Ζητώντας δασοπυροσβέστες

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 12 Ιουνίου, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς είχε να μοιραστεί καλά νέα: «Χθες το πρωί, δόθηκε επιτέλους η έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών να μπορέσουμε να προσλάβουμε προσωπικό για να λειτουργήσουμε την πυρασφάλεια. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε εκείνα τα άτομα που ήταν απαραίτητα για τη λειτουργία του πυροφυλακίου. Επομένως υπολογίζουμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα λειτουργεί κανονικά», δήλωσε τότε. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που συζητούσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου, στις 22 Μαΐου είχε διευκρινιστεί, σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Δαμιανού Φαφούτη, ότι η περιοχή είχε ανάγκη πρόσληψης οκτώ εργατών δασοπυρόσβεσης, τριών οδηγών υδροφόρας και ενός χειριστή εκσκαφέα. Στις 5 Ιουνίου το θέμα τέθηκε ξανά σε συζήτηση από τον δημοτικό σύμβουλο Χαράλαμπο Ζαφειρόπουλο, με τον δήμαρχο να απαντά ότι το όριο που τέθηκε από την πυρασφάλεια για να ξεκινήσουν οι βάρδιες ήταν η 10η Ιουνίου.

«Δεν προσλαμβάνουμε προσωπικό όποτε θέλουμε. Θέλουμε εγκρίσεις. Αυτή τη στιγμή οι εγκρίσεις έχουν δοθεί και θα ξεκινήσει η διαδικασία εντός του Ιουνίου για την πληρωμή των θέσεων», ανέφερε. Μία εβδομάδα αργότερα, μετά τα θετικά νέα, επισήμανε ότι τα οχήματα του δήμου είναι «άριστα συντηρημένα» και επιχειρησιακά έτοιμα (συμμετείχαν ήδη σε περιστατικό φωτιάς σε σπίτι), αλλά ξεκαθάριζε ότι «δεν αποφασίζουμε μόνοι μας πότε θα προσλάβουμε ή ποιους θα προσλάβουμε». Τελικά στις 22 Ιουνίου εκδόθηκε η απόφαση πρόσληψης των 12 εποχικών υπαλλήλων για την πυροπροστασία.

Η φωτιά της 23ης Ιουλίου βρήκε το πυροφυλάκιο Ραφήνας έτοιμο· από εκεί ενημέρωσαν την Πυροσβεστική για εστία φωτιάς στο Νταού Πεντέλης. Μόνιμα στελέχη, εποχικοί και εθελοντές του πυροφυλακίου έδωσαν μάχη με τις φλόγες σώζοντας κόσμο στο Κόκκινο Λιμανάκι. Ωστόσο, δεδομένου ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκινάει την 1η Μαΐου, η καθυστέρηση στην εκταμίευση κονδυλίων και στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού αποδεικνύει τις παθογένειες και τους αργούς ρυθμούς της δημόσιας διοίκησης.

«Αυτά τα κονδύλια πρέπει να βγαίνουν στο τέλος του χρόνου, τον χειμώνα, για την επόμενη αντιπυρική περίοδο», λέει στην «Κ» ο Βλάσσης Σιώμος, δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης και πρόεδρος διοικητικού συμβουλίου στον Σύνδεσμο Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού όρους. Εξηγεί ότι οι φετινές πιστώσεις πυρασφάλειας μπορεί να μη βγήκαν έγκαιρα, αλλά τουλάχιστον δεν καθυστέρησαν τόσο όσο πέρυσι, και προσθέτει ότι πρέπει να προνοούν και οι δήμοι.

Κι αν στη Ραφήνα πρόλαβαν να στελεχώσουν το προσωπικό πυροπροστασίας, στον γειτονικό Δήμο Μαραθώνα (όπου ανήκει και το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού στο Μάτι), μέλη δύο πιστοποιημένων εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης μιλούν για ελλείψεις κατά την κατάσβεση. Τόσο ο Ματθαίος Καραμολέγκος από την εθελοντική ομάδα Μαραθώνα όσο και ο Γιάννης Δαμιανόγλου από την ομάδα του Νέου Βουτζά αναφέρουν ότι δεν λειτουργούσε η πλειονότητα των κρουνών. Η απώλεια ρεύματος είχε ως αποτέλεσμα να αχρηστευτούν κρουνοί που τροφοδοτούνται από αντλιοστάσια και όχι άμεσα από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. «Είχα προτείνει από το 2016 να μπουν γεννήτριες στα αντλιοστάσια», λέει στην «Κ» ο κ. Δαμιανόγλου. Από την πλευρά του, ο κ. Καραμολέγκος λέει ότι μετέβησαν άμεσα με δύο οχήματα άμεσης επέμβασης χωρητικότητας 500 λίτρων στο Λύρειο Ιδρυμα για να περιορίσουν τη φωτιά. «Παλέψαμε με ό,τι είχαμε, αλλά δεν μπορέσαμε να καταφέρουμε πολλά», λέει. Εδώ και δύο χρόνια το μεγαλύτερης χωρητικότητας βυτιοφόρο που διαθέτουν είναι καθηλωμένο στο συνεργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή