(Όχι) Μόνος στο σπίτι

4' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζητήστε φροντιστή για το κατοικίδιό σας για τις ημέρες των διακοπών μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων που επιλέγουν να κάνουν διακοπές με το κατοικίδιό τους γνωρίζουν ήδη τις δυσκολίες που τους περιμένουν. Δεν είναι μόνο η ανεύρεση ενός καταλύματος αντίστοιχου του budget τους, καθώς πολιτική φιλοξενίας κατοικιδίων έχουν συνήθως τα πιο ακριβά ξενοδοχεία. Oύτε οι συχνά κακές συνθήκες που επικρατούν σε πλοία και ΚΤΕΛ. Είναι ως επί το πλείστον οι δυσκολίες που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των διακοπών με το ζώο.

Στις παραλίες, για παράδειγμα, ο νόμος είναι σαφής: ο σκύλος πρέπει να είναι δεμένος και η παραλία σχετικά άδεια προκειμένου να κολυμπήσει, υπό την προϋπόθεση ότι οι λουόμενοι δεν ενοχλούνται. Ωστόσο, κανένας σκύλος δεν απολαμβάνει να βρίσκεται επί ώρες κάτω από μια σεζλόνγκ, ενώ ο ιδιοκτήτης του κάνει ηλιοθεραπεία, χωρίς μάλιστα να του επιτρέπεται να ανοίξει λαγούμια «δροσιάς», για την αποφυγή αμμοβολής στους διπλανούς. Οι βόλτες, επίσης, είναι άβολες στα τουριστικά μέρη, με τον σκύλο να πρέπει να κυκλοφορεί δεμένος με σφιχτό λουρί λόγω συνωστισμού.

Aν λοιπόν δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε ικανοποιητικές συνθήκες για τον σκύλο και τη γάτα σας στις διακοπές σας, ίσως είναι καλύτερα να τις προγραμματίσετε χωρίς αυτούς, όσο συναισθηματικά επώδυνο κι αν είναι. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα για τη φύλαξή τους και δεν θέλετε να καταφύγετε σε πανσιόν μικρών ζώων (καθώς το κατοικίδιο μεταφέρεται σε έναν περιορισμένο χώρο χωρίς ανθρώπινη παρουσία, εκτός από την ώρα ταΐσματος και προαυλισμού), οι ψηφιακές πλατφόρμες που εξασφαλίζουν συνθήκες σπιτιού για τα κατοικίδια είναι μια αξιόπιστη επιλογή.

Το Keeppet.gr δημιουργήθηκε από τρεις φίλους, την Ειρήνη Αναστασιάδου, τον Φοίβο Παντελίδη και τον Χριστόφορο Βαλμά, οι οποίοι, ορμώμενοι από τη δική τους εμπειρία, ακολούθησαν το μοντέλο της οικονομίας διαμοιρασμού, για να βρουν λύση στο πιο σύνηθες ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες μικρών ζώων την καλοκαιρινή περίοδο.

«Όλα ξεκίνησαν πριν από τέσσερα χρόνια, όταν η Ειρήνη ακύρωσε ένα ταξίδι της στη Γενεύη επειδή δεν ήθελε να αφήσει το λυκόσκυλό της, την Τάρα, σε ξενοδοχείο ζώων. Αφού τελικά δεν έφυγε, μπήκε στη διαδικασία να σκεφτεί μια καλύτερη λύση για την ίδια, αλλά και για όσους έχουν κατοικίδια και δεν θέλουν, ενόσω κάνουν διακοπές, να μένει το ζωάκι τους σε κλουβί, βιώνοντας το άγχος του αποχωρισμού», εξηγεί ο Φοίβος Παντελίδης.

Η Γιαννούλα Βαλσαμίδου κινείται στην ίδια λογική διευθύνοντας το pet-sitting.gr. «Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων μπορούν να επικοινωνήσουν με τους εγγεγραμμένους στην ιστοσελίδα (pet sitters, απλούς χρήστες που αγαπούν τα ζώα ή επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται με τα ζώα, π.χ. κομμωτές ζώων, εκπαιδευτές, κ.ά.), ώστε να αναλάβουν αυτοί την προσωρινή φιλοξενία των ζώων».

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ  

Και στις δύο πλατφόρμες ο ιδιοκτήτης κατοικιδίου κάνει αναζήτηση για τις ημερομηνίες που θα λείψει και βρίσκει keepers στην περιοχή του, δηλαδή φιλόζωους ιδιώτες που φιλοξενούν το ζωάκι στο σπίτι τους. Βλέπει αξιολογήσεις και κριτικές από προηγούμενους ιδιοκτήτες και επιλέγει τον keeper που θεωρεί καταλληλότερο για το ζωάκι του. Όπως ακριβώς αν έψαχνε ένα ξενοδοχείο στο διαδίκτυο.

Στο pet-sitting.gr προσφέρονται επιπλέον επιλογές. «Εκτός από τη δυνατότητα ο pet sitter να φιλοξενήσει το κατοικίδιο στο σπίτι του, υπάρχει και η δυνατότητα να του κρατάει συντροφιά στο σπίτι των ιδιοκτητών, προσφέροντάς του όλη τη φροντίδα που απαιτεί κάθε ζωάκι, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα λάβει », λέει η κ. Βαλσαμίδου.

Υπηρεσίες φιλοξενίας προσφέρονται για όλα τα κατοικίδια – σκύλους, γάτες, μικρόσωμα θηλαστικά, όπως κουνέλια και ινδικά χοιρίδια, αλλά και πτηνά ή λεπιδωτά. Τα ζωάκια μένουν πάντα μέσα στο σπίτι ή σε αυλή, αν υπάρχει, το μπαλκόνι απαγορεύεται και ο keeper/sitter τηρεί το πρόγραμμα που του έχει ζητήσει ο ιδιοκτήτης.

Οι πληρωμές γίνονται ηλεκτρονικά, μέσα από ασφαλή πλατφόρμα πληρωμών. «Το ελάχιστο κόστος για 24ωρη φύλαξη σκύλου είναι 10 ευρώ, για γάτα 8 ευρώ και για μικρά θηλαστικά και πουλάκια 5 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο keeper, ανάλογα με τις συνθήκες που προσφέρει, μπορεί να ορίσει όποια αμοιβή θέλει πάνω από την ελάχιστη. Πάντως το μέσο κόστος ανά ημέρα φιλοξενίας έχει διαμορφωθεί στα 10,20 ευρώ, που σημαίνει ότι οι περισσότεροι κρατούν την αμοιβή τους κοντά στην ελάχιστη», εξηγεί ο Φοίβος Παντελίδης.

Αντίστοιχα, στο pet-sitting.gr οι πάροχοι υπηρεσιών φροντίδας κατοικίδιων ζώων καθορίζουν μόνοι τους την αμοιβή τους, η οποία κοστολογείται ανάλογα με το είδος του κατοικιδίου και τις ανάγκες του. Οι τιμές ξεκινούν από 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση και τις βρίσκει κανείς καταχωρισμένες στο προφίλ των pet sitters.

Πώς αφήνεις όμως το αγαπημένο σου ζωάκι σε έναν άγνωστο; Η κ. Βαλσαμίδου προτείνει: «Συνιστούμε πάντα στους ιδιοκτήτες να προγραμματίζουν μια συνάντηση γνωριμίας, ώστε να διαπιστώσουν μόνοι τους αν ο pet sitter που επέλεξαν είναι ο κατάλληλος». Πριν από την αναχώρησή σας, λοιπόν, καλό είναι να βρείτε τον χρόνο να πάτε μαζί με το κατοικίδιό σας στο σπίτι του ανθρώπου στον οποίο θα το εμπιστευτείτε. Αφού κάνετε τις απαραίτητες συστάσεις, μιλήστε μαζί του, εξηγήστε του αναλυτικά τις συνήθειες και τον χαρακτήρα του και… εις το επανιδείν!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή