Δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση, άτακτη η διαφυγή

Δεν υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση, άτακτη η διαφυγή

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έλλειψη έγκαιρης προειδοποίησης από κάποιον φορέα για την πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής άφησε «σχεδόν μηδενικό χρόνο μεταξύ συνειδητοποίησης του κινδύνου και απόφασης αντίδρασης», στους πολίτες που βρίσκονταν στην περιοχή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα έρευνας του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε κατά τους ερευνητές και η πολεοδομική διάταξη του οικισμού που παγίδευσε τον πληθυσμό όταν προσπάθησε να διαφύγει. Οι ερευνητές κατέγραψαν οδούς μικρού πλάτους, πολυάριθμα αδιέξοδα, ιδιαίτερα επιμήκη οικοδομικά τετράγωνα, χωρίς δυνατότητα πλευρικής διαφυγής, απουσία χώρων συγκέντρωσης (όπως πλατεία, ή γήπεδο). «Τον ρόλο οδού διαφυγής θα μπορούσε να παίξει μια οδός παράλληλη προς την ακτογραμμή, αλλά μεγάλου πλάτους που να μεταβαίνει σε διπλανούς οικισμούς», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους. Η μελέτη τους, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει φωτογραφίες από αυτοψίες σε κτίρια και γειτονιές που χτυπήθηκαν από τη φωτιά.

Βασιζόμενοι σε μαρτυρίες και περιγραφές διασωθέντων οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η προσπάθεια διαφυγής ήταν άτακτη και ότι προκλήθηκε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επικράτησε πανικός. Ακόμη διαπίστωσαν ότι και η μορφολογία της ακτογραμμής δυσκόλεψε την πρόσβαση των πολιτών στην παραλία. Σε πολλά σημεία υπάρχουν κρημνώδεις ακτές και οι προσβάσιμες παραλίες είναι περιορισμένες. «Αυτό σε συνδυασμό με την ελάχιστη ορατότητα και την αποπνιχτική ατμόσφαιρα συντέλεσε σε σημαντικό βαθμό στον εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού πολιτών», σημειώνουν.

Η φωτιά έπληξε κυρίως κατοικίες ή κτίρια που ήταν υπερυψωμένα, προκαλώντας μικρότερες ζημιές στα ισόγεια και στα υπόγεια. Αυτό κατά τους ειδικούς είναι τυπικό δείγμα μιας πυρκαγιάς κόμης. Πέρα από τις συνθήκες που επικρατούσαν (ισχυροί δυτικοί άνεμοι ταχύτητας κατά θέσεις και κατά διαστήματα ακόμα και άνω των 90 χλμ./ώρα) και η βλάστηση θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο στη συμπεριφορά της φωτιάς.

«Τοίχος φωτιάς»

«Η πυρκαγιά ξεκίνησε από περιοχές που είχαν καεί στο παρελθόν με χαμηλή βλάστηση και μεγάλη ταχύτητα και μετέβη σε έναν χώρο που δεν είχε καεί σε πρόσφατη πυρκαγιά με ιδιαίτερα μεγάλη συγκέντρωση καύσιμης ύλης. Αυτό οδήγησε στην τροφοδότηση της πυρκαγιάς και την έκλυση υψηλότερης ενέργειας από τον Νέο Βουτζά και μέχρι την ακτή. Η πυρκαγιά ανατολικά της λεωφόρου Μαραθώνος μετατράπηκε σε πυρκαγιά που σάρωνε το σύνολο της επιφανειακής βλάστησης και των υψηλών δέντρων (ενεργή πυρκαγιά κόμης), ως ένας “τοίχος φωτιάς”, ο οποίος καθοδηγούνταν από τον άνεμο και επιπλέον μετέδιδε αρκετές δεκάδες καύτρες προς την ακτή», αναφέρουν οι ερευνητές του ΕΚΠΑ. Το γεγονός ότι έλιωσαν οι ζάντες αλουμινίου των αυτοκινήτων δείχνει ότι αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες άνω των 660 βαθμών Κελσίου.

Σημειώνουν ακόμη ότι η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ζώνη μείξης δασών – οικισμών. Περιοχές σαν κι αυτή έχουν την υψηλότερη πιθανότητα ανθρώπινων απωλειών και συναντώνται σε πολυάριθμες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή