Με «υποσημείωση» η έγκριση δόσης 15 δισ. από τη Γερμανία

Με «υποσημείωση» η έγκριση δόσης 15 δισ. από τη Γερμανία

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μήνυμα, ότι θα συνεχίσει την αυστηρή παρακολούθηση της Ελλάδας και μετά τη λήξη του μνημονίου, έστειλε χθες η Γερμανία, συνοδεύοντας την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου στην Ελλάδα, ύψους 15 δισ. ευρώ, με μια «υποσημείωση» με πολύ νόημα.

Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί βουλευτές ψήφισαν παράλληλα πρόταση, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ζητείται η συγκατάθεσή τους για την επιστροφή, κάθε φορά, τα επόμενα χρόνια, των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, για τα οποία το Eurogroup έχει, ούτως η άλλως, αποφασίσει να εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων εκ μέρους της Ελλάδας. Επιπλέον, ήταν δεδομένο ότι οι σχετικές αποφάσεις θα περνούσαν από το Κοινοβούλιο της Γερμανίας, καθώς τα κέρδη της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), τα οποία θα επιστρέφονται στην Ελλάδα, θα αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Προφανώς, όμως, οι Γερμανοί βουλευτές ήθελαν κάτι παραπάνω.

Οπως εξήγησε στην Deutsche Welle κοινοβουλευτικός παράγων, πρόκειται για μια συμβολική απόφαση, με την οποία οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων CDU και CSU ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει και στο μέλλον να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή κερδών των κεντρικών τραπεζών (μαζί με την κατάργηση του επιτοκίου step up που επίσης συμφωνήθηκε στο Eurogroup) αντιστοιχεί σε ένα συνολικό ποσό περίπου 4,8 δισ. ευρώ και θα εκταμιεύεται σε 6μηνιαίες δόσεις έως το 2022.

Με «υποσημείωση» η έγκριση  δόσης 15 δισ. από τη Γερμανία-1

Η Γερμανία είχε μπλοκάρει στο τελευταίο Eurogroup της 12ης Ιουλίου την εκταμίευση της δόσης των 15 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, επειδή η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να διατηρήσει τον μειωμένο ΦΠΑ σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και μέχρις ότου παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα, ύψους 28 εκατ. ευρώ.

Η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου συνήλθε εκτάκτως σε περίοδο διακοπών. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) επεχείρησαν να μπλοκάρουν την απόφαση, αλλά οι εισηγήσεις τους απορρίφθηκαν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς σε δήλωσή του στο ελληνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle τόνισε ότι «ήταν μια καλή σύσκεψη. Δόθηκε στήριξη στα μέτρα που είναι ακόμη αναγκαία για την Ελλάδα, έτσι ώστε το πρόγραμμα να μπορεί να λήξει και η Ελλάδα να είναι μελλοντικά σε θέση να σταθεί στα πόδια της».

Αντίστοιχα, ο αρμόδιος επί θεμάτων Προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Aχιμ Ποστ σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ, ότι η χθεσινή απόφαση δείχνει πως η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει από κοινού τα προβλήματα, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της, είπε.

Το πράσινο φως του γερμανικού Κοινοβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου μνημονίου, 19 μέρες πριν από τη λήξη του.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «αναμένουμε την εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ από τον ESM προς την Ελλάδα εντός των επομένων λίγων ημερών».

Σημειώνεται ότι από τα 15 δισ. ευρώ, τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τον σχηματισμό του μαξιλαριού ασφαλείας, ενόψει της επιστροφής της χώρας στις αγορές και τα 5,5 δισ. ευρώ για τη διευθέτηση του χρέους και την πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή