Μπλόκο σε εξαγορά γερμανικής εταιρείας από Κινέζους

Μπλόκο σε εξαγορά γερμανικής εταιρείας από Κινέζους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα το Βερολίνο. Εθεσε για πρώτη φορά βέτο στην εξαγορά γερμανικής εταιρείας από κινεζική. Η κυβέρνηση Μέρκελ επικαλέστηκε λόγους «εθνικής ασφαλείας», ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ και του Καναδά, που αποφάσισαν να αναχαιτίσουν την κινεζική επέλαση. Η εξαγορά αφορούσε τη γερμανική βιομηχανία μηχανικών εργαλείων Leifeld Metal Spinning AG και ο επίδοξος αγοραστής ήταν η κινεζική Yantai Tihai Group.

Επιχειρώντας να επιδείξει την αποφασιστικότητά της, η κυβέρνηση Μέρκελ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την εξαγορά, μολονότι λίγο πριν η κινεζική εταιρεία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποσύρει την προσφορά της. Το υπουργείο Οικονομίας είχε εξετάσει την εν λόγω πρόταση εξαγοράς με κριτήριο αν εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της Γερμανίας.

Η Leifeld, που έχει έδρα στην πόλη Αλεν στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, είναι από τις σημαντικότερες βιομηχανίες κατασκευής σκληρών μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυτοκινήτων, ειδών αεροδιαστημικής και πυρηνικών.

Η απόφαση του Βερολίνου αντανακλά την ανησυχία που έχει καλλιεργηθεί στον δυτικό κόσμο για την επέλαση των Κινέζων σε εταιρείες στρατηγικής σημασίας. Πολιτικοί κύκλοι έχουν εκφράσει φόβους ότι το Πεκίνο κατορθώνει να επεκτείνει την επιρροή του παγκοσμίως, μέσω εκτεταμένων εξαγορών σημαντικών υποδομών, όπως είναι τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα δίκτυα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, το Βερολίνο εμπόδισε έμμεσα την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από κινεζική εταιρεία.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας εξετάζει την προοπτική να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες στις επενδύσεις από χώρες εκτός Ε.Ε. Εφεξής θα εξετάζει με κριτήριο την εθνική ασφάλεια όσες εξαγορές στοχεύουν σε μερίδιο γερμανικής εταιρείας μικρότερο του 25%. Μέχρι στιγμής, το 25% είναι το όριο που ισχύει για να εμπίπτει μια εξαγορά στην αρμοδιότητα της Επιτροπής Ελέγχου Ξένων Επενδύσεων.

Τον περασμένο μήνα, οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι εξαγορές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας ενδέχεται να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Οι γερμανικές αρχές κινητοποιήθηκαν προς αυτήν την κατεύθυνση για πρώτη φορά το 2016, όταν ο κινεζικός όμιλος Midea εξαγόρασε τη στρατηγικής σημασίας εταιρεία ρομποτικής Kuka. Τότε, ορισμένοι πολιτικοί της Γερμανίας είχαν απευθύνει έκκληση στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Ζητούσαν να σχηματιστεί κοινοπραξία από γερμανικές επιχειρήσεις, για να υποβάλουν ανταγωνιστική πρόταση και να παραμείνει η Kuka σε γερμανικά χέρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή