Βερόνα: Πέρα από την Ιουλιέτα

Βερόνα: Πέρα από την Ιουλιέτα

7' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η όμορφη μεσαιωνική πόλη της Ιταλίας συναρπάζει με την ιστορία, τα μνημεία της, αλλά και το κορυφαίο φεστιβάλ όπερας Arena di Verona.

ΗΒερόνα δεν είναι μόνο η πατρίδα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Είναι κυρίως μία από τις πιο γοητευτικές ιταλικές πόλεις του Μεσαίωνα, με τη συναρπαστική ιστορία, τους θρύλους, τους κήπους και τα υπέροχα μνημεία της. Η μικρή απόσταση που τη χωρίζει από τη Βενετία, η οποία βέβαια της κλέβει τη δόξα, διευκολύνει την πρόσβαση και την κάνει να προσφέρεται για συνδυαστική εκδρομή, ενώ η θέση της στην επαρχία του Βένετο, με μικρές παμπάλαιες πολιτείες να την πλαισιώνουν, όπως η Βισέντζα, το Τρεβίζο και η Μάντοβα, την καθιστούν πραγματικό «ορμητήριο» για κοντινές ημερήσιες αποδράσεις. Η Lago di Garda, η μεγαλύτερη λίμνη της Ιταλίας, βρίσκεται στα 35 χλμ. μακριά και είναι αγαπημένος προορισμός για οικογενειακές διακοπές. Προσθέστε σε όλα αυτά το εξαιρετικό της κλίμα, την πεντακάθαρη ατμόσφαιρα χάρη στα ευεργετικά ρεύματα που φτάνουν από τους Δολομίτες, αλλά και τα διάσημα μουσικά φεστιβάλ της, και έχετε το «πακέτο».

Η ιστορία της διαβάζεται σαν παραμύθι: Χτισμένη από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα π.Χ. δεξιά και αριστερά του ποταμού Αδίγη, ως φρούριο γεωστρατηγικής σημασίας, έπαιξε τεράστιο ρόλο στην άμυνα και στην προστασία της περιοχής. Στα χρόνια του Μεσαίωνα, υπό την κυριαρχία της δυναστείας των Σκαλιγκέρι, μεταξύ 8ου και 14ου αιώνα, η Βερόνα γνώρισε χρυσές περιόδους ακμής, ενώ από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα, ως αναπόσπαστο τμήμα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, είδε την αίγλη και τη λάμψη της να κορυφώνονται. Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της αυστροουγγρικής κυριαρχίας, από το 1797 έως την ενσωμάτωση της ευρύτερης περιοχής στο βασίλειο της Ιταλίας, το 1866.

Το ιστορικό της κέντρο αποτελεί υπόδειγμα περιτειχισμένης πόλης, που αναπτύχθηκε σταδιακά πάνω στο ίδιο και απαράλλαχτο πολεοδομικό-ρυμοτομικό μοντέλο, ενσωματώνοντας αισθητικά στοιχεία από διαφορετικές περιόδους. Και, παρότι πολλά από τα σημαντικά κτίρια της πόλης μαζί με τις τρεις παλιές της γέφυρες καταστράφηκαν στη διάρκεια βομβαρδισμών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το σχέδιο αποκατάστασης που εφαρμόστηκε μετά το 1946 την επανέφερε στην αρχική της μορφή. Σήμερα, η παλιά πόλη της Βερόνα έχει ενταχθεί στο δίκτυο μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ο ποταμός Αδίγης «αγκαλιάζει» την πόλη και συγχρόνως τη χωρίζει στα δύο: από τη μια, το ιστορικό κέντρο με τα πολύχρωμα μεσαιωνικά σπίτια, τις εκκλησίες με πίνακες ζωγραφικής της Αναγέννησης και τα μνημεία. Απ’ την άλλη, οι κατάφυτοι από κυπαρίσσια λόφοι, που κυριαρχούν στην τοπιογραφία της πόλης, με τους πανέμορφους κήπους, τα αρχοντικά και τα νεότερα κτίρια. Aνάμεσά τους δεσπόζει η γέφυρα Ponte Scaligero, τμήμα της οποίας βομβαρδίστηκε στον πόλεμο και ανακατασκευάστηκε το 1956, παραμένοντας μέχρι σήμερα ο αγαπημένος περίπατος των κατοίκων της Βερόνα. Το βράδυ, οι αντανακλάσεις στο νερό από τα «μπρούντζινα» φώτα δημιουργούν μια απόκοσμη αίσθηση. Στην άκρη του ποταμού, το οχυρωματικό σύμπλεγμα Castelvecchio, κατοικία των Σκαλιγκέρι τον Μεσαίωνα, έχει μετατραπεί σε μουσείο, φιλοξενώντας συλλογές ζωγραφικής, γλυπτικής, νομισμάτων, όπλων κ.ά. Την αποκατάστασή του, μετά τις φθορές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Κάρλο Σκάρπα, ο οποίος προσέθεσε ανατρεπτικά σύγχρονα στοιχεία στο εσωτερικό, δημιουργώντας ενδιαφέρουσες αντιθέσεις με τους αυστηρούς εξωτερικούς χώρους του μεσαιωνικού συγκροτήματος.

Βερόνα: Πέρα από την Ιουλιέτα-1

Απόγευμα για δύο στο Ρωμαϊκό Θέατρο. (Φωτογραφία: Shutterstock)

Πολύ κοντά στο Ponte Nuovo θα συναντήσετε τους περίφημους κήπους του Palazzo Giusti (Παλάτσο Τζιούστι), ένα από τα πιο «δροσερά» αξιοθέατα της Βερόνα. Oι αναγεννησιακοί κήποι, αριστοτεχνικό δείγμα ιταλικής κηποτεχνίας, διαμορφώθηκαν στα τέλη του 16ου αιώνα με γεωμετρικά στοιχισμένες πρασιές, γλυπτά και λίμνες. Οι χρονικογράφοι της εποχής τούς χαρακτήριζαν τους ωραιότερους της Ευρώπης. Στους πρόποδες του λόφου βρίσκεται το Ρωμαϊκό Θέατρο, που τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί σαιξπηρικές παραγωγές και βραδιές τζαζ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Estate Teatrale Verona. Aξίζει να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο του, που στεγάζεται σε ένα παλιό μοναστήρι στον ίδιο χώρο, με ευρήματα από το θέατρο και άλλες ανασκαφές στην πόλη.

Βερόνα: Πέρα από την Ιουλιέτα-2

Άποψη της θεαματικής Piazza Bra. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

ΤΡΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Για να μπείτε στην Παλιά Πόλη, θα διασχίσετε τη γεμάτη χρώμα Piazza Bra (Πιάτσα Μπρα), τη μεγαλύτερη από τις τρεις πανέμορφες πλατείες της Βερόνα, με ένα υπέροχο παρκάκι πίσω της. Εδώ μπορείτε να περάσετε όλη την ημέρα, αφού, εκτός από περαντζάδα, καταστήματα, χάζι και εξαιρετικό καφέ, θα βρείτε στην απέναντι πλευρά της τη Ρωμαϊκή Αρένα του 1ου αιώνα μ.Χ., την τρίτη μεγαλύτερη στον ρωμαϊκό κόσμο μετά το Κολοσσαίο της Ρώμης και της Kάπουα. Στους αρχαίους χρόνους η χωρητικότητά του ήταν σχεδόν 22.000 θεατές, δηλαδή το σύνολο του πληθυσμού της πόλης – σήμερα για λόγους ασφαλείας έχει περιοριστεί στους 15.000. Μεταξύ άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί το Arena di Verona Festival, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ όπερας στον κόσμο.

Βερόνα: Πέρα από την Ιουλιέτα-3

Η Ρωμαϊκή Αρένα της Βερόνα φιλοξενεί το φεστιβάλ όπερας έως τις 2 Σεπτεμβρίου. (Φωτογραφία: AFP/VISUALHELLAS.GR)

Ένα δαιδαλώδες δίκτυο από στενά δρομάκια, με τις αναρριχώμενες μπουκαμβίλιες να δίνουν χρώμα στο αστικό τοπίο, οδηγεί πιο βαθιά στην πόλη. Η πεζοδρομημένη Via Mazzini με τις μπουτίκ και τα καλόγουστα καταστήματα είναι απαραίτητη παράκαμψη, ακόμα κι αν δεν έχετε το shopping κατά νου.

Στην Piazza delle Erbe (Πιάτσα ντελε Έρμπε) λειτουργεί μία από τις διασημότερες υπαίθριες αγορές της Ιταλίας, αν και πλέον στους πάγκους της αυτό που κυρίως βρίσκει κανείς είναι τουριστικά σουβενίρ – από βενετσιάνικες μάσκες μέχρι μαγνητάκια με τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα. Προσπεράστε τα πλήθη, πάρτε ένα παγωτό στο χέρι και σταθείτε απέναντι από το σιντριβάνι με το άγαλμα της Madonna Verona. Εδώ βρισκόταν στους ρωμαϊκούς χρόνους το Forum Romanum, δηλαδή η Ρωμαϊκή Αγορά.

H τρίτη πλατεία της Βερόνα, η Piazza dei Signori (Πιάτσα ντέι Σινιόρι), προσφέρει περισσότερη ησυχία από τις άλλες δύο, για ένα διάλειμμα από την περιήγηση. Περιστοιχίζεται από μια σειρά από κομψά κτίρια της Αναγέννησης, όπως το Palazzo della Ragione (σήμερα φιλοξενεί τη συλλογή μοντέρνας τέχνης της πινακοθήκης Achille Forti), το Palazzo del Podestà και την αψιδωτή Loggia del Consiglio. Στο κέντρο της, το άγαλμα του Δάντη θυμίζει την παρουσία του στη Βερόνα, όταν ζούσε εδώ εξόριστος από τη Φλωρεντία.

Βερόνα: Πέρα από την Ιουλιέτα-4

Σύγχρονες Ιουλιέτες στο μπαλκόνι της σαιξπηρικής. (Φωτογραφία: © Getty Images/Ideal Image)

ΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΤΗΣ ΙΟΥΛΙΕΤΑΣ

Σε απόσταση αναπνοής, στη Via Cappello 23, βρίσκεται το υπ’ αριθμόν ένα αξιοθέατο της Βερόνα, το σπίτι της Ιουλιέτας, o πιο «ζωντανός» θρύλος αυτής της πόλης. Το κτίριο, ένα πρώην πανδοχείο του 13ου αιώνα, είναι κατ’ αρχάς ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα του Mεσαίωνα. Το μυθιστόρημα του Iταλού συγγραφέα Luigi Da Porto με θέμα τον μοιραίο έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας ήταν που ενέπνευσε το διάσημο σαιξπηρικό δράμα, ωστόσο για τους Βερονέζους όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η βασική τουριστική ατραξιόν της πόλης. Στην Casa di Giulietta μπαινοβγαίνει καθημερινά πλήθος κόσμου, που έρχεται για να αγγίξει το γλυπτό που φέρει τη μορφή της, στον περίβολο του σπιτιού, με την ελπίδα να γνωρίσει τον αληθινό έρωτα. Αν ο συνωστισμός σάς αποθαρρύνει, δεν θα χάσετε και τίποτα αν δεν βγάλετε εισιτήριο για να επισκεφτείτε τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Τα ενδιαφέροντα εκθέματα είναι λιγοστά – ανάμεσά τους ξεχωρίζει το κρεβάτι από την ταινία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι (1968) και κάποια αναγεννησιακά κοστούμια.

Βερόνα: Πέρα από την Ιουλιέτα-5

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Η Αθήνα συνδέεται με τη Βενετία με απευθείας πτήσεις της Aegean (ενδεικτική τιμή: από 315 ευρώ με επιστροφή για τέλη Αυγούστου). Aπό τη Βενετία θα συνεχίσετε με το τρένο έως τη Βερόνα (1-1½ ώρα, από 10 ευρώ η απλή μετάβαση, italiarail.com). Εναλλακτικά, μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο, αν σκοπεύετε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στην πόλη με εκδρομές στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτή την περίπτωση, επιλέξτε για τη διαμονή σας ξενοδοχείο με χώρο δωρεάν στάθμευσης.  

ΔΙΑΜΟΝΗ

• Ark hotel (Viale L. dal Cero 1, www.arkhotel.it). Ξενοδοχείο 4 αστέρων στην είσοδο της πόλης, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό. Δωρεάν χώρος στάθμευσης. Από 103 ευρώ το δίκλινο.

• Sole hotel Verona (Piazzale XXV Aprile 4/B, www.solehotelverona.com). Ξενοδοχείο 3 αστέρων, 20 λεπτά με τα πόδια από το ιστορικό κέντρο. Δωρεάν πάρκινγκ. Aπό 101 ευρώ το δίκλινο.

• Hotel Marco Polo (Via Sant’Antonio 21, hotelmarcopoloverona.it). Ξενοδοχείο με spa, στο ιστορικό κέντρο. Aπό 100 ευρώ το δίκλινο, www.booking.com.

• Hotel Accademia (Via Scala 12, www.hotelaccademiaverona.it). Άνετα δωμάτια στο ιστορικό κέντρο, 5 λεπτά με τα πόδια από την Αρένα. Δωρεάν Wi-Fi, πρωινός μπουφές. Από 140 ευρώ το δίκλινο.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo: www.booking.com

ΦΑΓΗΤΟ

• Trattoria dal Taio (Via Fratelli Alessandri 11, www.trattoriadaltaio.com). Εξαιρετική τρατορία με φιλική εξυπηρέτηση και περιποιημένο μενού: κρεατικά, χειροποίητα ζυμαρικά, κ.ά. Ιδανικός επίλογος για το γεύμα σας το σπιτικό τιραμισού.

• La bottega della Gina (Via Fama 4/c, labottegadellagina.it). Mικρό μπακάλικο που φημίζεται για τα φρέσκα ζυμαρικά του (gnocchi, tagliatelle, κ.λπ.). Σταρ του μαγαζιού τα tortellini da passeggio. Tα παίρνετε σε πακέτο, όπως λέει η ονομασία τους, ή, αν σταθείτε τυχεροί, κάθεστε σε σκαμπό και τα απολαμβάνετε εκεί, σε ένα από τα δύο και μοναδικά τραπέζια του.

• Ristorante & Εnoteca Cangrande (Via Dietro Listone 19 D, τηλ. +39 045 595022). Πίσω από την Piazza Βra, στο ιστορικό κέντρο. Πιάτα αξιώσεων και πολύ καλή λίστα κρασιών.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Για πληροφορίες και εισιτήρια για τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Όπερας, επισκεφτείτε τον ιστότοπο www.arena.it. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστούν η «Αΐντα» του Βέρντι, σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι (σε διάφορες ημερομηνίες), η «Κάρμεν» του Μπιζέ σε σκηνοθεσία Hugo de Ana (σε διάφορες ημερομηνίες), κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή