Τα πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μετά waiver εποχή

Τα πλάνα των ελληνικών τραπεζών για τη μετά waiver εποχή

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aντληση ρευστότητας μέσω της διατραπεζικής αγοράς, της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων και μέσω τιτλοποιήσεων σχεδιάζουν οι τράπεζες τη μετά waiver εποχή, όταν θα χάσουν την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Στον απόηχο και της επίσημης τοποθέτησης του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι την προηγούμενη Πέμπτη, που έδωσε τέλος στις όποιες ελπίδες για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και για τη διατήρηση της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για την παροχή ρευστότητας από την Κεντρική Τράπεζα (waiver), οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν ήδη σε περιβάλλον «μετά waiver εποχής» και σχεδιάζουν τα στρατηγικά τους πλάνα για την εξεύρεση ρευστότητας εκτός ευρωσυστήματος.

Σε αυτό συμβάλλουν οι πέντε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας μέσα στο 2018 (πρόσφατα ο οίκος S&P αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες στη βαθμίδα Β+), ενώ σε θετικό από σταθερό αναβάθμισε το outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος χθες η Moody’s. Αν και σε χθεσινή ανάλυση της Moody’s για τις προοπτικές μείωσης της χρηματοδότησης που αντλούν οι ελληνικές τράπεζες μέσω ELA, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι «το καθεστώς του waiver στο μέλλον –μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα– είναι ακόμη ασαφές», θεωρεί ότι «μια πιθανή άρση του waiver θα είναι διαχειρίσιμη από τις ελληνικές τράπεζες». Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο «οι τράπεζες θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτήσουν τη ρευστότητα της ΕΚΤ μέσω της διατραπεζικής αγοράς, ακόμα και αν αυτό είναι σε ένα υψηλότερο σχετικά κόστος».

Προηγούμενη ανάλυση της S&P προσδιορίζει το ύψος της χρηματοδότησης μέσω του ευρωσυστήματος σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κοντά στα 4 δισ. ευρώ περίπου και σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η απώλεια του waiver δεν θα διαταράξει τη χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Να σημειωθεί ότι η ΕΚΤ δέχεται τους ελληνικούς τίτλους, εφαρμόζοντας προηγουμένως ένα «κούρεμα» που κυμαίνεται ανάλογα με το είδος και την ποιότητα αυτών των τίτλων. Κατά μέσον όρο, οι ελληνικές τράπεζες όταν δίνουν ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ αντλούν περί τα 600 εκατ. ευρώ. Με βάση τους υπολογισμούς, η ρευστότητα των 4 δισ. ευρώ που θα στερηθούν οι ελληνικές από το ευρωσύστημα μετά την απώλεια του waiver, μπορεί να απορροφηθεί από τη διατραπεζική αγορά, παρέχοντας ισόποση ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Ο ELA

Η βελτίωση του επιπέδου ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τη μείωση της χρηματοδότησης που λαμβάνουν μέσω του έκτακτου μηχανισμού του ELA, που σύμφωνα με τη Moοdy’s έχει υποχωρήσει στα 7,3 δισ. ευρώ (3,1% των στοιχείων του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος) από το υψηλό των 86,8 δισ. ευρώ που είχε φτάσει τον Ιούνιο του 2015. Η Moody’s παραπέμπει στην ανακοίνωση της ΤτΕ την προηγούμενη εβδομάδα, βάσει της οποίας η άντληση ρευστότητας από το ευρωσύστημα μειώθηκε περαιτέρω κατά 1,9 δισ. ευρώ, στα 8,4 δισ. ευρώ έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Διευκρινίζεται ότι από αυτά, περί το 1 – 2 δισ. ευρώ είναι το «μαξιλάρι» που συνεκτιμάται από την ΤτΕ και σύμφωνα με τη Moody’s, η μείωση του ELA είναι θετική, γιατί σε συνδυασμό με την αύξηση των καταθέσεων μειώνει την εξάρτηση από το ευρωσύστημα.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στις τράπεζες αυξήθηκαν κατά 6% σε ετήσια βάση το πρώτο εξάμηνο του 2018, στον απόηχο και της σταδιακής αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και της χαλάρωσης των capital controls, που σύμφωνα όμως με τη Moody’s θα απαιτήσουν άλλους 18 μήνες έως ότου αρθούν πλήρως.

Να σημειωθεί ότι πρώτη πέτυχε τον μηδενισμό του ELA, στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, η Εθνική Τράπεζα, ενώ πολύ κοντά στον στόχο της απεξάρτησης από την ακριβή χρηματοδότηση μέσω του έκτακτου μηχανισμού είναι και η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει 2,3 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων τους προηγούμενους μήνες, ενώ πρόσθετη ρευστότητα αντλείται από τη διατραπεζική, καθώς οι επενδυτές δείχνουν διατεθειμένοι να αποδεχθούν εγγυήσεις σε μεγαλύτερο εύρος για την έκδοση repos, σε χαμηλότερο κόστος σε σχέση με το παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή