Στα 5,19 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο το α΄ εξάμηνο

Στα 5,19 δισ. τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο το α΄ εξάμηνο

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 5,19 δισ. ευρώ εκτινάχθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογουμένων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι βαριές φορολογικές υποχρεώσεις. Την ίδια στιγμή ο ελεγκτικός μηχανισμός προχωρεί σε καθημερινή βάση σε περίπου 360 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών με στόχο να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δημοσίου, ωστόσο βρίσκει άδειους λογαριασμούς.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη αρχή Δημοσίων Εσόδων, 3.727.416 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο περισσότερα από 101 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μήνα με τον μήνα αυξάνεται, καθώς οι φορολογούμενοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αφήνοντας απλήρωτους φόρους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η φορολογική διοίκηση:

1. Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 101,3 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 5,19 δισ. ευρώ αφορούν νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Από τα 5,19 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι (δηλαδή εξαιρουμένων των προστίμων) ανέρχονται στα 4,164 δισ. ευρώ, οι οποίοι «φούσκωσαν» κατά 392 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το πεντάμηνο του έτους.

2. Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ανέρχονται σε 3.727.416 Πρακτικά, ένας στους δύο φορολογουμένους έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.694.042 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

3. Σε 1.137.235 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών. Μόνο τον Ιούνιο έγιναν 9.032 κατασχέσεις.

4. Από το σύνολο των οφειλών 15,9 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί επισήμως «ανεπίδεκτα είσπραξης», διαμορφώνοντας το «πραγματικό» ληξιπρόθεσμο χρέος σε 85,4 δισ. ευρώ.

Πάντως το κύμα των κατασχέσεων φαίνεται να έχει αποτελέσματα για τα ταμεία του Δημοσίου, καθώς από τις αρχές του έτους έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 2,69 δισ. ευρώ παλαιών και «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών, ποσό ιδιαίτερα εντυπωσιακό αν συγκριθεί με τα δεδομένα προηγούμενων ετών. Βέβαια, μπροστά στο τεράστιο ποσό των 101,3 δισ. ευρώ που ανέρχονται συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, η είσπραξη του ανωτέρου ποσού φαντάζει σταγόνα στον ωκεανό.

Οπως προαναφέρθηκε, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ο Ιούλιος, καθώς χθες έληξε η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος. Ηδη από τα στοιχεία της εκκαθάρισης προκύπτει ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια φορολογουμένων θα πληρώσουν 3,3 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι μειωμένο κατά 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον φόρο που βεβαιώθηκε το περασμένο έτος.

Μάλιστα, το 2017, ένας στους τρεις φορολογουμένους δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Συγκεκριμένα, 671.000 φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι εάν οι φορολογούμενοι, που ενδεχομένως και φέτος να μην καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θα ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει την καταβολή των φόρων σε 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν πληρώσουν καθόλου τους φόρους που τους αναλογούν, τότε η τρύπα για τα ταμεία του Δημοσίου θα προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή