Καταγγέλλουν εγκατάλειψη

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολοι έφευγαν πανικόβλητοι και αλλόφρονες προς άγνωστη κατεύθυνση και, πάντως, οι περισσότεροι μόνοι τους και με πρωτοβουλία τους προς τη θάλασσα». Με αυτά τα λόγια περιγράφονται η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης και η άτακτη φυγή των κατοίκων του Νέου Βουτζά κατά την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, στην πρώτη μήνυση συγγενών θανόντων που κατατέθηκε χθες στις εισαγγελικές αρχές. «Ούτε από πριν ούτε κατά τις στιγμές εκείνες μας είχε πει κάποιος αρμόδιος της περιφέρειας ή του δήμου, ή της Πυροσβεστικής ή και της Αστυνομίας, κατά ποιο τρόπο θα ενεργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιο δρόμο θα έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάμε σε ασφαλές μέρος», επισημαίνουν οι μηνυτές.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από τον δικηγόρο Αντώνη Φούσα, ο οποίος εκπροσωπεί τρεις συγγενείς δύο θυμάτων, και στρέφεται κατά του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνος Ηλία Ψινάκη, καθώς και των υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στην Ανατολική Αττική και της Πολιτικής Προστασίας στην περιφέρεια και στον Δήμο Μαραθώνος.

Τα δύο θύματα, άνδρας και γυναίκα ηλικίας 70 και 73 ετών, έμεναν σε χωριστά διαμερίσματα διώροφης κατοικίας στον Νέο Βουτζά, η οποία απέχει 1,5 χλμ. από την πρώτη έξοδο του οικισμού στη λεωφόρο Μαραθώνος. Δύο ημέρες πριν από την πυρκαγιά, ο 70χρονος είχε παντρέψει την κόρη του. Το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, όταν τους έζωσαν οι καπνοί, μετέφεραν στο εσωτερικό του σπιτιού κάθε ξύλινο έπιπλο που βρισκόταν στις βεράντες, έκλεισαν τα παράθυρα, τα παντζούρια και τις πόρτες. Οπως αναφέρεται στη μήνυση κανείς αρμόδιος δεν τους υπέδειξε τι να πράξουν. Γείτονές τους που πανικοβλήθηκαν από τον καπνό, προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Πυροσβεστική, και σύμφωνα με τους μηνυτές έλαβαν την απάντηση: «Κάντε ό,τι νομίζετε».

Στις 18.00 η σύζυγος του 70χρονου έφυγε με ένα από τα δύο αυτοκίνητά τους και τρεις οικογενειακούς φίλους προς το Μάτι. Εκείνος έμεινε πίσω για να πάρει το δεύτερο όχημα. Δεν μπόρεσε να ανοίξει χειροκίνητα την πόρτα του γκαράζ (καθώς είχε κοπεί το ρεύμα) και προσπάθησε έπειτα να διαφύγει με την 73χρονη γειτόνισσά του. Και οι δύο εντοπίστηκαν στην οδό Ισμήνης, αποτεφρωμένοι, σε απόσταση 300 – 400 μέτρων από τα σπίτια τους.

Την έλλειψη καθοδήγησης και μέριμνας, πριν αλλά και μετά την επέλαση της φωτιάς, επισημαίνει και ο Ευάγγελος Παππάς, γείτονας των δύο θανόντων. Σε αντίθεση με άλλους κατοίκους εκείνος αποφάσισε να μην εγκαταλείψει το διαμέρισμά του. «Εκλεισα τα παράθυρα και τα ρολά και άφησα μόνο ένα μισάνοιχτο στη κουζίνα για να μπαίνει λίγο φως. Η φωτιά πέρασε με ταχύτητα. Ενιωθες τη θερμοκρασία να ανεβαίνει, ήταν αποπνικτικά», λέει στην «Κ». Παρέμεινε εκεί μέχρι και το βράδυ της επόμενης ημέρας. Θυμάται ότι αργά τη νύχτα της 23ης Ιουλίου, αφού η φωτιά είχε ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο, εμφανίστηκαν στον δρόμο του εθελοντές από τη Ραφήνα και του προσέφεραν νερό. Κανείς άλλος. «Ο Δήμος Μαραθώνος δεν φάνηκε», λέει.

Οπως το 2007

Στη μήνυση των συγγενών γίνεται λεπτομερής αναφορά στη δικαστική εξέλιξη της πολύνεκρης φωτιάς στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007. Πριν από τρία χρόνια, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου, καταδικάζοντας σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 10 ετών τον τότε νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα και τον τότε δήμαρχο Ζαχάρως. Το ίδιο δικαστήριο επικύρωσε τις ποινές κατά ενός πυροφύλακα που δεν ενήργησε έγκαιρα και κατά της γυναίκας από το σπίτι της οποίας ξεκίνησε η φωτιά στην Ηλεία. Το δικηγορικό γραφείο του κ. Φούσα εκπροσώπησε δεκάδες οικογένειες θυμάτων εκείνης της πυρκαγιάς που διεκδικούν αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο. Ηδη, κάποιοι δικαιούχοι έχουν αρχίσει να λαμβάνουν τα ποσά που τους αναλογούν βάσει αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων.

Σύμφωνα με τους μηνυτές, στην πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής διαπιστώνονται οι ίδιες παραλείψεις των αρμοδίων σε θέματα συντονισμού, πυροπροστασίας και ενημέρωσης των πολιτών που περιγράφονται και στις δικαστικές αποφάσεις για την Ηλεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή