Εκτός εφημεριών το ένα τρίτο των φαρμακείων

Εκτός εφημεριών το ένα τρίτο των φαρμακείων

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός του συστήματος των υποχρεωτικών εφημεριών έχει τεθεί από το 2012 και μετά τουλάχιστον ένα στα τρία ιδιωτικά φαρμακεία της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, το διάστημα 2012 έως και 2017, 430 φαρμακοποιοί, ιδιοκτήτες φαρμακείων, επικαλούμενοι λόγους οικονομικούς ή λόγους υγείας, ζήτησαν από την αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής να απαλλαγούν από την υποχρέωση της διημέρευσης και –κυρίως– της διανυκτέρευσης.

Οπως αναφέρει ο ειδικός γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ιωάννης Δαγρές, ο οποίος επεξεργάστηκε τα συγκεκριμένα στοιχεία, με δεδομένο ότι στην Αθήνα λειτουργούν περίπου 1.200 φαρμακεία, ο αριθμός των 430 αποτελεί το 35%-36% του συνόλου των φαρμακείων της περιοχής. Ο μεγαλύτερος αριθμός «απαλλαγών» ζητήθηκε και χορηγήθηκε την τριετία 2012 με 2014 (περίοδος εφαρμογής του διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας), όταν 278 φαρμακεία «βγήκαν» από τις εφημερίες. Την επόμενη τριετία, όταν εφαρμόστηκε το πλήρως απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας, έλαβαν απαλλαγή 152 φαρμακεία.

Kατά τον κ. Δαγρέ, η μείωση του διαθέσιμου προς εφημερίες δυναμικού των φαρμακείων οφείλεται στις απόπειρες απελευθέρωσης του ωραρίου, που οδήγησαν πολλούς φαρμακοποιούς να θέλουν να απαλλαγούν από τον «βραχνά» της υποχρεωτικής διημέρευσης και –κυρίως– διανυκτέρευσης. Εφόσον είχαν τη δυνατότητα να έχουν ανοιχτά τα φαρμακεία τους όλες τις ημέρες της εβδομάδας έως αργά το απόγευμα –δηλαδή, τις πιο εμπορικές ώρες τις ημέρας– ήταν ασύμφορο οικονομικά να διανυκτερεύουν.

Πάντως, με την τελευταία αλλαγή του ωραρίου των φαρμακείων, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουλίου για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, όλα τα φαρμακεία που επιλέγουν διευρυμένο ωράριο πρέπει υποχρεωτικά να συμμετέχουν στο σύστημα εφημεριών. Με τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Υγείας καθιστά υποχρεωτική και την τήρηση στο ακέραιο του διευρυμένου ωραρίου που έχουν δηλώσει για τα φαρμακεία τους στην αρμόδια περιφέρεια. Μάλιστα, σε περίπτωση μη τήρησής του επιβάλλεται: έγγραφη σύσταση στην πρώτη παράβαση και απαγόρευση διευρυμένου ωραρίου για έξι μήνες στη δεύτερη παράβαση.

Για κάθε επόμενη παράβαση, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου κυρώσεις για όσους παράνομα δεν τηρούν το πρόγραμμα διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων και οι οποίες είναι πρόστιμο ή και πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή