Κρήτη: Ο γύρος του νησιου σε 14 ταβέρνες

Κρήτη: Ο γύρος του νησιου σε 14 ταβέρνες

5' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χόρτα και πιτάκια, ανθοί γεμιστοί και ξύγαλο, λαδερά στον ξυλόφουρνο, κρέας ψημένο στη φωτιά για ώρες: η γαστρονομική ταυτότητα του νησιού βασίζεται στην απλότητα.

Νομός Ρεθύμνου

Κρήτη: Ο γύρος του νησιου σε 14 ταβέρνες-1Η αυλή της ταβέρνας Γουλές, όπου φτιάχνουν και ντόπιο κόκορα κοκκινιστό. (Φωτογραφία Έφη Παρούτσα)

Γουλές / Φεύγοντας από την πόλη, θα ακολουθήσετε τις πινακίδες για Γουλεδιανά. Στην ταβέρνα Γουλές θα σας φιλοξενήσουν καλοσυνάτα σε μια αυλή. Στο τραπέζι σύγλινα με χόρτα και αυγά, σφουγγάτο (ομελέτα), χοιρινό με ξινόχοντρο.

Γουλεδιανά, Τ/28310-41.001.


Ο Αλέκος / Την παραγγελία αναλαμβάνουν οι υπεύθυνοι. Εσείς ορίζετε το πότε θα σταματήσουν να έρχονται τα πιάτα με τις σαλάτες, τα ορεκτικά, τα πιτάκια, τα κοκκινιστά και το ψητό. Οικογενειακή ταβέρνα που καλά κρατεί εδώ και χρόνια στους Αρμένους. Ιδανική στάση για φαγητό μετά τη βουτιά στο νότιο Ρέθυμνο.

Αρμένοι, Τ/28310-41.185.


Στροφή της Γεύσης / Σε ένα χωριό με λιγοστούς κατοίκους, στο Βυζάρι, ένα παπάς και μια παπαδιά με τσαγανό κρατούν αυτό το καφενείο-ταβέρνα για τους περαστικούς και επισκέπτες. Δεν είναι επαγγελματίες της εστίασης, μην περιμένετε τα τυπικά. Είναι σαν να σε καλωσορίζουν στο σπίτι τους, γλυκομίλητοι και φιλόξενοι. Το φαγητό απλό, ό,τι έχει το τσουκάλι της κάθε μέρας, καλομαγειρεμένα, ανεπιτήδευτα στην αυλή τους. Γεμιστά και μπριάμ, με μπόλικο ελαιόλαδο, ομελέτες με ζαρζαβάτια, κατσικάκι τσιγαριαστό. Κερασμένο το επιδόρπιο.

Βυζάρι, Τ/28330-41.258.


Καντίνα του Μανώλη / Στα νότια του νομού, στην παραλία του Περιστερέ, βρίσκεται η καντίνα του Μανώλη. Δίπλα στα κρυστάλλινα νερά, κάτω από παχύ ίσκιο, έχει στήσει τα τραπέζια του. Άνθρωποι με χαμόγελο θα σας σερβίρουν καλό φαγητό, φτιαγμένο με τα διαθέσιμα της ημέρας. Αν είστε τυχεροί, θα βρείτε υπέροχα γεμιστά, μπριάμ, τσιγαριαστό αρνάκι και λοιπά ντόπια πιάτα. Λίγα θαλασσινά, ανάλογα με την ψαριά. Παγωμένες μπίρες και κέρασμα με δροσερό καρπούζι.

Παραλία Περιστερές-Ροδάκινο, Τ/6937-554.059.


Τα σουβλάκια του Γαγάνη / Στην πλατεία του Ατσιπόπουλου, δέκα λεπτά από την πόλη του Ρεθύμνου, θα απολαύσετε υπέροχο ψημένο κρέας σε σουβλάκι και γενικώς κρεατικά της ώρας στη σχάρα. Το μαγαζί είναι στημένο πάνω σε μια μικρή πλατεία και έχει μπόλικα τραπέζια, τα οποία γεμίζουν κάθε βράδυ χάρη στην καλή ποιότητα και τηνγρήγορη εξυπηρέτηση. Τυράκια, σαλατικά και λίγα ορεκτικά θα συμπληρώσουν το τραπέζι σας. Αν περάσετε τις διακοπές σας στον νομό, σίγουρα θα το επισκεφτείτε περισσότερες από μία φορές.

Ατσιπόπουλο, Τ/28310-31.305.


Νομός Ηρακλείου

Κρήτη: Ο γύρος του νησιου σε 14 ταβέρνες-2

Το βουρβουλάδικο / Βρίσκεται στην αναγεννημένη περιοχή του Λάκκου και είναι ένας βασικός λόγος για να επισκεφτείτε τη γειτονιά. Σε μια αυλή με δεντράκια και πολύ βαβούρα από τον κόσμο (έτσι πήρε και το όνομα Βουρβουλάδικο η ταβέρνα) θα δοκιμάσετε εξαιρετικό καπρικό, δηλαδή σιγοψημένο ντόπιο χοιρινό κρέας με κριτσανιστή πετσούλα. Σπάνια θα το βρείτε σε ταβέρνες εντός πόλης, καθώς είναι φαγητό του πανηγυριού, της γιορτής. Ανθοί γεμιστοί, ντολμάδες, ωραία φρέσκα σαλατικά και ένα φανταστικό επιδόρπιο με χειροποίητο ζεστό παστέλι και παγωτό.

Μονής Καρδιωτίσσης 71, Ηράκλειο, Τ/2810-335.323.


Στεφανής / Η περιποιημένη ταβέρνα του Στεφανή στο Κράσι είναι όσο γνωστή και το ίδιο το χωριό. Προτιμήστε τις επιλογές του ξυλόφουρνου, με καλοψημένα κρεατικά, χοντροκομμένες πατάτες που «ξανθίζουν» και όλα τα λαδερά που γίνονται εκεί νοστιμότερα.

Κράσι, Τ/28970-51.576.


Σταύρος / Το Μαριδάκι είναι ένα χωριό στη νότια πλευρά του Ηρακλείου, το οποίο μπορείτε να προσεγγίσετε είτε περπατώντας για 30 λεπτά σε μονοπάτι που ξεκινάει από τον Τσούτσουρα είτε διά θαλάσσης με βαρκάκι, διαδρομή τριών λεπτών από το λιμανάκι. Αξίζει να κολυμπήσετε στα βαθιά μπλε νερά στην παραλία του και ύστερα, πεινασμένοι, να ανηφορίσετε στα ενδότερα του μικρού οικισμού. Η Βάσω, η γυναίκα του Σταύρου, μαγειρεύει για την ταβέρνα όπως θα έκανε στην κουζίνα του σπιτιού της, με όλη τη φροντίδα που θα έδινε στην οικογένειά της. Τα περισσότερα προϊόντα είναι παραγωγής τους, όλα όμως είναι ντόπια και της εποχής. Νόστιμα κρεατικά, σαλάτες από το μποστάνι που μοσχοβολούν καλοκαίρι και υπέροχο χειροποίητο δικό τους παγωτό.

Μαριδάκι, χωρίς τηλέφωνο.


Νομός Χανίων

Ντουνιάς / Φαγητό ψημένο στη φωτιά. Η ταβέρνα του Στέλιου Τρυλιράκη είναι μια ωδή στην παραδοσιακή κουζίνα, όχι μόνο λόγω των συνταγών, αλλά και του τρόπου μαγειρέματος πάνω στα ξύλα. Αυτό σημαίνει ότι θα φάτε πεντανόστιμα τηγανητά και αργοψημένα κρέατα, ζουμερά λαδερά, καλό ζυμωτό ψωμί και μοσχοβολιστά αφράτα παξιμάδια. Μη φύγετε χωρίς γαρδουμάκια.

Δρακώνα, Τ/28210-65.083.


Χρυσόστομος / Θα χρειαστεί να πάρετε βαρκάκι από το Λουτρό ή από τα Σφακιά, για μια ολιγόλεπτη βαρκάδα, ή να περπατήσετε ένα βατό τμήμα του μονοπατιού Ε4 και να καταλήξετε στην έξοδο του φαραγγιού της Αράδαινας και στην παραλία Μάρμαρα, όπου βρίσκεται αυτή η ταβέρνα. Τα λευκά λεία βράχια έδωσαν στην παραλία το όνομά της. Το τοπίο εντυπωσιακό, το φαγητό που σερβίρουν πραγματικά νόστιμο. Ο ξυλόφουρνος δεν σταματάει να καίει: μια ψήνει τα υπέροχα ζυμωτά ψωμιά τους, μια χανιώτικο μπουρέκι με κολοκύθια και τυρί σε στρώσεις, αλλά και γεμιστά, μπριάμ, μουσακάδες και, φυσικά, ντόπια κρεατικά με πατάτες ή άνευ.

Παραλία Μάρμαρα-Σφακιά, Τ/28257-72.299.


Λεβεντογιάννης / Οδηγώντας ανάμεσα σε δέντρα και δροσερές πρασιές, θα φτάσετε στη Θέρισο. Ο Λεβεντογιάννης προσφέρεται για ντόπια εδέσματα, όπως αυγά με στάκα, σύγλινα, καλά τυριά από τυροκομεία της περιοχής, οφτό και αντικριστό κρέας. Όλα σε γενναιόδωρες μερίδες. Θέρισος, Τ/28210-74.095.


Λασίθι

Κρούστας / Η Πηνελόπη και ο Κωνσταντίνος Σταυρακάκης μαγειρεύουν στην ταβέρνα τους από το 1968 ατόφια την τοπική κουζίνα. Λιγοστά υλικά σε απλούς συνδυασμούς με μεγάλη νοστιμιά. Κατσίκι τσιγαριαστό, πιλάφι, ντολμαδάκια με χόντρο (αλεσμένο σιτάρι) γλυκό. Αν σας αρέσουν οι έντονες κρεάτινες γεύσεις, δοκιμάστε το βραστό, πολύ τρυφερό σιγομαγειρεμένο κρέας από αρνί. Κάνουν τα δικά τους ζυμαρικά στο χέρι, τα σιουφιχτά που βράζουν μέσα σε κρεάτινο ζουμί και σερβίρονται με ξερή μυζήθρα και ζεστό βούτυρο. Η Πηνελόπη φτιάχνει και νεράτες πίτες, μυζηθρόπιτες, που σερβίρονται ζεστές και τραγανές από το τηγάνι, με μέλι ή χωρίς.

Άγιος Νικόλαος, Τ/28410-51.362.


Κρήτη: Ο γύρος του νησιου σε 14 ταβέρνες-3Εξαιρετικοί ψαρομεζέδες δίπλα στη θάλασσα στη Χιώνα.

Χιώνα / Στο ανατολικότερο ακρωτήρι της Κρήτης βρίσκεται η παραλία της Χιώνας, σε αρχαιολογική ζώνη, εξαιρετικά σημαντική, καθώς στην περιοχή ανακαλύφθηκε ο Κούρος και το εξοχικό ανάκτορο του Μίνωα. Θα κολυμπήσετε είτε στον Κουρεμένο είτε στην αμμουδερή Χιώνα, και οι δύο παραλίες χωρίς ξαπλώστρες, υπάρχουν ωστόσο ντουζ. Η ταβέρνα προσφέρεται για ψαροφαγία περιωπής, με σπεσιαλιτέ την κακαβιά, με σκορπίνα ή ροφό βρασμένα στο ζουμί τους, μαζί με πατάτα μόνο, ατόφια γεύση. Σαργοί, φαγκριά στη σχάρα, μπαρμπούνια στο τηγάνι, αλλά και σκάροι τηγανητοί με κόκκινη σάλτσα, νοστιμιά της τοπικής κουζίνας. Κρασί χύμα και εμφιαλωμένο από τη Μονή Τοπλού (βιολογικός αμπελώνας), αλλά και από άλλα κρητικά οινοποιεία.

Παραλία Χιώνα-Παλαίκαστρο, Σητεία, Τ/28430-61.228.


Ferryman / Στο Σχίσμα Ελούντας έχει βρει το θερινό του «σπίτι» ο σημαντικός Έλληνας σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης. Δεν πρόκειται για απλή ταβέρνα, αλλά για ένα πολύ φροντισμένο παραθαλάσσιο εστιατόριο με κλασική κρητική κουζίνα από τα χέρια του μαγειρικά «Κρητικού» σεφ. Αξιοποιεί τοπικά προϊόντα από όλο τον νομό, από μικρές οικοτεχνίες και νοικοκυρές ή γυναικείους συλλόγους, μικρά τυροκομεία και παραγωγούς, ζυμώνει τα δικά του ψωμιά, συγκεντρώνει στο Ferryman τα εκλεκτά βότανα και αγριόχορτα της περιοχής στην εποχή τους. Αν κάποιος επιθυμεί να δοκιμάσει την εκλεπτυσμένη εκδοχή της κρητικής μαγειρικής, εδώ πρέπει να κλείσει τραπέζι. Εξαιρετικές επιλογές σε κρασί για να συνοδεύσετε το φαγητό εκεί όπου σκάει το κύμα.

Ελούντα, Άγιος Νικόλαος, Τ/28410-41.230.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή