Λήψη μέτρων και οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Λήψη μέτρων και οδηγίες προς τους πολίτες για την αντιμετώπιση του καύσωνα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του καύσωνα, που αναμένεται να πλήξει τη Γαλλία, προβάλλονται από χθες στη γαλλική τηλεόραση και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς, σε μία προσπάθεια προστασίας ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

Από σήμερα, η θερμοκρασία σε περιοχές της νότιας Γαλλίας αναμένεται να φθάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Παρίσι και τα βόρεια της χώρας θα καταγράφουν 37 βαθμούς υπό σκιά. Ο καύσωνας του 2003 στη Γαλλία είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι και ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, ενώ πολλές επικρίσεις είχαν αντιμετωπίσει οι Αρχές για την ολιγωρία τους απέναντι στο σπάνιο για τη χώρα φαινόμενο.

Τα προειδοποιητικά σποτ των γαλλικών ΜΜΕ συστήνουν στους κατοίκους –κυρίως στους ηλικιωμένους– να παραμένουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και να καταφεύγουν σε κλιματιζόμενους δημόσιους χώρους. Συμβουλές προσφέρει το υπ. Υγείας της χώρας για την αποφυγή θερμοπληξίας και αφυδάτωσης, πίνοντας αρκετό νερό, διατηρώντας καλυμμένη την κεφαλή, εφόσον βγουν στον ήλιο, και αποφεύγοντας κοπιαστικές δραστηριότητες.

Ο καύσωνας πλήττει φέτος περιοχές του Αρκτικού Κύκλου, με τη θερμοκρασία στη Λαπωνία να έχει ξεπεράσει κατά τόπους τους 34 βαθμούς και πρωτοφανούς έκτασης πυρκαγιές να έχουν εκδηλωθεί σε δάση της βόρειας Σουηδίας. «Το 2018 προμηνύεται ως ένα από τα θερμότερα έτη στην Ιστορία. Αυτό δεν εκπλήσσει τον επιστημονικό κόσμο, καθώς αποτελεί λογικό επακόλουθο της κλιματικής αλλαγής. Δεν μιλάμε πια για μελλοντικό σενάριο, αλλά για την παρούσα πραγματικότητα», λέει η Ελενα Μανένκοβα, γενική γραμματέας της Διεθνούς Μετεωρολογικής Ομοσπονδίας.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιόφωνο, ο ειδικός του κλίματος Ζαν Ζουζέλ, έλεγε: «Οι ακραίες θερμοκρασίες, που θα καταγραφούν στη Γαλλία αυτή την εβδομάδα και θα φθάσουν τους 42 βαθμούς, θα είναι κοινό φαινόμενο το 2050. Τις ημέρες καύσωνα το 2050 θα υφιστάμεθα θερμοκρασίες της τάξεως των 55 βαθμών Κελσίου στα ανατολικά της Γαλλίας».

Την ώρα που στην Ιταλία οι μετεωρολόγοι προβλέπουν θερμοκρασίες άνω των 38 βαθμών Κελσίου, ειδικοί κλιματολόγοι εκτιμούν ότι παρά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης Τραμπ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η άμεση υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό της βιομηχανικής δραστηριότητας και της εξόρυξης πετρελαίου μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου της συμφωνίας. Η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα έθετε ως ανώτατο όριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της Γης τους δύο βαθμούς Κελσίου, εκτιμώντας ότι μία τέτοια αύξηση είναι διαχειρίσιμη. Η επιμονή πολλών κυβερνήσεων, όμως, να μην τηρούν τους κανόνες της Συμφωνίας καταδικάζει τον πλανήτη σε βέβαιο θάνατο. Σύμφωνα με στοιχεία του σουηδικού υπουργείου Γεωργίας, η πρόσφατη ξηρασία και ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα οδήγησε σε μείωση της σοδειάς σιτηρών κατά 40%.

Παπούτσια για σκύλους

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της αστυνομίας της Ζυρίχης στην Ελβετίας, οι αστυνομικοί σκύλοι εφοδιάστηκαν χθες με ειδικά παπούτσια, έτσι ώστε οι πατούσες τους να μην καίγονται στη θερμή άσφαλτο της ελβετικής πόλης. Οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν, χθες, την αναστολή των παραδοσιακών πυροτεχνημάτων, με αφορμή τη σημερινή εθνική εορτή της χώρας, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς που προκαλούν τα πυροτεχνήματα.

Μόνοι ικανοποιημένοι μοιάζουν να είναι οι Γερμανοί ζυθοποιοί, οι πωλήσεις των οποίων σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 1%, χάρη στον καλό καιρό και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή