναι η κατάργηση ορισμένων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και η καλύτερη προβλεψιμότητα των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, ρόλο στην αναβάθμιση αυτή διαδραμάτισε και η συνεχής εμπιστοσύνη της γερμανικής Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, η οποία πρόσφατα αύξησε τη συμμετοχή της στην εταιρεία κατά 5%.

«Η αξιολόγηση επίσης αντικατοπτρίζει την άποψή μας για τη στρατηγική σημασία του ΟΤΕ για τον μεγαλύτερο μέτοχό του, την Deutsche Telekom, αλλά και τη στρατηγική της τελευταίας να καταστεί μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση τηλεπικοινωνιών», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της S&P. Oι ίδιοι χαρακτηρίζουν απίθανη μια πώληση της συμμετοχής της γερμανικής εταιρείας στον ΟΤΕ στο άμεσο μέλλον και ότι η Deutsche Telekom θα μπορούσε να προσφέρει μια εξωτερική βοήθεια, αν αυτό απαιτηθεί.

Η S&P εκθειάζει ακόμη την τελευταία έκδοση του 5ετούς ομολογιακού δανείου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, που όπως αναφέρει, διασφαλίζει όλες τις μελλοντικές αποπληρωμές οφειλών σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Επίσης, χαρακτηρίζει θετική την πορεία του ΟΤΕ στο α΄ εξάμηνο του 2018, για το οποίο αναφέρει αύξηση μεγεθών και στις τρεις βασικές κατηγορίες υπηρεσιών, δηλαδή στην κινητή, στα ευρυζωνικά και στη συνδρομητική τηλεόραση. Τέλος, χαιρετίζει την απόφαση της διοίκησης να διευρύνει τη μερισματική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή