«Εφιάλτης» για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων το σκληρό Brexit

«Εφιάλτης» για τις βιομηχανίες αυτοκινήτων το σκληρό Brexit

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η Βρετανία δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη μετά το Brexit περίοδο, οι επιπτώσεις θα είναι «εφιαλτικές» και για τα δύο μέρη, προειδοποίησε χθες ο επικεφαλής της Ενωσης Αυτοκινητοβιομηχανιών και Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων στη Βρετανία (SMMT). Το «σκληρό» Brexit «απλά δεν αποτελεί επιλογή», δήλωσε χθες ο Μάικ Χέιβς, διευθύνων σύμβουλος της MSST, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που εκπροσωπεί τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών στη Βρετανία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος προειδοποιεί ότι ο κλάδος θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα, αν δεν υπάρξει συμφωνία Βρετανίας – Ε.Ε. Χθες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Τύπου για τον κλάδο το α΄ εξάμηνο του 2018, ο κ. Χέιβς δήλωσε ότι το «σκληρό» Brexit, δηλαδή η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., χωρίς εναλλακτική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, θα οδηγήσει σε αύξηση των δαπανών και θα προκαλέσει χάος όχι μόνον στη Βρετανία αλλά και στην Ε.Ε.

Οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αναπτύξει πλούσια δραστηριότητα στη Βρετανία από τη δεκαετία του 1980, βοηθώντας στην ευρωστία σημαντικού μέρους της βαριάς βιομηχανίας στη χώρα. Ο κλάδος απασχολεί σήμερα περισσότερα από 850.000 άτομα και ο ετήσιος τζίρος ξεπερνάει τα 83 δισ. στερλίνες ή τα 110 δισ. δολάρια. Ομως η αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω Brexit έχει επηρεάσει τη βρετανική οικονομία και, κατ’ επέκταση, την εγχώρια ζήτηση. Αυτό έχει γίνει αισθητό και στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της βαριάς βιομηχανίας στη Βρετανία. Κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2018, η παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 3,3%, στις 834.402 οχήματα, λόγω της μεγάλης πτώσης της εγχώριας ζήτησης, η οποία υπερκάλυψε την άνοδο των εξαγωγών.

Ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες κατασκεύασαν μονάδες στη Βρετανία για να έχουν πρόσβαση όχι μόνον στην υπ’ αριθμόν 5 ισχυρότερη οικονομία του κόσμου αλλά και στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η ιαπωνική Toyota, η αμερικανική Ford και η γερμανική BMW έχουν παροτρύνει τη Βρετανία να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια στις εισαγωγές και στις εξαγωγές ανάμεσα στη Βρετανία και στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη μετά το Brexit. Διαφορετικά, προειδοποιούν οικονομικοί αναλυτές αλλά και παράγοντες του κλάδου, δεν θα υπάρχει λόγος οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν τόσο μεγάλη παρουσία στη Βρετανία μετά το Brexit. Αυτό, όμως, που ενοχλεί περισσότερο τους ξένους ομίλους είναι η έλλειψη ξεκάθαρου σχεδίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες πρέπει να καταλήξουν τον Οκτώβριο σε τελική συμφωνία για τη μετά το Brexit περίοδο. Ετσι θα προλάβουν να την επικυρώσουν τα εθνικά Κοινοβούλια των κρατών-μελών έως την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit, που είναι η 29η Μαρτίου 2019. Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας της Βρετανής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έχει έρθει αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις. Τον περασμένο μήνα παραιτήθηκαν ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις και ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Οι υποστηρικτές ενός «σκληρού» Brexit, συμπεριλαμβανομένου του Μπόρις Τζόνσον, θεωρούν πως η βρετανική οικονομία θα υποστεί αρνητικές συνέπειες αν αποχωρήσει από την Ε.Ε χωρίς εναλλακτική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αλλά θα είναι βραχυπρόθεσμες. Στην πραγματικότητα, όμως, η προοπτική ενός «σκληρού» Brexit σημαίνει ότι θα ισχύσουν αυτομάτως οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στις εμπορικές σχέσεις Βρετανίας – Ε.Ε. Σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο του ΠΟΕ, οι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων ανέρχονται στο 10%, εκτός κι αν έχει υπάρξει διμερής συμφωνία. Ο κ. Χέιβς δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στην Evening Standard, ότι θα απηύθυνε έκκληση στη Γαλλία και στη Γερμανία για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Λονδίνου – Ε.Ε., ώστε να διασωθούν οι θέσεις εργασίας στον κλάδο. «Η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit να προκύψει μια συμφωνία που θα προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές της Μάγχης». Ο επικεφαλής της SMMT τόνισε ότι για κάθε θέση εργασίας που θα χαθεί στη Βρετανία, θα κινδυνεύσει να χαθεί άλλη μία στην Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή