Ευρωβαρόμετρο: Επιμένουν στη χρήση του σταθερού τηλεφώνου οι Ελληνες

Ευρωβαρόμετρο: Επιμένουν στη χρήση του σταθερού τηλεφώνου οι Ελληνες

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτοι στη χρήση σταθερού τηλεφώνου και τελευταίοι στη χρήση του e-mail και των σύγχρονων μεθόδων επικοινωνίας (instant messaging) είναι οι Ελληνες. Παράλληλα, υστερούν στη χρήση της τηλεφωνίας μέσω Internet, ενώ, παρά τη διάδοση εφαρμογών όπως είναι το Skype, πολύ λίγοι αξιοποιούν τη βιντεοτηλεφωνία ως μέσο επικοινωνίας. Ακόμη, οι Ελληνες είναι οι Ευρωπαίοι με τη χαμηλότερη αναγνώριση του κωδικού κλήσεων έκτακτης ανάγκης 112.

Τα παραπάνω στοιχεία δείχνει το νέο Ειδικό Ευρωβαρόμετρο με τίτλο «Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες και η Ενιαία Ψηφιακή Αγορά» που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή. Τα στοιχεία συνελέγησαν τον Απρίλιο του 2017, αλλά οι κοινοτικές αρχές τα έδωσαν στη δημοσιότητα μόλις προχθές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου οι Ελληνες είναι οι Ευρωπαίοι με την υψηλότερη χρήση του σταθερού τηλεφώνου. Το 63% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι πραγματοποιεί καθημερινή χρήση, έναντι του 31% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. και μόλις 2% στη Φινλανδία, που συνιστά τη χώρα με τη χαμηλότερη χρήση σταθερού τηλεφώνου. Αντίθετα, η Ελλάδα σημειώνει τη χαμηλότερη (καθημερινή) χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε όλη την Ε.Ε. Μόλις το 17% του πληθυσμού αξιοποιεί σε καθημερινή βάση το e-mail, έναντι 47% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. και 78% στη Σουηδία.

Ακόμη και στις υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων (instant messaging) οι Ελληνες κάνουν μεγαλύτερη χρήση απ’ ό,τι στο e-mail. Ωστόσο, και στη συγκεκριμένη κατηγορία εφαρμογών η χώρα υστερεί, καθώς κατατάσσεται στην 26η θέση, μπροστά από την Τσεχία και τη Βουλγαρία. Επίσης, πολύ χαμηλή είναι η χρήση της βιντεοτηλεφωνίας με τη χώρα να κατατάσσεται στην 25η θέση με μόλις το 9% του πληθυσμού να τη χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση.

Σημαντικό εύρημα του φετινού Ευρωβαρόμετρου αποτελεί ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ταχυτήτων γενιές στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η νέα γενιά που πρωτεύει και οι μεγαλύτεροι που υστερούν. Το 47% του πληθυσμού της χώρας αναρτά τακτικά μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, έναντι 51% στην Ευρώπη. Αντίθετα στις ηλικίες 15-24 ετών οι Ελληνες είναι πιο ενεργοί, αφού το 95% των νέων αναρτά τακτικά μηνύματα, έναντι 89% που είναι ο μέσος όρος στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή