ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Μέρα μεσημέρι η κλοπή των στεμμάτων

ΑΠΕ

Θρασύτατη ληστεία σημειώθηκε την Τρίτη στον καθεδρικό ναό της πόλης Στράνγκνα, περίπου 100 χλμ. δυτικά της Στοκχόλμης. Οι δύο ληστές έκλεψαν τα κοσμήματα του στέμματος της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας και διέφυγαν με σκάφος. Εκλάπησαν δύο στέμματα κατάφορτα με πολύτιμους λίθους και μία σφαίρα στην κορυφή της οποίας υπάρχει ένας σταυρός, που προέρχονταν από τους ταφικούς στολισμούς του Καρόλου Θ΄ ο οποίος βασίλευσε στη Σουηδία και στη Φινλανδία από το 1604 έως το 1611 και της συζύγου του, βασίλισσας Χριστίνας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Θρασύτατη κλοπή παμπάλαιων κοσμημάτων που ανήκουν στη βασιλική οικογένεια της Σουηδίας μέσα από καθεδρικό ναό μέρα μεσημέρι διέπραξαν δύο άνδρες πριν διαφύγουν με σκάφος, ανακοίνωσαν οι σουηδικές αρχές που τους αναζητούν.

Οι κλέφτες μπήκαν προχθές, Τρίτη, στον καθεδρικό ναό της πόλης Στράνγκνας, περίπου 100 χλμ. δυτικά της Στοκχόλμης, και άρπαξαν πολύτιμα κειμήλια του 17ου αιώνα. «Η έρευνα της αστυνομίας συνεχίστηκε όλη τη νύχτα χωρίς όμως αποτέλεσμα», σύμφωνα με τις Αρχές.
Εκλάπησαν δύο στέμματα κατάφορτα με πολύτιμους λίθους και μία σφαίρα στην κορυφή της οποίας υπάρχει ένας σταυρός, που προέρχονταν από τους ταφικούς στολισμούς του Καρόλου Θ΄ ο οποίος βασίλευσε στη Σουηδία και στη Φινλανδία από το 1604 έως το 1611 και της συζύγου του βασίλισσας Χριστίνας, ανέφεραν οι υπεύθυνοι του καθεδρικού ναού.

«Τα αντικείμενα ήταν αποθηκευμένα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες ασφαλείας», μέσα σε βιτρίνα κλειδωμένη και εξοπλισμένη με συναγερμό, διευκρίνισαν.

Τα κοσμήματα είναι ανεκτίμητης αξίας. «Είναι απλά αδύνατο να πωληθούν τέτοια αντικείμενα, συνεπώς διερωτώμεθα για τις προθέσεις των δραστών και τις γνώσεις τους για τα στέμματα αυτά», ανέφερε η Μαρία Ελιορ, αστυνομικός και εθνική συντονίστρια για υποθέσεις πολιτιστικών και περιουσιακών εγκλημάτων.

Ο Τομ Ρόβελ γευμάτιζε εκείνη την ώρα κοντά στον καθεδρικό ναό και όπως είπε στην εφημερίδα Aftonbladet είδε δύο άνδρες να διαφεύγουν από τον ναό και να πηδούν μέσα ένα λευκό μικρό ταχύπλοο, πριν ειδοποιήσει την αστυνομία.

«Παρατήρησα τη συμπεριφορά τους και κατάλαβα ότι ήταν κλέφτες», προσέθεσε.

Με ταχύπλοο

Το ταχύπλοο περίμενε τους δύο άνδρες περίπου 200 μέτρα πιο πέρα, στη λίμνη Μέλαρεν, την τρίτη μεγαλύτερη της Σουηδίας, σύμφωνα με την αστυνομία που απηύθυνε έκκληση προς οποιονδήποτε έχει κάποια πληροφορία.

Στον καθεδρικό ναό της Στράνγκνας φυλάσσονται τα οστά του βασιλιά Καρόλου Θ΄ που πέθανε το 1611 και των δύο συζύγων του, της πριγκίπισσας Μαρίας –πέθανε το 1589– και της βασίλισσας Χριστίνας, που πέθανε το 1625.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ