Στο στόχαστρο των ΗΠΑ οι εισαγωγές κινεζικών μετάλλων

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ οι εισαγωγές κινεζικών μετάλλων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος προτίθεται να επιβάλει νέους δασμούς σε κινεζικές εξαγωγές, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων. Αν υλοποιήσει την απειλή του, θα βρεθούν στην «εμπόλεμη ζώνη» διάφορα μέταλλα, μεταξύ των οποίων και οι σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται σχεδόν απ’ όλες τις αμερικανικές βιομηχανίες: από την κατασκευή κινητήρων μέχρι την παραγωγή φαρμάκων για το στομάχι.

Το πρόβλημα για τις αμερικανικές βιομηχανίες και τους καταναλωτές είναι ότι οι ΗΠΑ προμηθεύονται ως επί το πλείστον από την Κίνα τα 32 από τα 35 μέταλλα που έχει χαρακτηρίσει η Ουάσιγκτον «κρίσιμα» για την οικονομική και εθνική της ασφάλεια. Η αξία των εισαγωγών αυτών των μετάλλων από την Κίνα υπερβαίνει το ένα δισ. δολάρια και οι εισαγωγικές εταιρείες προειδοποιούν την Ουάσιγκτον ότι αν επιβληθούν δασμοί, θα επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι Αμερικανοί καταναλωτές. Την αύξηση των τιμών τους θα καλύψει, ωστόσο, μερικώς, η πρόσφατη υποτίμηση του γουάν. Τα σημαντικότερα από αυτά τα μέταλλα είναι τα εξής:

Βισμούθιο. Από το 1997 δεν εξορύσσεται στις ΗΠΑ αυτό το μέταλλο που χρησιμοποιείται από πολλές βιομηχανίες: από αυτές που παρασκευάζουν ψεκαστήρες μέχρι τις φαρμακοβιομηχανίες που το χρησιμοποιούν στα φάρμακα για το στομάχι. Σύμφωνα με την αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, το 77% του βισμουθίου που εισήγαγαν οι ΗΠΑ στο διάστημα 2013-2016 προερχόταν από την Κίνα.

Βαρύτης. Χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το 60% των εισαγωγών του στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα.

Αντιμόνιο. Είναι ένα λαμπερό ημιμέταλλο, όπως αποκαλείται μια κατηγορία μετάλλων με χαμηλή περιεκτικότητα σε ορισμένα στοιχεία. Μαζί με τα οξείδιά του χρησιμοποιείται στην παρασκευή χημικών που επιβραδύνουν την εξάπλωση της φωτιάς.

Φυσικός γραφίτης. Χρησιμοποιείται στις χαλυβουργίες και τελευταία στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου. Πέρυσι οι ΗΠΑ δεν παρήγαγαν καθόλου φυσικό γραφίτη. Κύριος προμηθευτής τους είναι η Κίνα. Ακολουθούν το Μεξικό και ο Καναδάς.

Βολφράμιο. Χρησιμοποιείται για να σκληραίνει τον χάλυβα. Η Κίνα είναι η υπ’ αριθμόν 1 χώρα παραγωγής του και αντιπροσωπεύει το 34% των εισαγωγών βολφραμίου στις ΗΠΑ.

Τιτάνιο. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα στην αεροδιαστημική. Στην περίπτωση του τιτάνιου, η Κίνα έρχεται δεύτερη, αρκετά πίσω από την Ιαπωνία, που είναι ο κύριος προμηθευτής των ΗΠΑ σε τιτάνιο.

Ταντάλιο. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή ηλεκτρονικών ειδών και κινητήρων αεροσκαφών. Η Κίνα αντιπροσωπεύει έως τώρα μόνον το 23% των εισαγωγών ταντάλιου στις ΗΠΑ. Ωστόσο, πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι πολλές εισαγωγικές επέσπευσαν τις παραγγελίες τους από την Κίνα, προκειμένου να προλάβουν να τις εκτελωνίσουν προτού επιβληθούν οι δασμοί στο τέλος Αυγούστου.

Κοβάλτιο. Προέρχεται κυρίως από το Κονγκό, αλλά η Κίνα προμηθεύει τις ΗΠΑ με επεξεργασμένο κοβάλτιο. Χρησιμοποιείται σε μπαταρίες λιθίου αλλά και στην παρασκευή κινητήρων αεροσκαφών.

Σπάνιες γαίες. Είναι μια ομάδα 17 στοιχείων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών, ραντάρ, λέιζερ και μαγνητών. Το 78% των εισαγωγών σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ προέρχεται από την Κίνα. Αν συνυπολογιστούν οι εισαγωγές οξειδίων των σπάνιων γαιών, οι εισαγωγές τους από την Κίνα έφτασαν πέρυσι τα 191 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή