Με το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα» το ΚΙΝΑΛ

Με το βλέμμα στην «επόμενη ημέρα» το ΚΙΝΑΛ

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασική αρχή πως η υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς «δεν πρόκειται να ξεχαστεί», στο ΚΙΝΑΛ ολοκλήρωσαν έναν «πρώτο κύκλο» παρεμβάσεων και έρευνας γύρω από την τραγωδία, σχεδιάζοντας ωστόσο από τώρα τον δεύτερο. Χαρακτηριστικό είναι πως μετά την κατάθεση ερώτησης της Εύης Χριστοφιλοπούλου προς τον αρμόδιο υπουργό Π. Σκουρλέτη με τα εννέα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις, αλλά και το χρονολόγιο που κατέγραφε αναλυτικά την αλληλουχία των γεγονότων της 23ης Ιουλίου, ακολούθησαν αλλεπάλληλες, άτυπες, συσκέψεις στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με επίκεντρο τις επόμενες κινήσεις.

Στα σχέδια της Χαρ. Τρικούπη είναι μέχρι τα τέλη Αυγούστου να είναι έτοιμη μια ολοκληρωμένη πρόταση για την «επόμενη μέρα», τόσο σε επίπεδο δασοπροστασίας όσο και διευθέτησης των αυθαιρεσιών δόμησης. Στο ΚΙΝΑΛ άλλωστε, πέρα από την οδύνη για τους αθώους νεκρούς, θεωρούν μείζονος σημασίας η τραγωδία να λειτουργήσει ως καταλύτης, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις που θα αποτρέψουν κάτι παρόμοιο στο μέλλον. «Το σοκ να γίνει δύναμη δημιουργίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνεργάτες της κ. Γεννηματά. Πέραν αυτού, που αποτελεί έναν βασικό άξονα του κόμματος, με ορίζοντα, όπως προαναφέρθηκε, το τέλος Αυγούστου, υπάρχουν ακόμα δύο σημεία στα οποία θα στοχεύσει η Χαριλάου Τρικούπη.

Νέα στοιχεία

Κατ’ αρχάς, να γίνει follow up στο χρονικό της τραγωδίας, ώστε να προστεθούν νέα στοιχεία που θα φωτίσουν τις ελλείψεις που οδήγησαν στον πύρινο όλεθρο. Το σημείο αυτό, που άπτεται στις πολιτικές ευθύνες, όχι μόνο δεν είναι αμελητέο, αλλά αντίθετα θα συνεχιστεί «μέχρι τέλους», καθώς διαφορετικά θα είναι «ύβρις απέναντι στους νεκρούς». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως το γεγονός ότι το Κίνημα Αλλαγής ιεραρχεί ψηλά στην ατζέντα του τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου για την «απάλειψη των διαχρονικών στρεβλώσεων» δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση μπορεί να υπεκφεύγει τις ευθύνες της από την ανύπαρκτη αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του κόμματος Παύλος Χρηστίδης τόνισε (Αθηναϊκό Πρακτορείο) πως εάν η κυβέρνηση φέρει σχέδιο για τα αυθαίρετα, «εμείς θα πούμε τις απόψεις μας», κανένας όμως «δεν θα πειστεί από νέα επικοινωνιακά σόου». Η «γραμμή» αυτή δεν αλλάζει ούτε όσον αφορά την κριτική που ασκείται στον πρωθυπουργό για τη σύσκεψη της περασμένης Δευτέρας. Η αρχική πεποίθηση «πως η κυβέρνηση γνώριζε για νεκρούς την ώρα εκείνη» εδραιώνεται όσο περνούν τα 24ωρα.

Τρίτος άξονας, που «δεν θα περάσει σε δεύτερη μοίρα», είναι το ζήτημα της στήριξης των πληγέντων, που ήταν άλλωστε και η πρώτη πρωτοβουλία του κόμματος, αμέσως μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Τέλος, στο καθαρά πολιτικό σκέλος, στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πως η φονική πυρκαγιά μειώνει τις πιθανότητες για εκλογικό αιφνιδιασμό άμεσα από τον κ. Τσίπρα, καθώς δεν «μπορούν να στηθούν κάλπες» με νωπές ακόμα τις εικόνες και χωρίς να «έχει αποδοθεί δικαιοσύνη». Το πιθανότερο σενάριο που βλέπουν στο ΚΙΝΑΛ είναι τετραπλές εκλογές τον Μάιο ή εναλλακτικά «μια εκλογική απόδραση τον ερχόμενο Ιανουάριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή