Βασίλης Τζουμάκας: Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Zagori Mountain Running

Βασίλης Τζουμάκας: Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Zagori Mountain Running

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 21 και 22 Ιουλίου   πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχή χρονιά ο αγώνας ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running (www.zagorirace.com) με τις δύο διαδρομές των 80 χλμ. και των 44 χλμ.  της πρώτης μέρας να έχουν ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Τσεπέλοβο και τις μικρότερες κατηγορίες των 21 χλμ. και των 10 χλμ. της επομένης να ξεκινούν και να καταλήγουν στους Κήπους. Ο Βασίλης Τζουμάκας –ορεινός δρομέας και ο ίδιος– επαγρυπνούσε για τα πάντα. Μετά τη λήξη των απονομών μάς μίλησε, μεταξύ άλλων, για την ώθηση που δίνει η διοργάνωση στον ορεινό τουρισμό, τα οφέλη της για το ίδιο το βουνό και τα σχέδιά του για το μέλλον.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Zagori Mountain Running; Ποιοι ήταν οι πρωτεργάτες της προσπάθειας;

Το 2011 ανταποκρίθηκα σε μια πρόσκληση του Δήμου Ζαγορίου να οργανώσω έναν μικρό ορεινό αγώνα για 150 άτομα. Έτρεξαν τα διπλάσια, 301 για την ακρίβεια. Την Τύμφη τη γνωρίζω από 10 χρονών παιδί, είναι ένα μοναδικό, αλλά και δύσκολο βουνό. Δεν έχει καθόλου δρόμους – αυτή είναι η μαγεία της. Το ίδιο είπαν οι Γάλλοι και οι Ισπανοί αθλητές που ήταν αυτές τις μέρες εδώ. Αγαπώ όλα τα βουνά της Ελλάδας, αλλά την Τύμφη τη θεωρώ ασυναγώνιστη για τις έντονες εναλλαγές και το ανάγλυφό της.

Βασίλης Τζουμάκας: Πρόεδρος της  οργανωτικής επιτροπής  του Zagori Mountain Running-1

Φωτογραφία: Νίκος Καρανικόλας

Είναι πανέμορφη, από το φαράγγι του Βίκου έως το αλπικό τοπίο, τον Βοϊδομάτη με τα πιο καθαρά νερά στην Ευρώπη και τον ποταμό Αώο. Βρίσκεσαι συνεχώς μέσα σε δάση από έλατα, οξιές, ρόμπολα. Πού αλλού μπορείς να δεις ρόμπολα πάνω σε έναν βράχο; Βέβαια, αυτή είναι μια εικόνα που σπάνια βλέπουν οι περισσότεροι επισκέπτες, καθώς είναι πολύ λίγοι εκείνοι που φτάνουν μέχρι αυτά τα σημεία. Η διαδρομή των 80 χιλιομέτρων του Zagori Mountain Running περνάει από απίστευτα μέρη: Δρακόλιμνη, Ρομπόζη, Μέγα Λάκκο!

Σήμερα φυσικά υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι εκτός από εμένα που συμπράττουν για την υλοποίηση του αγώνα, όπως ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος, ο οποίος φέτος βγήκε πρώτος στη διαδρομή TeRA 80 χλμ., σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Είναι αθλητής με διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς αγώνες –νικητής του περίφημου Μαραθωνίου του Σινικού Τείχους–, ο οποίος έχει συνεισφέρει πολύ με την εμπειρία του στη διοργάνωσή μας.

Τι οφέλη αποκομίζει η περιοχή από τον αγώνα;

Η μεγαλύτερη επιτυχία αυτού του αθλητικού event είναι ουσιαστικά ο χρόνος διεξαγωγής του. Γίνεται πάντα το προτελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και πολλοί από τους συμμετέχοντες συνεχίζουν τις διακοπές τους στα βορειοδυτικά της Ηπείρου. Όχι μόνο στο Ζαγόρι, που παρουσιάζει πλέον μεγάλη πληρότητα το καλοκαίρι, αλλά και στις γύρω περιοχές. Γνωρίζω ξενοδόχους από τα Σύβοτα, την Πάργα, τους Παξούς, την Κέρκυρα που δέχονται κρατήσεις με αφορμή τον αγώνα.  

 

Οι αγώνες βουνού πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια. Επωφελείται τελικά με κάποιον τρόπο το ίδιο το βουνό;

Το ότι διατηρούμε τα μονοπάτια πεντακάθαρα δεν είναι σημαντικό μόνο για τον αγώνα. Πρόσφατα είχαμε ένα περιστατικό με κάποιον πεζοπόρο στην Γκαμήλα. Η κατάσταση των μονοπατιών βοήθησε να φτάσει το φορείο και να τον μεταφέρει. Επίσης, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι καλό να υπάρχουν μονοπάτια αρκετά πλατιά και ευκολοδιάβατα. Παράλληλα, έχει μειωθεί η λαθροθηρία κατά 90%, καθώς υπάρχει πλέον περισσότερος κόσμος που ανεβαίνει στο βουνό – σημαντικό γεγονός για όσους το προστατεύουν και ζουν εδώ.  

 

Είχατε πολλές συμμετοχές από το εξωτερικό;

Φέτος οι συμμετοχές ήταν από 30 διαφορετικές χώρες. Έτρεξαν αθλητές υψηλού επιπέδου που ήθελαν να γνωρίσουν τον αγώνα και να τον διαφημίσουν, αλλά και κόσμος που ήρθε για τις μικρές κατηγορίες των 21 χλμ. και των 10 χλμ. και να ανακαλύψει το Ζαγόρι. Έτρεξαν Αλβανοί, Κύπριοι, Βρετανοί, δύο Ινδοί, ένας Ιάπωνας, ένας αθλητής από τη Νότια Αφρική, δύο Καναδοί, για πρώτη φορά είχαμε έξι Νορβηγούς, κ.ά. Η μεγαλύτερη ομάδα ήταν των Κινέζων, με 29 άτομα.

 

Έχει κάποιο συγκριτικό πλεονέκτημα αυτός ο αγώνας σε σχέση με άλλους αντίστοιχους στην Ελλάδα;

Δεν υπάρχει λόγος για συγκρίσεις. Όλες οι διοργανώσεις είναι σημαντικές και καθεμία έχει τα δικά της δυνατά σημεία. Και αυτός του Ολύμπου και το Ursa Trail στο Μέτσοβο είναι αγώνες υψηλού επιπέδου. Ο δικός μας έχει εναλλαγές τοπίου –κάτι που εγώ θεωρώ μοναδικό– και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι είναι ο μεγαλύτερος σε συμμετοχές.

 

Τελευταία, τόσο ο ΕΟΤ όσο και οι επαγγελματίες του τουρισμού προσπαθούν να ξεφύγουν από το δίπτυχο ήλιος-θάλασσα που όλοι γνωρίζουν για την Ελλάδα, προβάλλοντας και τον ορεινό πλούτο μας, τα βουνά. Εσείς έχετε δεχτεί υποστήριξη σε οποιοδήποτε επίπεδο;

Αν δείτε το βραβευμένο βίντεο «Greece-A 365-Day Destination του ΕΟΤ για την προβολή της χώρας μας –παιζόταν συνέχεια και στη δική μας υπαίθρια οθόνη, δίπλα στο σημείο εκκίνησης και τερματισμού–, θα παρατηρήσετε πόσα πλάνα έχει από το Zagori Mountain Running. Ο ΕΟΤ είναι και θεσμικός υποστηρικτής και αρωγός. Ναι, μας βοηθάνε, τους βοηθάμε κι εμείς βέβαια. Όλοι μαζί εργαζόμαστε για τον αθλητικό τουρισμό.

Με ποιους άλλους τρόπους υποστηρίζεται –οικονομικά κυρίως– η διοργάνωση;   

Μέχρι τώρα τον αγώνα στηρίζουν οι χορηγοί μας κι εμείς οι ίδιοι, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Από την επόμενη χρονιά πρέπει να γίνει βιώσιμος. Η δική μου κύρια επαγγελματική ενασχόληση είναι το κατάστημα αθλητικών ειδών Fifth Element στα Ιωάννινα, που υπήρξε ο πρώτος υποστηρικτής του αγώνα.

Από φέτος έχετε αναλάβει τη διεύθυνση του χιονοδρομικού κέντρου Anilio Adventure Park στο Μέτσοβο. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή τη νέα δραστηριότητα και τα σχέδιά σας.

Εκτός από τη χιονοδρομία, που είναι στο επίκεντρο τους χειμερινούς μήνες, θεωρώ ότι λείπει γενικά από τη χώρα μας η ποδηλασία. Σε όλη την Ευρώπη είναι σημαντικό άθλημα. O Ποδηλατικός Γύρος της Γαλλίας, για παράδειγμα, είναι από τα πιο σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να είμαστε πίσω, πρέπει να το αναδείξουμε και αυτό το άθλημα. Αυτός είναι ένας σημαντικός στόχος, που θέλουμε να τον συνδυάσουμε με την καλοκαιρινή λειτουργία του Anilio Adventure Park.

 

Μήπως δεν βοηθάει το κλίμα μας;

Πολλοί το πιστεύουν αυτό. Όμως δεν μπορεί να έρχονται για προετοιμασία επαγγελματικές ομάδες του εξωτερικού  και εμείς να μην το έχουμε αναπτύξει όσο μπορούμε. Θεωρώ πως, αν αξιοποιήσουμε το Anilio Adventure Park για καλοκαιρινούς αγώνες mountain bike, θα δημιουργηθεί μια ενδιαφέρουσα δυναμική για όλη την Ήπειρο σε συνδυασμό και με τον ορεινό αγώνα τρεξίματος.

 

Πώς βλέπετε το Zagori Mountain Running να εξελίσσεται στο μέλλον;

Υπάρχουν σχέδια, αλλά αυτό που προέχει είναι να σταθεροποιηθούμε εδώ που βρισκόμαστε. Ο αγώνας έχει φτάσει ήδη ψηλά. Μετά την περσινή τεράστια επιτυχία, φέτος πήγαμε ακόμα καλύτερα, είχαμε αύξηση 7%, με 2.040 συμμετοχές αθλητών και επισκέπτες που ξεπέρασαν τις 8.000. Αλλά αυτό το λίγο παραπάνω δεν είναι εύκολο. Όσο πιο γερή είναι η βάση που έχουμε φτιάξει τόσα περισσότερα θα δώσει αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή