Σεξουαλική κακοποίηση από ΜΚΟ

Σεξουαλική κακοποίηση από ΜΚΟ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Αποτρόπαια κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης στον χώρο των ανθρωπιστικών οργανώσεων παραμένουν ατιμώρητα, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής υπηρεσίας ελέγχου φιλανθρωπικών σωματείων (IDC).

Η έκθεση καταγγέλλει κλίμα «αποσπασματικής, καθυστερημένης και άστοχης» αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων στο εσωτερικό οργανώσεων διεθνούς αρωγής, υπογραμμίζοντας την περίπτωση της Oxfam, στελέχη της οποίας συγκάλυψαν κρούσματα πληρωμής ιερόδουλων για πάρτι μετά τον σεισμό του 2010 στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής.

Εκθέσεις, που περιήλθαν στα χέρια της IDC, αποκαλύπτουν επίσης κρούσματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών από τη Συρία, στα κεντρικά γραφεία ανθρωπιστικών οργανώσεων σε δυτικές χώρες.

«Η σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση είναι κοινές και έχουν αποκτήσει ενδημικό χαρακτήρα στον τομέα των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Η οικτρή αποτυχία του τομέα να αντιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό πρέπει να δημοσιοποιηθεί», ανέφερε στην κατάθεσή του ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ο επικεφαλής της IDC, Στίβεν Τουίγκ.

120 απολύσεις

Ερευνα του πρακτορείου Reuters διαπίστωσε ότι το 2017, περισσότεροι από 120 εργαζόμενοι σε 20 διεθνείς οργανώσεις αρωγής απολύθηκαν για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αποτύχαμε να προστατεύσουμε γυναίκες στην Αϊτή και αποδέχομαι τις επικρίσεις για την ολιγωρία μας στην κοινοποίηση του αποτρόπαιου φαινομένου αυτού», είπε η επικεφαλής του διευθυντηρίου της Oxfam, Κάρολιν Τόμσον, που παραδέχθηκε ότι πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Η υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδια για θέματα διεθνούς αρωγής, Πένι Μορντάν, είπε στο Reuters ότι ο τομέας έχει επιτύχει σημαντικά βήματα προς την αυτοκάθαρσή του.

Η έκθεση-καταπέλτης της IDC υπογραμμίζει την ύπαρξη «κουλτούρας συγκάλυψης», η οποία οδηγεί σε δαιμονοποίηση των θυμάτων και στην ποινικοποίηση και υποβάθμιση των αποκαλύψεών τους. Την ίδια ώρα, οι δράστες περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης δεν υπέστησαν την παραμικρή κύρωση στο σκάνδαλο της Oxfam.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή