Κίνα: ασκήσεις ισορροπίας λόγω εμπορικού πολέμου

Κίνα: ασκήσεις ισορροπίας λόγω εμπορικού πολέμου

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τακτικούς ελιγμούς καταφεύγει η Κίνα για να ενισχύσει τη θέση της στον εμπορικό πόλεμο. Επιχειρεί να κατευνάσει την Ουάσιγκτον αλλά ταυτοχρόνως προχωρά σε κινήσεις αντεκδίκησης. Αναζητά, άλλωστε, νέες συμμαχίες και στρέφεται στο Λονδίνο για να εκμεταλλευτεί την επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Η πρώτη από τις δύο κινήσεις που έκανε χθες, στόχευε στο να κατευνάσει όσους ξένους επενδυτές κατηγορούν το Πεκίνο ότι τους επιβάλλει υπερβολικούς περιορισμούς, κατά κύριο λόγο επενδυτές από τις ΗΠΑ. Χαλάρωσε το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να διαθέτουν για να δικαιούνται να εξαγοράσουν μερίδια σε εταιρεία εισηγμένη στα κινεζικά χρηματιστήρια. Εφεξής ένας ξένος επενδυτής θα αρκεί να διαθέτει κεφάλαια ύψους 50 εκατ. δολαρίων για να εξαγοράσει μερίδιο σε εισηγμένη στην Κίνα, ενώ έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον 100 εκατ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, όμως, μιμείται τις κινήσεις της Ουάσιγκτον, του Βερολίνου αλλά και της Βρετανίας, που επιχειρούν να αναχαιτίσουν την κινεζική επέλαση, με επιχείρημα την ανάγκη προάσπισης της «εθνικής ασφάλειας». Διευρύνει, έτσι, το φάσμα των ξένων επενδύσεων που εμπίπτουν στην κατηγορία των «στρατηγικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια» και, επομένως, θα υπόκεινται στον έλεγχο των αρμόδιων αρχών και θα έχουν αυξημένο κίνδυνο να απορριφθούν από το Πεκίνο. Πρόκειται για μέτρο αντεκδίκησης σε ανάλογες κινήσεις των εμπορικών εταίρων της Κίνας. Είναι εμφανές ότι αποτελεί απάντηση στις κινήσεις άλλων χωρών, διότι το Πεκίνο επιβάλλει, έτσι κι αλλιώς, ασφυκτικούς περιορισμούς στις κινήσεις του ξένου κεφαλαίου στην κινεζική επικράτεια.

Σε ό,τι αφορά την Ουάσιγκτον, η έρευνα για το κατά πόσον οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ δεν αφορά τις κινεζικές επενδύσεις. Στρέφεται, αντιθέτως, κατά των ευρωπαϊκών και ειδικότερα κατά των γερμανικών αυτοκινήτων. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι η αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων (CIUFS) θέτει στο στόχαστρό της κατά κύριο λόγο την επέλαση των κινεζικών επιχειρήσεων στον επιχειρηματικό κόσμο των ΗΠΑ. Από τις 387 συμφωνίες, επενδύσεις ή εξαγορές, που ήλεγξε στο διάστημα 2013-2015, οι 75 αφορούσαν συμφωνίες Κινέζων επενδυτών. Και από τις πέντε εξ αυτών που στο ίδιο χρονικό διάστημα ζήτησε να απαγορευθούν, οι τέσσερις ήταν εξαγορές από κινεζικές εταιρείες. Την ίδια στιγμή, στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών βρίσκονται, κατά κύριο λόγο, οι κινεζικές επενδύσεις. Μόλις την Παρασκευή το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι η κρατική επενδυτική τράπεζα KfW θα εξαγοράσει μερίδιο 20% της 50Hertz Tramsmission GmbH, αξίας περίπου 770 εκατ. ευρώ, από τη βελγική εταιρεία Elia System Operator SA. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιείται στη Γερμανία.

Το Βερολίνο δεν έκρυψε τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης επένδυσης. Εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τόνιζε ότι πρόκειται για «θέμα εθνικής ασφάλειας» και ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές στον τομέα της ενέργειας». Με αυτή την κίνηση εμποδίζει την κινεζική State Grid Corporation of China, που ενδιαφερόταν για το συγκεκριμένο μερίδιο και βρισκόταν σε επαφές με την Elia System. Την ίδια στιγμή, πάντως, το Πεκίνο δεν σταματά να ελίσσεται και προσεγγίζει το Λονδίνο, προτείνοντας και συνάπτοντας μαζί του συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για τη μετά το Brexit περίοδο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες στο Πεκίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Τζέρεμι Χαντ και Γουάνγκ Γι, ανακοίνωσαν ότι οι χώρες τους συμφώνησαν να αυξήσουν τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές και επενδύσεις. Δεσμεύθηκαν, επίσης, να αντισταθούν στον προστατευτισμό και να προωθήσουν το παγκόσμιο ελεύθερο εμπόριο.

Επενδύσεις ΗΠΑ σε Ασία

Η Ουάσιγκτον θέλει να ενισχύσει τη θέση της σε μια γεωγραφική περιοχή που σε μεγάλο βαθμό κυρίαρχο ρόλο έχει η Κίνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε χθες ότι η Ουάσιγκτον θα διαθέσει 113 εκατ. δολάρια για επενδύσεις στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού. Τα περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια θα διατεθούν για επενδύσεις στην τεχνολογία, στην ενέργεια και στις υποδομές.

Φέτος 25 εκατ. δολάρια θα επενδυθούν κατά τρόπον που θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών αμερικανικής τεχνολογίας στην παραπάνω περιοχή και 50 εκατ. δολάρια για να διευκολυνθούν οι χώρες της περιοχής να παράγουν και να αποθηκεύουν ενέργεια. Προσέθεσε ότι αυτές οι επενδύσεις δείχνουν ότι «η Αμερική είναι αποφασισμένη να προωθήσει την ανεξαρτησία των χωρών της περιοχής».

Ο κ. Πομπέο την εβδομάδα αυτή θα επισκεφθεί τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία, και θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης της ασφάλειας στην περιοχή.

Με έναν εμφανή υπαινιγμό κατά της Κίνας, ο κ. Πομπέο τόνισε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ «θα εναντιωθούν σε οποιαδήποτε χώρα» προσπαθεί να κυριαρχήσει στην περιοχή.

Οι χώρες της περιοχής έχουν θορυβηθεί από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΤΡΡ αλλά και από τον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή