Φοροελαφρύνσεις 100 δισ. για εύπορους Αμερικανούς προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ

Φοροελαφρύνσεις 100 δισ. για εύπορους Αμερικανούς προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορολογικές ελαφρύνσεις έως και 100 δισ. δολ. σχεδιάζει να εξασφαλίσει ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν κυρίως για τα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα στις ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενος «παράθυρο» του νόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, κατά την τελευταία συνάντηση του G20, ότι ερευνάται η δυνατότητα να συνυπολογίζεται η επίδραση του πληθωρισμού στον φόρο επί της απόδοσης κεφαλαίων. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να συμπεριλάβουν την επίδραση του πληθωρισμού στην αρχική αξία της οικίας ή της μετοχής σε μια αγοραπωλησία, μειώνοντας έτσι τον σχετικό φόρο. «Αν δεν περάσει από το Κογκρέσο, θα αξιοποιήσουμε όποια εργαλεία διαθέτουμε για να το περάσουμε μόνοι μας», είχε δηλώσει ο κ. Μνούτσιν τονίζοντας πως δεν γνώριζε ακόμα αν το υπουργείο έχει τη δικαιοδοσία να δράσει ανεξάρτητα.

Ο φόρος επί της απόδοσης κεφαλαίων, προς το παρόν, προσδιορίζεται από τη διαφορά της τιμής αγοράς του εκάστοτε περιουσιακού στοιχείου από την τιμή πώλησης. Η διαφορά αυτή φορολογείται συνήθως με συντελεστή 20%. Αν ένα άτομο που εντάσσεται στην υψηλή φορολογική κλίμακα δαπάνησε 100.000 δολάρια προ 38ετίας για την αγορά μετοχών και τις πουλάει σήμερα έναντι ενός εκατομμυρίου δολαρίων, τότε ο φόρος επί της απόδοσης κεφαλαίου προκύπτει από τη διαφορά των 900.000 δολαρίων. Αλλά αν συνυπολογιστεί ο πληθωρισμός στην τιμή αγοράς των μετοχών, η διαφορά περιορίζεται από τα 900.000 στα 700.000 δολάρια. Σε αυτήν την περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να εξοικονομήσει έως και 40.000 δολάρια.

Οι φόροι επί της απόδοσης κεφαλαίων πληρώνονται κυρίως από τα υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Καμία ελάφρυνση δεν πέρασε, όμως, απευθείας για αυτήν την ομάδα φυσικών προσώπων, στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο και επικύρωσε ο Λευκός Οίκος τον Δεκέμβριο του 2017. Στο επίκεντρο αυτής της φορολογικής μεταρρύθμισης βρέθηκαν η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 35% στο 21% και οι προβλέψεις για τον επαναπατρισμό κερδών των αμερικανικών πολυεθνικών. Ανεξάρτητοι ερευνητές υπολογίζουν ότι περισσότερο από το 97% του οφέλους από την προσαρμογή του φόρου επί της απόδοσης κεφαλαίων στον πληθωρισμό θα στραφεί στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των ελαφρύνσεων αφορούν το 0,1% των Αμερικανών με τα υψηλότερα εισοδήματα. «Θα ήταν μία ακόμα γενναιόδωρη φοροαπαλλαγή για τους πλουσιότερους κατοίκους αυτής της χώρας», σχολίασε η Αλεξάνδρα Θόρντον, υψηλόβαθμο στέλεχος στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, που υιοθετεί τη φιλελεύθερη οπτική όσον αφορά την οικονομική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή