Εντολή Δούρου για κατεδάφιση αυθαιρέτων σε ρέματα

Εντολή Δούρου για κατεδάφιση αυθαιρέτων σε ρέματα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία ακόμη απρόσφορη εκ των συνθηκών πράξη προχώρησε χθες η Περιφέρεια Αττικής. Συγκεκριμένα, έδωσε εντολή στην αποκεντρωμένη διοίκηση, στην αρμοδιότητας της οποίας εντάσσονται οι δήμοι που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές, να προχωρήσει στην κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών (κατοικίες και μάντρες) εντός των ρεμάτων. Ταυτόχρονα, σήμερα ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας. Η εντολή προς την αποκεντρωμένη διοίκηση εδόθη προκειμένου συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής στη συνέχεια να πραγματοποιήσουν τον καθαρισμό των ρεμάτων. Η –αιρετή– Περιφέρεια Αττικής, η οποία έχει όμως την αρμοδιότητα καθαρισμού των ρεμάτων, ταυτόχρονα δεν έχει την αρμοδιότητα κατεδάφισης των αυθαιρέτων εντός αυτών!

Η κατεδάφιση, βέβαια, δεν θα πραγματοποιηθεί άμεσα αλλά έπειτα από σειρά χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ενδεικτικά, απαιτείται απόφαση της πολεοδομίας την οποία οι ιδιοκτήτες μπορούν να προσβάλουν. Εφόσον τελικά εκδοθεί πρωτόκολλο κατεδάφισης η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής πρέπει να βρει τα συνεργεία που θα πραγματοποιήσουν την κατεδάφιση, διαδικασία που στο παρελθόν έχει αποδειχθεί δύσκολη.

Χθες πάντως η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου –σύμφωνα με την τυπική διαδικασία– με επιστολή της έδωσε εντολή στην αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Παλλήνης να ελέγξουν και να κατεδαφίσουν τα αυθαίρετα εντός των ρεμάτων στους Δήμους Μαραθώνα – Νέας Μάκρης και Ραφήνας – Πικερμίου. Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, «διαπιστώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίας μας ότι: ανάντη των οδών Δημοκρατίας και Ποσειδώνος από την περιοχή της Ραφήνας μέχρι και την περιοχή Μάτι κατά μήκος πλέον των τριακοσίων έως πεντακοσίων μέτρων τα υπάρχοντα ρέματα κατά τμήματα περιορίζονται από ιδιωτικές κατασκευές (κατοικίες – μάντρες κ.ά.) καθώς και από δημοτικό οδοποιία». Στη συνέχεια, ζητείται ο έλεγχος των κατασκευών αλλά και η ενημέρωση των υπηρεσιών της περιφέρειας.

Αιτήσεις για επίδομα

Παράλληλα, από σήμερα ξεκινά η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης, με τη μορφή επιδόματος, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Η προθεσμία λήγει στις 30 Οκτωβρίου 2018. Για τους πληγέντες οι οποίοι δεν πρόλαβαν ή δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν την αίτησή τους με αλφαβητική σειρά, θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου κατάθεσης των αιτημάτων των πολιτών. Για την υποβολή των αιτήσεων τηρείται σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με την ώρα προσέλευσης των πληγέντων.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στα κατά τόπους γραφεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθημερινά από 8.00-20.00, ανεξαρτήτως της περιοχής κατοικίας του πληγέντος. Οι πληγέντες, πέραν του έκτακτου επιδόματος των 5.000 ή 6.000 ευρώ για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους, όσον αφορά τις κατοικίες και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, θα αποζημιωθούν πρόσθετα για τις ζημιές που υπέστησαν τα κτίρια και ο περιβάλλων χώρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αμέσως μετά την έκδοση της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης. Ακολουθούν τα σχετικά έντυπα των αιτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή