Ασφυκτικός έλεγχος των ΜΜΕ από τον Ορμπαν

Ασφυκτικός έλεγχος των ΜΜΕ από τον Ορμπαν

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Νέα διοίκηση, φίλα προσκείμενη στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ανέλαβε δημοφιλές ειδησεογραφικό κανάλι στη χώρα, εδραιώνοντας την κυριαρχία του κυβερνώντος κόμματος στα ΜΜΕ και την κατάληψη της εξουσίας από το Φιντέζ συνολικά.

Ο Ορμπαν κέρδισε την τρίτη κατά σειράν αναμέτρηση με απόλυτη πλειοψηφία τον Απρίλιο και φιλοδοξεί τώρα να καθορίσει ολόκληρη την Ε.Ε. με την αντιμεταναστευτική του πολιτική. Η εκλογική του βάση στην Ουγγαρία είναι στέρεη και σε αυτό αποφασιστικό ρόλο παίζει ο έλεγχος των ΜΜΕ. Το τηλεοπτικό δίκτυο Hir TV ήταν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας μεταξύ του αγοραστή Σολτ Νιεργκές, ημέτερου του Ορμπαν και του μεγιστάνα Λάζος Σιμίτσκα, πρώην συμμάχου του πρωθυπουργού, με τον οποίο όμως στη συνέχεια συγκρούστηκε το 2015. Ο Σιμίτσκα ήταν γνωστός αντίπαλος του Ορμπαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2018, αλλά η ανοιχτή υποστήριξή του στο ακροδεξιό Γιόμπικ απέτυχε να φέρει την πολιτική αλλαγή, στην οποία αποσκοπούσε, αφού ο σχηματισμός ηττήθηκε κατά κράτος. Ο μεγιστάνας έκλεισε την εφημερίδα που κατείχε και τον ραδιοσταθμό λίγες μέρες αργότερα, ενώ εγκαινίασε αλλαγές στο Hir TV. Στη συνέχεια πούλησε τα επιχειρηματικά του συμφέροντα στον Νιεργκές, συμπεριλαμβανομένου του άλλοτε κραταιού κατασκευαστικού κολοσσού Kozgep και άλλων εταιρειών χόλντινγκ.

Χθες, έκανε μία από τις σπάνιες τηλεοπτικές του εμφανίσεις για να διαβεβαιώσει ότι το κανάλι είναι σταθερό, θα συνεχίσει να λειτουργεί και το μέλλον του είναι εγγυημένο. Οι δημοσιογράφοι εμφανίζονταν σοκαρισμένοι από τις εξελίξεις. Ενας από αυτούς έκανε λόγο για επαναφορά της παλιάς φρουράς φιλοκυβερνητικών, που κάλυπταν το Φιντέζ πριν από το 2015. «Είναι λίγο deja vu», ανέφερε ένας από τους ρεπόρτερ που προέβλεψε ότι θα χαθεί η σχετική ελευθερία, που απολάμβαναν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του όσο εργάζονταν υπό έναν αντικυβερνητικό ιδιοκτήτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή