Κατατέθηκε η τροπολογία για τους μουφτήδες

Κατατέθηκε η τροπολογία για τους μουφτήδες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υποχρεωτική συνταξιοδότηση των σημερινών μουφτήδων Κομοτηνής και Ξάνθης οριστικοποιήθηκε χθες, μέσω τροπολογίας η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργού Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Πρακτικά, σε δύο μήνες από την ψήφιση του νόμου οι μουφτήδες, αμφότεροι άνω των 67, θα πρέπει να αποχωρήσουν από το αξίωμά τους και να αντικατασταθούν από τοποτηρητές. Η συγκεκριμένη απόφαση, όπως αποκάλυψε η «Κ» ήδη από προχθές, έρχεται ως αποτέλεσμα κατ’ αρχάς του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρίας που ψηφίστηκε διακομματικά τον περασμένο Ιανουάριο από τη Βουλή, αλλά και του αιτήματος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μεγαλύτερη αυτονομία εντός της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση διαθέτει ήδη έναν λεπτομερή σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα, περιλαμβανομένων και των προσώπων που θα είναι τοποτηρητές. Υπενθυμίζεται ότι τοποτηρητής υπάρχει και στη μουφτεία Διδυμοτείχου.

Το βασικό ζήτημα που προκύπτει από τη συνταξιοδότηση των δύο μουφτήδων ως δικαστικών (λόγω των ιεροδικαστικών καθηκόντων που εκτελούν), είναι ο τρόπος επιλογής των διαδόχων τους. Πάγιο αίτημα της Αγκυρας είναι η εκλογή των μουφτήδων από τη μειονότητα, η οποία, όπως είναι γνωστό και βάσει των διεθνών συνθηκών, είναι θρησκευτική. Αυτό σημαίνει ότι η ανάδειξη θρησκευτικών ηγετών από τη μειονότητα, θα μπορούσε, υπό ορισμένες συνθήκες, να οδηγήσει στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Αγκυρας, σε μια περιοχή όπου η Τουρκία έχει διαχρονικά επενδύσει για να επεκτείνει την επιρροή της. Οσοι επικρίνουν τη συγκεκριμένη απόφαση, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να συνταξιοδοτήσει τους δύο μουφτήδες και να τους αφήσει να ολοκληρώσουν τα υπόλοιπα τρία χρόνια θητείας που τους απομένουν.

Η τροπολογία, πάντως, δίνει στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας το δικαίωμα να επεκτείνει την προθεσμία παραμονής του τοποτηρητή για συνολικά τρία χρόνια, «ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος να υπάρξει ικανός αριθμός αποφοίτων της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης Μουσουλμανικών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης». Προβλέπεται, επίσης, ότι οι δαπάνες λειτουργίας των μουφτειών θα καλύπτεται από το υπ. Παιδείας. Εκτιμάται ότι ετησίως ο προϋπολογισμός θα βαρύνεται με 85.000 ευρώ για τις μουφτείες. Και οι δύο τελευταίες προβλέψεις είναι μάλλον αναμενόμενες, καθώς το ελληνικό κράτος δεν μπορεί παρά να έχει την απόλυτη δικαιοδοσία για τη λειτουργία, αλλά και τον διαχειριστικό έλεγχο των μουφτειών, όπως, άλλωστε και σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή