Οδηγίες για ασφαλή επιστροφή στο σπίτι στις πληγείσες περιοχές

Οδηγίες για ασφαλή επιστροφή στο σπίτι στις πληγείσες περιοχές

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφυγή της κατανάλωσης νερού από το δίκτυο ύδρευσης, τουλάχιστον έως ότου οι αρμόδιες αρχές επιβεβαιώσουν την καταλληλότητά του, απολύμανση στάσιμου νερού με χλωρίνη για όσο διάστημα αυτό παραμένει στον χώρο, και απόρριψη των φαρμάκων που εκτέθηκαν σε υψηλή θερμοκρασία, καπνό ή νερό, είναι μεταξύ των οδηγιών που εξέδωσε η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας γι’ αυτούς που θα επιστρέψουν στις κατοικίες τους στις πυρόπληκτες περιοχές. Κατά το υπουργείο Υγείας, «μπαίνοντας ξανά στο σπίτι», ο πολίτης θα πρέπει πρώτα να βεβαιωθεί ότι αυτό είναι ασφαλές, κάνοντας έναν έλεγχο για πιθανές ζημιές στο εξωτερικό του από όλες τις πλευρές. Εάν υπάρχουν σπίθες ή σπασμένα, φθαρμένα καλώδια, ή εάν υπάρχει οσμή καμένης μόνωσης, θα πρέπει ο πολίτης να κλείσει τον γενικό διακόπτη, εφόσον αυτό είναι ασφαλές. «Εάν πρέπει να πατήσετε πάνω σε νερό για να φτάσετε τον γενικό διακόπτη, μην το κάνετε – καλέστε έναν ηλεκτρολόγο», αναφέρεται στις οδηγίες του υπουργείου.

Η επόμενη συμβουλή προς τον πολίτη που θα επιστρέψει σπίτι του στις πληγείσες περιοχές, είναι να ελέγξει για πιθανές ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης και σε περίπτωση που αυτές υπάρχουν να καλέσει υδραυλικό.

Οι ντουλάπες – ντουλάπια θα πρέπει να ανοίγουν με προσοχή, καθώς μικρά ζώα μπορεί να έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε αυτά, ενώ εάν το σπίτι έχει πλημμυρίσει θα πρέπει να γίνει απολύμανση των στάσιμων νερών με χλωρίνη έως ότου αυτά υποχωρήσουν – απομακρυνθούν.

Τα τρόφιμα που ήταν αποθηκευμένα είναι πιθανό να μην είναι κατάλληλα για κατανάλωση λόγω μόλυνσής τους από τη ζέστη και τον καπνό. «Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ποιότητα του τροφίμου είναι προτιμότερο να μην το καταναλώσετε και να το πετάξετε», τονίζει το υπουργείο, δίνοντας ως παράδειγμα τρόφιμα σε ψυγείο που έμεινε εκτός ρεύματος και κονσέρβες, με διογκωμένη, χτυπημένη ή σκουριασμένη συσκευασία. Το υπουργείο συστήνει στους πολίτες να μην καταναλώνουν νερό από το δίκτυο ύδρευσης έως ότου οι αρμόδιες αρχές επιβεβαιώσουν την καταλληλότητά του, καθώς και φάρμακα που έχουν εκτεθεί σε υψηλή θερμοκρασία, καπνό ή νερό. Κατά τον καθαρισμό του σπιτιού, το υπουργείο τονίζει ότι θα πρέπει να αλλαχθούν όλα τα φίλτρα συστημάτων θέρμανσης και καθαρισμού, καθώς και να αντικατασταθούν στρώματα και μαξιλάρια. Εάν αυτά πρέπει να χρησιμοποιηθούν προσωρινά, η λύση είναι να αεριστούν επαρκώς στον ήλιο και να τυλιχθούν με πλαστικό κάλυμμα πριν από τη χρήση.

Αντικατάσταση φαρμάκων

Εν τω μεταξύ, την αντικατάσταση όλων των κατεστραμμένων από τις πρόσφατες πυρκαγιές φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων μεταξύ των οποίων αναπνευστικές συσκευές, ορθοπεδικά βοηθητικά μέσα, γυαλιά οράσεως κ.ά., χωρίς καμία συμμετοχή του ασφαλισμένου ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ. Για τους μόνιμους κατοίκους των περιοχών, η συνταγογράφηση των ειδών αυτών σε περίπτωση απώλειας-καταστροφής του βιβλιαρίου ασθενείας, θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από σχετική υπεύθυνη δήλωση του ασφαλισμένου και βεβαίωση κατοικίας από δημόσια αρχή (Αστυνομία, Πυροσβεστική ή δήμο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή