Κυρώσεις σε Τούρκους υπουργούς από τις ΗΠΑ

Κυρώσεις σε Τούρκους υπουργούς από τις ΗΠΑ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Κυρώσεις στον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλάχ Γκιουλ και στον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού επέβαλε χθες το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ανεβάζοντας κατακόρυφα τη θερμοκρασία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η είδηση άσκησε έντονες πιέσεις στην τουρκική λίρα, σε μια περίοδο όπου η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Προτού εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποτελούσε αιτία «να χάσουν οι ΗΠΑ έναν ισχυρό και ειλικρινή εταίρο». «Δεν μπορείς να κάνεις την Τουρκία να υποχωρήσει με κυρώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν, που βρίσκεται στη σύνοδο των χωρών BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ.

Με το εργαλείο των κυρώσεων, η αμερικανική κυβέρνηση αποσκοπεί να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση για την απελευθέρωση του πάστορα Αντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται για συνεργασία με το δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι δικαστικές περιπέτειες του Μπράνσον αποτελούν κομμάτι της «διπλωματίας των ομήρων», με βάση την οποία η Τουρκία συλλαμβάνει αθώους και χρησιμοποιεί την απελευθέρωσή τους ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Μέσω του «Παγκόσμιου Νόμου Μαγκνίτσκι» (Global Magnitsky Act) του 2016, οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε άτομα, οργανισμούς ή εταιρείες ανά τον κόσμο που κρίνεται από την αμερικανική κυβέρνηση ότι εμπλέκονται σε πράξεις διαφθοράς ή καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπαγωγή στις διατάξεις αυτές συνεπάγεται κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στις ΗΠΑ, απαγόρευση εισόδου στη χώρα και επιχειρηματικών συναλλαγών με αμερικανικές εταιρείες. Οι δύο Τούρκοι υπουργοί χαρακτηρίστηκαν «επικεφαλής οργανισμών που έχουν διαπράξει σοβαρή παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων». «Συνεπώς, οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία των δύο υπουργών στις ΗΠΑ παγώνουν και οι Αμερικανοί απαγορεύεται να έρθουν σε συναλλαγές μαζί τους».

Την περασμένη εβδομάδα, ο πάστορας Μπράνσον αποφυλακίστηκε και τέθηκε σε περιορισμό κατ’ οίκον, χειρονομία που εκτιμήθηκε ως άκρως ανεπαρκής από την αμερικανική κυβέρνηση. «Αντί να σεβαστούν την απόφαση του δικαστηρίου, τιμωρούν την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «δεν είναι σιαμαία με την Αμερική». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς εναλλακτικές», προσέθεσε ο Τούρκος πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του θα προσφύγει στη διαιτησία σε περίπτωση που συνεχίσει το Κογκρέσο να θέτει εμπόδια στην ολοκλήρωση της προμήθειας 100 αεροσκαφών F-35 από την Τουρκία.

Κατά την ανακοίνωση των κυρώσεων, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι το θέμα έχει συζητηθεί κατ’ επανάληψιν σε απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στους προέδρους Τραμπ και Ερντογάν, χωρίς αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή