Η ελληνική εμπειρία 15 φοιτητών του Columbia Summer in Greece σε μία έκθεση

Η ελληνική εμπειρία 15 φοιτητών του Columbia Summer in Greece σε μία έκθεση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aπό τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες για έναν νέο άνθρωπο είναι να ζήσει για ένα διάστημα σε άλλη χώρα, να ταξιδέψει, να ανοίξει το μυαλό του. Οι προπτυχιακοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Columbia που έζησαν για ένα μήνα στην Ελλάδα, γνωρίζοντας τον πολιτισμό της, βιώνοντας μια άλλη καθημερινότητα, δημιούργησαν τις μελλοντικές αναμνήσεις τους, αλλά τώρα είναι έτοιμοι να μας δείξουν το απόσταγμα αυτής της εμπειρίας.

Το πρόγραμμα Columbia Summer in Greece έγινε φέτος για δεύτερη χρονιά και έφερε στην Ελλάδα 15 προπτυχιακούς φοιτητές, στην πλειονότητά τους Αμερικανούς με ενδιαφέρον στην επιμέλεια εκθέσεων και στη σύγχρονη τέχνη, με αφετηρία πάντα την ελληνική ιστορία. Εζησαν για ένα μήνα στη χώρα μας, απέκτησαν εμπειρίες, και σταδιακά επιμελήθηκαν την παρουσίαση μιας έκθεσης με θέμα το βιβλίο ως εικαστικό αντικείμενο. Η έκθεση με τίτλο «Who let these kids in here? » εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «3 137» στα Εξάρχεια (Μαυρομιχάλη 137), ένα χώρο που ειδικεύεται σε αυτές τις εικαστικές αναζητήσεις. Η συνεργασία με τους φοιτητές ήταν στενή.

Η ελληνική εμπειρία 15 φοιτητών του Columbia Summer in Greece σε μία έκθεση-1

Οι φοιτητές του Columbia με ενδιαφέρον στην επιμέλεια εκθέσεων εργάστηκαν τόσο ως εικαστικοί όσο και ως επιμελητές και από σήμερα παρουσιάζουν τα εικαστικά βιβλία τους.

«Η ιδέα για την έκθεση σχηματίστηκε κατά την παραμονή τους για ένα μήνα στην Αθήνα, όπου μελέτησαν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης», λέει ο κ. Δημήτρης Αντωνίου, λέκτορας Ιστορίας και Πολιτισμού στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Columbia. «Οι φοιτητές συνεργάστηκαν με τους καλλιτέχνες του “3 137” και την επιμελήτρια Εβίτα Τσοκάντα για τη δημιουργία artists’ books που παρουσιάζουν τις εμπειρίες τους ως επισκέπτες μιας ξένης χώρας καθώς και τη βαθιά τους πεποίθηση ότι οι γνώσεις τους για αυτήν είναι ακόμα περιορισμένες και επιδερμικές. Το ερώτημα που θέτουν συνεχώς είναι το εξής: Πώς μπορούμε να στήσουμε μια έκθεση για την Ελλάδα, εάν τα μόνα ελληνικά που γνωρίζουμε αποτελούνται από λίγες βρισιές και τα πολύ βασικά για την παραγγελία καφέ; Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζουν προσωπικές προσεγγίσεις, γνωρίζοντας καλά ότι με τον τρόπο αυτό συμμετέχουν και οι ίδιοι σε έναν συνεχιζόμενο ετερόκλητο διάλογο για την ταυτότητα της πόλης».

Η ελληνική εμπειρία 15 φοιτητών του Columbia Summer in Greece σε μία έκθεση-2

Οι φοιτητές είχαν το εξαιρετικό προνόμιο να δουν την πόλη ως παλίμψηστο και να λειτουργήσουν τόσο ως εικαστικοί όσο και ως επιμελητές, σχολιάζοντας επί της ουσίας «τη σχέση μεταξύ εξουσίας και παραγωγής της ιστορίας». «Τα artists’ books της έκθεσης», λέει ο κ. Δ. Αντωνίου, «διερευνούν τόσο σε προσωπικό όσο και συλλογικό επίπεδο πρώτες εντυπώσεις για την κληρονομιά της διαγραφής, της αναθεώρησης και της κατασκευής της ιστορίας, όπως αυτές γίνονται άμεσα εμφανείς κατά την περιήγηση της πόλης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή