Απαγόρευση «εκτύπωσης» πλαστικών όπλων

Απαγόρευση «εκτύπωσης» πλαστικών όπλων

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τη δημοσιοποίηση μέσω Διαδικτύου σχεδίων κατασκευής λειτουργικών όπλων, με τη βοήθεια συσκευών τρισδιάστατης εκτύπωσης, απαγόρευσε χθες ομοσπονδιακός δικαστής της πολιτείας της Ουάσιγκτον στις βορειοδυτικές ΗΠΑ.

Η απόφαση του δικαστή Ρόμπερτ Λάζνικ ακύρωσε συμβιβασμό τον οποίο είχε επιτύχει η κυβέρνηση του προέδρου Τραμπ με εταιρεία κατασκευής όπλων στο Τέξας. Η συμφωνία της εταιρείας με το υπουργείο Εμπορίου προέβλεπε ότι τα σχέδια κατασκευής τρισδιάστατα εκτυπωμένου πλαστικού πολεμικού όπλου θα δημοσιοποιούνταν χθες το βράδυ στο Ιντερνετ.

Οι υποστηρικτές αυστηρότερης νομοθεσίας για την οπλοκατοχή τονίζουν ότι τα «εκτυπωμένα» όπλα δεν εντοπίζονται από τους συμβατικούς ανιχνευτές μετάλλων, παρουσιάζοντας σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Αντίθετη άποψη εκφράζουν, ωστόσο, οι υποστηρικές της οπλοκατοχής, που επισημαίνουν ότι αν και δεν διαφωνούν με το δικαίωμα εκτύπωσης όπλων, τα όπλα αυτά δεν είναι αξιόπιστα, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Ο ιδρυτής της εταιρείας Defense Distributed Κόουντι Ουίλσον, που δηλώνει ιδεολόγος του αναρχισμού και επεδίωκε να δημοσιοποιήσει τα σχέδια, υποστήριξε ότι η πρόσβαση στα σχέδια ήταν σύννομη, καθώς η δημοσιοποίησή τους προστατεύεται συνταγματικά, στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος στην οπλοκατοχή.

Το πρωί της Τρίτης, λίγες μόλις ώρες μετά τη συμβιβαστική πρόταση του υπουργείου Εμπορίου, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφραζε την ανησυχία του για την κατασκευή και πώληση πλαστικών όπλων, κατασκευασμένων χάρη στην τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, γράφοντας στο Twitter ότι επικοινώνησε με την οργάνωση υπέρ της οπλοκατοχής NRA για το ζήτημα.

«Εξετάζω με προσοχή το θέμα των τρισδιάστατα εκτυπωμένων όπλων, που θα πωληθούν στο κοινό. Μίλησα ήδη με την NRA, η οποία μου επιβεβαίωσε ότι η πώληση τέτοιων όπλων δεν είναι λογική», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε σύντομο μήνυμά του.

Σχέδια κατασκευής πλαστικών όπλων με τρισδιάστατη εκτύπωση είχαν κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο το 2013, προτού αποσυρθούν κατόπιν διαταγής της αμερικανικής κυβέρνησης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή