Παράταση δασικών χαρτών σε συγκεκριμένες περιοχές

Παράταση δασικών χαρτών σε συγκεκριμένες περιοχές

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών και στην υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες προβλέπει υπουργική τροπολογία η οποία –όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας– θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή. Με την ίδια νομοθετική ρύθμιση δίνεται παράταση και στη δυνατότητα των δήμων να οριοθετήσουν τα όρια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων.

Συγκεκριμένα, παραχωρείται παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2018 στην ανάρτηση δασικών χαρτών στις εξής περιοχές: Πέλλα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα, Λέσβος, Κιλκίς, Θάσος, Χανιά, Σέρρες, Ζάκυνθος, Ημαθία, Χίος και τμήμα της Ανατολικής Αττικής, που περιλαμβάνει τις περιοχές Συκάμινου, Νέων Παλατιών, Καλάμου, Ωρωπού, Σκάλας Ωρωπού, Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Η παράταση δίνεται, σύμφωνα με το ΥΠΕ, έπειτα από πολλά αιτήματα φορέων και πολιτών, για την ελάφρυνση των υπηρεσιών, οι οποίες δέχθηκαν μεγάλη προσέλευση κόσμου ειδικά τις τελευταίες μέρες, καθώς και για την εξυπηρέτηση κατοίκων εσωτερικού και εξωτερικού που θα επισκεφθούν για τις καλοκαιρινές διακοπές τα ακίνητά τους.

Η παραπάνω παράταση δεν αφορά τους δασικούς χάρτες των Διευθύνσεων Δασών Καβάλας (Δήμος Νέστου), Δυτικής Αττικής (Νέα Πέραμος, Οινόη, Βίλια, Ερυθρές, Κορυδαλλός, Ελευσίνα, Μαγούλα) και Τρικάλων, που αναρτήθηκαν στις 22 Ιουνίου 2018 (υποβολή αντιρρήσεων μέχρι 18/10/2018). Επίσης, δεν ισχύει για τους χάρτες των περιοχών της Αγίας Παρασκευής, των Βριλησσίων, της Ανθούσας, του Ν. Ηρακλείου, του Γέρακα και της Παλλήνης, που αναρτήθηκαν στις 27 Ιουλίου 2018 (υποβολή αντιρρήσεων μέχρι 22/11/2018).

Με την ίδια τροπολογία δίνεται μία ακόμα παράταση έως 27 Αυγούστου 2018 στους δήμους που υποχρεούνται να οριοθετήσουν οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις στα υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται για τους δασικούς χάρτες. Μέχρι σήμερα έχουν συμμορφωθεί σχεδόν 300 δήμοι, ενώ πριν από 1,5 χρόνο είχαν ανταποκριθεί μόλις 36 δήμοι. Οι 15 δήμοι που προτίθενται να αξιοποιήσουν την παράταση για να λύσουν εκκρεμότητες είναι οι Δήμοι Αμφιλοχίας, Αργιθέας, Αργους-Μυκηνών, Δεσκάτης, Ζακύνθου, Κάτω Νευροκοπίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Λήμνου, Μυκόνου, Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Ξάνθης, Περιστερίου, Σαρωνικού και Φαιστού.

Το ΥΠΕ αναφέρεται και σε 29 δήμους που δεν έχουν κάνει καμία κίνηση, «δείχνοντας και τη μεγαλύτερη αδιαφορία για τα δικαιώματα των δημοτών τους». Πρόκειται κυρίως (αλλά όχι μόνο) για μικρούς νησιωτικούς δήμους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή