Το Brexit, ο στρατός και η διάψευση

Το Brexit, ο στρατός και η διάψευση

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η βρετανική κυβέρνηση διέψευσε χθες δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός ετοιμάζεται να αναλάβει ρόλο στη διανομή τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στη χώρα, σε περίπτωση εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Εντός των προσεχών εβδομάδων θα αποσταλούν στα βρετανικά υπουργεία τεχνικές οδηγίες για την προετοιμασία σε περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία.

«Λαμβάνουμε εύλογες προφυλάξεις για το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. «Είναι απολύτως σαφές ότι συμφέρει όχι μόνο εμάς, αλλά και την Ε.Ε. να υπάρξει συμφωνία. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει, θα υπάρξουν συνέπειες, φυσικά, και για την Ευρωπαϊκή Ενωση», προσέθεσε. Παρά το γεγονός ότι οι συνομιλίες «καρκινοβατούν», οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες έχουν συμφέρον στην επίτευξη συμφωνίας, προκειμένου να μην υπάρξουν έντονοι οικονομικοί κλυδωνισμοί. Ιδιαίτερα οι μεγάλες εταιρείες που μοιράζουν την αλυσίδα παραγωγής τους ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε., πιέζουν για την ομαλότερη δυνατή μετάβαση.

Ωστόσο, ανώνυμος Βρετανός υπουργός είπε στους κυριακάτικους Times ότι αν προκληθούν καθυστερήσεις στα λιμάνια με αποτέλεσμα ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα, θα βοηθήσει ο στρατός. «Η πολιτική προστασία κάνει πολλές προετοιμασίες για την περίπτωση μη συμφωνίας. Δεν το κάνουν για να τρομάξουμε, αλλά από ρεαλισμό», ανέφερε ο υπουργός στην εφημερίδα. Πηγή του υπουργείου Αμυνας σημείωσε ότι δεν έχει υπάρξει επίσημο αίτημα συνδρομής, αλλά ότι υφίστανται «σχέδια για την υποστήριξη των Αρχών από τον στρατό, τα οποία μπορούν να ξεσκονιστούν».

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, είχε καλέσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα να καταρτίσουν και αυτές σχέδια εκτάκτου ανάγκης. «Μεγάλες επιχειρήσεις που εισάγουν ή εξάγουν μεγάλο όγκο προϊόντων θα καταρτίσουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης και εμείς θα τις ενθαρρύνουμε να το πράξουν και θα συνεργαστούμε στενά μαζί τους κατά τη διαδικασία αυτή», δήλωσε ο Χάμοντ. Προτού αναχωρήσει για τις θερινές διακοπές της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έστειλε στην Ε.Ε. νέα πρόταση συμφωνίας, η οποία αξιολογήθηκε αρνητικά από την Κομισιόν, αλλά δεν έχει ακόμη εξεταστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή