Στη Φρανκφούρτη μεταφέρει δραστηριότητες η Deutsche Bank

Στη Φρανκφούρτη μεταφέρει δραστηριότητες η Deutsche Bank

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Deutsche Bank μετέφερε στη Φρανκφούρτη την εκκαθάριση μεγάλου όγκου συναλλαγών παραγώγων σε ευρώ, θέτοντας τα θεμέλια για τη μετά το Brexit περίοδο. Ενισχύεται έτσι η θέση του Deutsche Boerse, δηλαδή του χρηματιστήριου της Φρανκφούρτης, στην αγορά εκκαθάρισης παραγώγων σε ευρώ, ενόψει αποκοπής του Σίτι του Λονδίνου από τις αγορές κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Brexit έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των αγορών κεφαλαίου της Ε.Ε.

Μετά την απόφαση των Βρετανών στις 23 Ιουνίου 2016 να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., τα υπόλοιπα κράτη-μέλη προσπαθούν να αποσπάσουν έστω και ένα μικρό κομμάτι των δραστηριοτήτων του Σίτι του Λονδίνου, που είναι το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στην Ε.Ε. και το δεύτερο στον κόσμο μετά τη Wall Street. Η εκκαθάριση συναλλαγών γίνεται μετά τη λήξη κάθε συνεδρίασης και διασφαλίζει την ομαλή εκτέλεσή τους ακόμη και αν μία από τις δύο πλευρές δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι στον αντισυμβαλλόμενο. Η αγορά εκκαθάρισης των συναλλαγών εγγυάται την ομαλή ολοκλήρωση των συνεδριάσεων.

Στο Σίτι του Λονδίνου πραγματοποιείται το 70% της εκκαθάρισης των συναλλαγών σε ευρώ από το 2013, φθάνοντας το ένα τρισ. ευρώ ημερησίως. Οπότε δεν είναι μυστικό ότι πρόκειται για μια από τις πιο προσοδοφόρες δραστηριότητες που θα χάσει το χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) μετά το Brexit. Προ πολλού, η διοίκηση του LSE έχει προειδοποιήσει ότι η απώλεια των δραστηριοτήτων εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ θα κοστίσει στο Σίτι του Λονδίνου έως και 100.000 θέσεις εργασίας. Χθες η μετοχή του LSE σημείωνε απώλειες της τάξεως του 1% μετά την ανακοίνωση της Deutsche Bank.

Η απόφαση της Deutsche Bank έχει σαφώς μια πρακτική πλευρά, αλλά και μια έντονα συμβολική διάσταση, όπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς. Ενόψει του Brexit, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα μεταφέρει τις δραστηριότητές της στη Φρανκφούρτη, η οποία θεωρείται από τους ισχυρότερους ανταγωνιστές του Σίτι του Λονδίνου. Εκπρόσωπος της Deutsche Bank διευκρίνισε ότι δεν έχουν μεταφερθεί, ουσιαστικά, θέσεις εργασίας. Απλώς, η εκκαθάριση των προθεσμιακών συμβολαίων σε ευρώ δεν γίνεται πια μέσω του London Clearing House, το οποίο ανήκει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αλλά μέσω του Eurex του χρηματιστήριου της Φρανκφούρτης. Οπως ανακοίνωσε το Deutsche Boerse στο Reuters, το Eurex έχει αναλάβει την εκκαθάριση του 8% των παραγώγων σε ευρώ, όταν πριν από έναν χρόνο εκτελούσε πολύ μικρό κομμάτι των συναλλαγών σε αυτή την αγορά. Αλλά ακόμα και αν παραμένει ένα τμήμα της αγοράς αυτής στο Σίτι του Λονδίνου μετά το Brexit, οι Βρυξέλλες αναμένεται να εγκρίνουν προσχέδιο νόμου που θα παραδίδει την απευθείας εποπτεία του LCH στην Ε.Ε.

Εδώ και καιρό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητεί από τις επενδυτικές εταιρείες και τις τράπεζες να μεταφέρουν εγκαίρως τις δραστηριότητες εκκαθάρισης συναλλαγών από το Σίτι του Λονδίνου σε άλλα κέντρα παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ε.Ε. Εκπρόσωπος του χρηματοοικονομικού κέντρου της Φρανκφούρτης είχε δηλώσει με απόλυτη σαφήνεια στους Financial Times ότι «η μεταφορά των δραστηριοτήτων εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ αποτελεί προτεραιότητά μας από την πρώτη κιόλας ημέρα μετά το δημοψήφισμα για το Brexit».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή