«Κάποιος έγραψε εκ των υστέρων πρακτικά»

«Κάποιος έγραψε εκ των υστέρων πρακτικά»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην ανακρίτρια το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας βρέθηκε μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Η εκπρόσωπος της εισαγγελικής αρχής του παρουσίασε έγγραφα από τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και τα οποία έφεραν την υπογραφή της συμβούλου της Περιφέρειας Αττικής, εντεταλμένης για την πολιτική Προστασία Ιωάννας Τσούπρα. Ο κ. Μπουρνούς καταγγέλλει ότι στα συγκεκριμένα έγγραφα-πρακτικά του συμβουλίου αναφέρεται ότι του δόθηκε εντολή εκκένωσης, κάτι το οποίο δεν συνέβη ποτέ. Μάλιστα, ο δήμαρχος Ραφήνας προχώρησε ακόμα περισσότερο δηλώνοντας ευθαρσώς ότι η συνεδρίαση αυτή καθεαυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. «Κάποιος έχει γράψει εκ των υστέρων πρακτικά ενός συντονιστικού που δεν πραγματοποιήθηκε», τονίζει στην «Κ» αντιδήμαρχος, εξ ονόματος του κ. Μπουρνού, που βρίσκεται σε αναγκαστική αφωνία. Οσον αφορά την αλήθεια των λόγων του, ο κ. Μπουρνούς τονίζει πως διαθέτει στοιχεία, τα οποία προτίθεται να προσκομίσει.

Σε ερώτηση που απηύθυνε η «Κ» στην Περιφέρεια Αττικής έλαβε την απάντηση ότι η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου και ώρα 8.30 στην Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής με εντολή της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία όμως δεν παρέστη καθώς την ίδια ώρα βρισκόταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων, οπότε και εξουσιοδότησε την κ. Τσούπρα να προεδρεύσει. Στη σύσκεψη δεν παραβρέθηκε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς, αν και είχε προσκληθεί, ούτε και κάποιος εκπρόσωπός του. Συμμετείχαν κυρίως υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Αττικής, ο δήμαρχος Διονύσου Διονύσης Ζαμάνης, εκπρόσωπος του Δήμου Μαραθώνα και εθελοντές. Σε επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής σε απάντηση των καταγγελιών του δήμαρχου Ραφήνας τονίζεται ότι «το πρακτικό της έκτακτης συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου δεν δύναται να πλαστογραφηθεί, καθώς τα πρακτικά ενός συλλογικού οργάνου συντάσσονται και επικυρώνονται δεόντως και αποστέλλονται στους συμμετέχοντες σε αυτό, όπως και έγινε στη συγκεκριμένη περίπτωση». Επίσης τονίζεται ότι στο εν λόγω έγγραφο δεν υπάρχουν αξιολογικές κρίσεις για παράγοντες ή φορείς και δεν αναφέρεται απόφαση «εκκένωσης».

Η «Κ» ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής τα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης, προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία στα οποία αναφέρεται ο κ. Μπουρνούς. Ωστόσο αρχικά λάβαμε την απάντηση ότι δεν υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή, και σε δεύτερο χρόνο ότι δεν μπορούσαν να δημοσιοποιηθούν καθότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έχουν τέτοια άδεια.

Πάντως, όπως διέρρεαν χθες άνθρωποι του περιβάλλοντος του δημάρχου Διονύσου, ο ίδιος παρέστη για μικρό χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, και κατά συνέπεια δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Στέλεχος που έχει διατελέσει υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Προστασίας ανέφερε στην «Κ» ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση την ώρα της φωτιάς δεν είχε κανένα νόημα. «Κανένας από τους αρμόδιους δεν θα μπορούσε να παραβρεθεί αφού όλοι βρίσκονταν στο μέτωπο της φωτιάς. Αυτές οι συνεδριάσεις κανονικά πραγματοποιούνται με την ανακοίνωση των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς, δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι, ώστε να γίνει εκτίμηση του κατά πόσον οι υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας».

Ανακοίνωση κ. Ψινάκη

Την ίδια στιγμή με χθεσινή ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, τονίζει ότι δεν θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Παρασκευή, στο οποίο έχει τεθεί θέμα παραίτησής του. «Δε θα νομιμοποιήσω με την παρουσία μου μια μεθοδευμένη αντισυνταγματική διαδικασία που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, καμία διάταξη και δεν έχει κανένα νομικό προηγούμενο», δηλώνει κατηγορώντας όσους του ζητούν να παραιτηθεί για «διαπόμπευση και ανθρωποφαγία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή