Ν.Δ.: Ερευνα της Δικαιοσύνης και για ευθύνες

Ν.Δ.: Ερευνα της Δικαιοσύνης και για ευθύνες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αναβάθμιση της δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική –λίγες ώρες αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε δημόσια έκκληση στην ηγεσία του Αρείου Πάγου να αναθέσει την υπόθεση σε «έμπειρο εφέτη εισαγγελέα»– επιμένει η Πειραιώς που κατέθεσε χθες και σχετική επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ν.Δ. διαμήνυσε κατά την επίσκεψή του στην αεροπορική βάση Ελευσίνας ότι οι πρόσφατες πυρκαγιές είναι μια εθνική τραγωδία που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Η δημόσια επισήμανση του κ. Μητσοτάκη την Τρίτη, ότι η υπόθεση της τραγωδίας πρέπει ήδη από τώρα να διερευνηθεί στο ανώτατο δικαστικό επίπεδο, δεν ήταν τυχαία. Ούτε η υπογράμμιση ότι πρέπει να την αναλάβει «έμπειρος εφέτης εισαγγελέας» (υπονοώντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ανάθεσή της σε εισαγγελέα πρωτοδίκη δεν είναι επαρκής για τέτοιου μεγέθους τραγωδία). Δεν είναι το μόνο. Μετά και τη βεβαιότητα που υπάρχει στον τρίτο όροφο της Πειραιώς για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών από την πλευρά της κυβέρνησης, διάχυτος είναι ο προβληματισμός για την πορεία που θα ακολουθήσει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό διότι η εισαγγελική παραγγελία, τουλάχιστον για την ώρα, αφορά τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία και όχι όσα ακολούθησαν, δηλαδή τις ευθύνες. Υπό αυτό το πρίσμα, η δημόσια επισήμανση του κ. Μητσοτάκη θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως μήνυμα προς την ηγεσία του Αρείου Πάγου, εφόσον η έρευνα δεν διευρυνθεί.

Η Ν.Δ. κατέθεσε, χθες, διά του αρμόδιου τομεάρχη Ν. Παναγιωτόπουλου επίκαιρη ερώτηση προς τον Στ. Κοντονή, στο σκεπτικό της οποίας περιγράφεται αυτή η ανησυχία. Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. με αφορμή την εισαγγελική παραγγελία που περιορίστηκε να ζητήσει τον έλεγχο μόνο των πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία, επισημαίνει ότι «δεδομένων των συνθηκών και της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερους από 90 συμπολίτες μας», προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα πρόσωπα που είχαν σχετική αρμοδιότητα.

Στις 10 Σεπτεμβρίου

Ο κ. Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ακόμα ότι ο κ. Κοντονής θα έπρεπε να ζητήσει να αναλάβει την υπόθεση έμπειρος εισαγγελέας εφετών, «λόγω της σοβαρότητας και της συνθετότητάς της», ενώ ζητεί από τον κ. Κοντονή να απαντήσει γιατί δεν ζήτησε τον πλήρη έλεγχο όλων των συνθηκών και παραγόντων που οδήγησαν στην τραγωδία. Σημειώνεται ότι η συζήτηση της ερώτησης ορίστηκε για τις 10 Σεπτεμβρίου. «Δεν χρειάζονται άλλα γεγονότα για να καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση έκλεισε τον κύκλο της», επισήμανε χθες η Μαρία Σπυράκη (ΣΚΑΪ), προσθέτοντας ότι «εμείς χαμηλώνουμε το βλέμμα μας όταν μιλάμε γι’ αυτό, αλλά δεν λέμε ψέματα». «Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας πολιτικός είναι να επιχειρήσει να συγκαλύψει την αλήθεια την ώρα που συμβαίνει», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί.

Ο κ. Μητσοτάκης από τη χθεσινή του επίσκεψη στην αεροπορική βάση Ελευσίνας (112 Πτέρυγα Μάχης) όπου και η βάση των πυροσβεστικών αεροσκαφών Canadair, συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών CL-415 και CL-215 που επιχειρούσαν στην Κινέτα και στην Πεντέλη, ενώ συνομίλησε με τους μηχανικούς της μοίρας, οι οποίοι του παρουσίασαν τον τρόπο λειτουργίας των αεροσκαφών. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητά του η επισκευή και η συντήρηση των αεροσκαφών, ώστε να διασφαλίζεται τόσο η ασφάλεια των χειριστών όσο και η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα και ευχαρίστησε θερμά το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό για τον αγώνα που δίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή