Το ΚΙΝΑΛ ζητάει τις συνομιλίες των αρμόδιων αρχών

Το ΚΙΝΑΛ ζητάει τις συνομιλίες των αρμόδιων αρχών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Βουλή φέρνει το Κίνημα Αλλαγής το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών της ανείπωτης τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, κλιμακώνοντας έτσι τη δράση του, καθώς αναζητεί απαντήσεις όχι μόνο για όσα έλαβαν χώρα από τη Δευτέρα το απόγευμα και μετά, αλλά και για όσα προηγήθηκαν. Η σχετική ερώτηση είναι ήδη έτοιμη και αναμένεται να κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπία ακόμα και εντός της ημέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Κίνημα Αλλαγής, μεταξύ άλλων, θα ζητεί την κατάθεση εγγράφων με τις συνομιλίες μεταξύ των αρμοδίων αρχών, δηλαδή Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Λιμενικού, ΕΚΕΠΥ και ΕΚΑΒ την ημέρα που ξέσπασε η φονική πυρκαγιά. Οι συνομιλίες θα ρίξουν φως, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, στην αλληλουχία των γεγονότων, κάτι που είναι κομβικής σημασίας, για να διαπιστωθεί τι γνώριζαν, αλλά και από τι ώρα, οι αρμόδιες αρχές για όσα ελάμβαναν χώρα στον τόπο της τραγωδίας. Πηγές του κόμματος αναφέρουν πως μόνο με «σοβαρό και εξονυχιστικό έλεγχο» θα αρχίσει να ξετυλίγεται «επί της ουσίας» το κουβάρι της τραγωδίας και να φθάσουμε στο μείζον, που δεν είναι άλλο από την ανάληψη ευθύνης που «μέχρι και σήμερα αρνείται να αναλάβει ο πρωθυπουργός». Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το κόμμα, από την Παρασκευή που τελείωσε το εθνικό πένθος και μετά, στοχεύουν στο να γίνει αποτίμηση των λαθών, ώστε να μην υπάρξει ξανά τέτοια τραγωδία, αλλά και να αποδοθούν οι δέουσες «πολιτικές και διοικητικές ευθύνες», που είναι το «ελάχιστο που μπορεί να κάνει η πολιτεία» για τη μνήμη των θυμάτων.

Παράλληλα, ακόμα ένα στοιχείο στο οποίο δίνουν βαρύνουσα σημασία στη Χαρ. Τρικούπη είναι αυτό της κατάλληλης προετοιμασίας. Στο ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι όσα προηγήθηκαν της τραγωδίας είναι μέρος του ίδιου παζλ και πρέπει η έρευνα να συμπεριλάβει στην αποτίμησή της την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και την προετοιμασία –ή μη προετοιμασία– που είχε γίνει. «Σαφέστατα το αρχικό περιστατικό υποεκτιμήθηκε», σημειώνει συνεργάτης της κ. Γεννηματά, υπογραμμίζοντας πως οι πρωτοβουλίες του κόμματος δεν θα σταματήσουν εδώ. Σύμφωνα άλλωστε με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες, η κ. Χριστοφιλοπούλου, τομεάρχης Εσωτερικών του Κινήματος αλλά και βουλευτής Αττικής, εργάζεται διεξοδικά συλλέγοντας πληροφορίες, για «να επανέλθει στο θέμα όσες φορές χρειαστεί». Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε, το ΚΙΝΑΛ έχει ετοιμάσει ένα «χρονολόγιο», το οποίο μάλιστα μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα ακόμα και σήμερα, όπου αποτυπώνεται αναλυτικά και με χρονολογική σειρά τι συνέβη τις μοιραίες εκείνες ώρες που οδήγησε στην εκατόμβη νεκρών.

Τέλος, υπάρχει και κάτι ακόμα, που κρίνεται πολιτικά «ιδιαίτερα σοβαρό». Πηγές από τη Χαρ. Τρικούπη σημείωναν πως η διαδικασία αναζήτησης των όσων συνέβησαν την ώρα που εξελισσόταν το φαινόμενο πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να διαπιστωθεί αν το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, υπήρχαν κάποιοι που γνώριζαν ήδη για νεκρούς. Την πιθανότητα αυτή σχολίασε ιδιαιτέρως επικριτικά και ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του (Real fm) εμφανίστηκε βέβαιος: «Δεν υπάρχει περίπτωση ορισμένοι υπουργοί να μην ήξεραν τι είχε συμβεί την ώρα της σύσκεψης τη Δευτέρα το βράδυ της πυρκαγιάς. Δεν ξέρω αν τα γνώριζε ο πρωθυπουργός, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος έχει την πολιτική ευθύνη», δήλωσε. Στο ζήτημα των πολιτικών ευθυνών αναφέρθηκε και ο Ν. Ανδρουλάκης (ΣΚΑΪ), δηλώνοντας βέβαιος πως έγιναν κρίσιμα λάθη: «Θα μάθουμε και για άλλα περιστατικά τις επόμενες μέρες που θα οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι πρόκειται ξεκάθαρα για διαχειριστική ανεπάρκεια», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή