Μη εφαρμογή του κανονισμού στην πυρκαγιά στο Μάτι

Μη εφαρμογή του κανονισμού στην πυρκαγιά στο Μάτι

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στο Μάτι δεν εφαρμόστηκαν όσα προβλέπει ο κανονισμός εσωτερικής υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Κι αυτό διότι παρά την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς, την άμεση ευθύνη για την κατάσβεση δεν ανέλαβε ο αρχηγός ή ο επιχειρησιακός υπαρχηγός, αλλά ο επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην Ανατ. Αττική. Αυτό επισημαίνουν στην «Κ» έμπειρα στελέχη του Σώματος, μεταφέροντας κλίμα δυσαρέσκειας για το πρόσωπο του επικεφαλής της Πυροσβεστικής Σωτ. Τερζούδη.

Ειδικότερα, ο κανονισμός λειτουργίας του Σώματος προβλέπει ότι ο αρχηγός «αναλαμβάνει τη διεύθυνση του έργου κατάσβεσης σε μεγάλες ή επικίνδυνες κατά την εκτίμησή του πυρκαγιές, σε οποιοδήποτε σημείο της επικράτειας εφόσον υπάρχει αρμοδιότητα του Π.Σ. Επίσης, συντονίζει τις ενέργειες παροχής βοήθειας και διάσωσης σε σοβαρά συμβάντα που έχει επιληφθεί η Πυροσβεστική».

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες της «Κ», κανείς από τους ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος δεν ενεπλάκη άμεσα στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς στο Μάτι. Παρέμεναν στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι και τον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων στο σημείο της πυρκαγιάς είχε από την αρχή ώς το τέλος ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατ. Αττικής. Μόνο το βράδυ και ενώ είχε ήδη συντελεστεί η τραγωδία εγκαταστάθηκε στο σημείο με το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος» ο υπαρχηγός Υποστήριξης, Δημ. Αναγνωστάκης.

Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, αρμοδιότητά του δεν ήταν η κατάσβεση της πυρκαγιάς, αλλά ο συντονισμός των ερευνών για τον εντοπισμό νεκρών και αγνοουμένων. Εμπειροι αξιωματικοί παρατηρούν ότι «στις μεγάλες πυρκαγιές είθισται τις προσπάθειες κατάσβεσης να συντονίζουν από αέρος είτε ο αρχηγός είτε ο επιχειρησιακός υπαρχηγός της Πυροσβεστικής» και εκφράζουν την απορία τους για το γεγονός ότι δεν συνέβη το ίδιο στην πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας. Επικαλούνται, μάλιστα, το παράδειγμα των περυσινών πυρκαγιών στον Κάλαμο, επισημαίνοντας ότι τον συντονισμό της επιχείρησης είχε αναλάβει ο τότε αρχηγός του Σώματος, Β. Καπέλιος.

Μέσα στο κλίμα εσωστρέφειας που τα τελευταία 24ωρα επικρατεί στην Πυροσβεστική, καταγγέλλεται ότι πυροσβεστικά οχήματα που εκτελούσαν περιπολία στην Πεντέλη έλαβαν το πρωί της Δευτέρας εντολή να μετακινηθούν στο μέτωπο της Κινέτας, με συνέπεια όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νταού, η ανταπόκριση να μην είναι η ενδεδειγμένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή