Χωρίς παραπεμπτικό οι επισκέψεις σε γιατρό έως τα τέλη 2018

Χωρίς παραπεμπτικό οι επισκέψεις σε γιατρό έως τα τέλη 2018

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του συστήματος παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε εξειδικευμένη φροντίδα, δηλαδή σε ειδικό γιατρό ή νοσοκομείο. Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε, χθες, το υπουργείο Υγείας με αφορμή τη σύγχυση της επίσημης εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού που ξεκίνησε χθες, με το σύστημα παραπομπών. Η σύγχυση αυτή οδήγησε μάλιστα τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών να καλέσει τους γιατρούς, που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, να διακόψουν άμεσα την παροχή δωρεάν υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, τουλάχιστον έως ότου το υπουργείο Υγείας περιγράψει με σαφήνεια τις διαδικασίες για το νέο σύστημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το σύστημα παραπομπών θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2019 σταδιακά και ανάλογα με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς γιατρούς. «Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων», τονίζει το υπουργείο Υγείας, επισημαίνοντας ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά ούτως ή άλλως εξαιρούνται από τις διαδικασίες παραπομπής.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο σύστημα ο κάθε πολίτης πρέπει να εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και τον οποίο θα επισκέπτεται όταν αντιμετωπίζει κάποιο μη επείγον πρόβλημα υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός εφόσον το κρίνει απαραίτητο θα παραπέμπει τον πολίτη σε πιο εξειδικευμένη φροντίδα. Μάλιστα, η παραπομπή από οικογενειακό γιατρό είναι υποχρεωτική, αφού όποιος ασφαλισμένος επιχειρήσει να επισκεφθεί από μόνος του –χωρίς παραπεμπτικό– έναν εξειδικευμένο γιατρό του ΕΟΠΥΥ, θα πληρώσει την επίσκεψη.

Οπτικά, ειδική αγωγή

Εν τω μεταξύ, αναβάλλεται για την 1η Οκτωβρίου η εφαρμογή του νέου συστήματος χορήγησης οπτικών – γυαλιών οράσεως αλλά και παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ά.) στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Πρόκειται για τις δύο κατηγορίες υπηρεσιών προς ασφαλισμένους, για τις οποίες ο Οργανισμός δεν έχει καταφέρει να υπογράψει συμβάσεις με τους παρόχους. Με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι αντί να πληρώνουν οι ίδιοι γι’ αυτές τις υπηρεσίες και μετά να αναζητούν από τον ΕΟΠΥΥ την αποζημίωση, θα παραδίδουν στον πάροχο (κατάστημα οπτικών, λογοθεραπευτή κ.ά.) μία βεβαίωση η οποία θα προσδιορίζει το ποσό της δαπάνης που καλύπτει ο Οργανισμός και την οποία θα λαμβάνουν μαζί με τη γνωμάτευση από τον γιατρό. Το ποσό που αναγράφεται στη βεβαίωση – voucher πληρώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ στο κατάστημα. Στο νέο σύστημα, το οποίο αρχικά είχε οριστεί να ξεκινήσει την 1η Αυγούστου 2018, αντιδρούν οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής που έχουν δηλώσει ότι δεν θα δεχθούν την πληρωμή με τα voucher, χαρακτηρίζοντας τις νέες διαδικασίες «μία εκβιαστική έμμεση σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή